MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

5 років трагічним подіям в Одесі

02.05.2019   
ХПГ-інформ
Тоді сталися сутички між прихильниками проросійських рухів та проукраїнськими активістами. В результаті сутичок та пожежі в Будинку профспілок загинули 48 осіб, також близько 200 були поранені.

5 років тому, 2 травня 2014 року, відбулися трагічні події в Одесі. Тоді сталися сутички між прихильниками проросійських рухів та проукраїнськими активістами, які намагалися пройтися ходою на підтримку єдності України. В результаті сутичок та пожежі в Будинку профспілок загинули 48 осіб, також близько 200 були поранені.

Як повідомлялося раніше, слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані та навмисне сплановані.

Згідно з аналітичною довідкою Моніторингової місії ООН з прав людини, представленою сьогодні в Одесі, протягом п’яти років після подій ніхто не притягнутий до відповідальності за вбивства 6 людей в центрі міста на Грецькій площі, а також за смерті 42 людей на Куликовому полі після того, як у Будинку профспілок спалахнула пожежа, – передає «Радіо Свобода».

На Грецькій площі від вогнепальних поранень загинули двоє проукраїнських активістів і четверо людей з числа проросійських груп. За кілька годин на Куликовому полі загинуло 42 людини: 34 чоловіки, 7 жінок та 17-річний хлопець із числа проросійських активістів. 32 загинули в середині охопленої вогнем будівлі, решта – від смертельних травм, отриманих після того, як вони вистрибнули або випали з вікон, щоб врятуватися від пожежі.

«Ми вважаємо, що обидві групи, і прихильники єдності, і прихильники федералізації, несуть відповідальність за ескалацію насильства. Навіть знаючи, що декілька людей вже загинули в центрі міста, поліція не змогла гарантувати безпеку на Куликовому полі. Всього загинули 48 людей, 247 – отримали поранення», – заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер.

Слідство досі не ідентифікувало жодних підозрюваних по подіях на Куликовому полі, каже Фрейзер. Розслідування щодо масових заворушень у центрі міста вона оцінює як вибіркове та упереджене.

Слідство встановило тільки одного підозрюваного у вбивстві «прихильника федералізації», як у місії ООН називають проросійських активістів. Слідство по цьому епізоду завершилося близько чотирьох років тому, але судовий розгляд справи по суті ще не розпочався.

Як повідомляє сьогодні МВС України стосовно одеських подій п’ятирічної давнини, «до суду скеровано три обвинувальні акти, ще одній особі винесено вирок. // В кримінальному провадженні щодо трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року щодо однієї особи, яка визнала вину у вчиненому злочині (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності) винесено обвинувальний вирок. До суду направлено обвинувальні акти щодо 3 осіб».

 Поділитися