MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ: Оюба Тітієва перевели з СІЗО до колонії-поселенняРФ: Оюб Тітієв не оскаржуватиме вирокЧеченському правозахиснику Тітієву дали 4 роки колоніїОюб Тітієв став лауреатом премії «За права людини і верховенство права»Оюб Тітієв став лауреатом міжнародної премії Вацлава ГавелаЧечня: Оюбу Тітієву продовжили тримання під вартоюЧечня: суд залишив політв’язня Оюба Тітієва під вартоюРосія: Оюб Тітієв – політв’язеньЧечня: справу Оюба Тітієва передано з МВС до Слідчого комітетуВерховний суд Чечні відхилив апеляцію на арешт Оюба ТітієваЗвернення Міжнародного Меморіалу до російської та міжнародної громадськостіЧечня: Кадиров про Тітієва, Бакаєва, правозахисників і журналістівРосія: Підпал офісу «Меморіалу» в НазраніЗахист оскаржив арешт Оюба ТітієваРосія: Необґрунтований арешт правозахисника в ЧечніУ Чеченській республіці затримано правозахисника

РФ: Оюб Тітієв попросив про УДЗ

21.05.2019   
ХПГ-інформ
Не визнаючи провину, очільник грозненського «Меморіалу» пояснює відмову від оскарження вироку надією скоріше звільнитися й повернутися до правозахисної діяльності. Згідно з російським законодавством, Тітієв має право просити про умовно-дострокове звільнення.

Минулої середи, 15 травня, адвокат Оюба Тітієва, керівника грозненського представництва Правозахисного центру «Меморіал», засудженого до чотирьох років позбавлення волі в колонії-поселенні за сфабрикованою справою про зберігання наркотиків, Пьотр Заїкін, подав до Шалінського міського суду (Чеченська Республіка, РФ) клопотання про умовно-дострокове звільнення (УДЗ) в інтересах підзахисного. Про це сьогодні, 21 травня, повідомив сайт ПЦ «Меморіал».

Оюб Тітієв (фото: memohrc.org)

Згідно з російським законодавством, засуджений за злочин середньої тяжкості може просити про УДЗ, якщо він відбув не менше ніж третину призначеного йому строку. З урахуванням часу, проведеного в СІЗО, Тітієв відбув третину строку – 1 рік і 4 місяці – уже 9 травня 2019 року.

У клопотанні адвокат відзначив, що Тітієв не скоював дисциплінарних проступків протягом усього часу тримання під вартою, ревно дотримує правил внутрішнього розпорядку колонії, сумлінно виконує роботи з упорядкування території та гуртожитку, бере участь у виховних заходах. Займається спортом, багато читає. Дотримує традиції ісламу.

Він має родину, з якою підтримує зв’язок, і постійне місце роботи.

«Тітієв О. С. не потребує подальшого відбування призначеного йому покарання, адже він усвідомлює свою роль у житті суспільства й послідовно реалізує себе як доброчесний і законослухняний громадянин нашої країни», – зазначив адвокат і попросив звільнити правозахисника за УДЗ.

Оюб Тітієв провину не визнає.


Нагадаємо, 18 березня Шалінський міський суд (Чеченська Республіка, РФ) визнав Тітієва винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 228 КК РФ (зберігання наркотиків у великому розмірі) та засудив до чотирьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні.

ПЦ «Меморіал» наполягає, що справа проти Тітієва – сфальсифікована, а сам правозахисник визнаний політв’язнем.

Тітієв вирішив не оскаржувати вирок – не визнаючи провини, він має надію скоріше звільнитися й повернутися до правозахисної діяльності (суд пом’якшив категорію «злочину» з тяжкого на «середньої тяжкості». Це означає, що, відбувши третину терміну, у середині травня 2019 року Тітієв матиме формальну підставу просити про умовно-дострокове звільнення, що і планує зробити).

5 квітня Оюба Тітієва перевели з СІЗО до колонії-поселення № 3 в Аргуні (місто в Чеченській Республіці, РФ) для відбування покарання.

Оюба Тітієва затримали 9 січня 2018 року, обвинувативши у зберіганні 180 грамів марихуани. «Справу проти Тітієва сфальсифіковано найпростішим чином: наркотики, нібито вилучені під час трусу в його автомобілі, були підкинути тими, хто проводив трус – старий, грубий і бездарний поліцейський прийом», – заявив тоді ПЦ «Меморіал» у зверненні до російської та міжнародної громадськості.

 Поділитися