MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Нове затримання (ДОПОВНЕНО)

14.06.2019   
ХПГ-інформ
Сьогодні у Сімферопольському районі після хатнього трусу затримали чоловіка, що має психічний розлад. Згодом, після допиту в центрі з протидії екстремізму, його відпустили. Причини «слідчих дій» невідомі. // ДОПОВНЕННЯ: Під час трусу вилучили системний блок і планшет. На допиті цікавилися, чи причетний він до «Хізб ут-Тахрір». Жодного обвинувачення не поставили.

Сьогодні, 14 червня, у селі Красновка Сімферопольського району відбувся трус у господі кримських татар Бекира та Еміне Муртазаєвих. По «слідчих діях» силовики увезли сина Муртазаєвих Емірхана, – повідомляє громадська організація «Кримська солідарність» у Facebook.

Емірхан Муртазаєв (фото: «Кримська солідарність»)

«Родина Муртазаєвих не могла викликати адвоката, були позбавлені юридичної допомоги, не могли нікого повідомити про те, що в їхній хаті відбувається трус. // Слідчий залишив номер телефону, подзвонили на нього – слухавку бере пенсіонерка, що говорить про те, що номер залишили неправильний», – передає «Кримська солідарність».

Як повідомляє громадське об’єднання, Емірхан має психічний розлад (шизофренія), стояв на психіятричному обліку. У зв’язку з цим силовики не мають права утримувати й допитувати його за відсутности законного представника, оскільки він не може повною мірою відповідати за свої дії.

Як повідомив пізніше голова ЦИК Курултаю Заїр Смедля, Емірхана Муртазаєва після допиту в Центрі МВС РФ з протидії екстремізму (так званий Центр «Э») відпустили.

Російські силовики затримання й допит не коментують. На цю мить причини «слідчих дій» невідомі.


ДОПОВНЕННЯ

Пізніше (о 15:24) сайт проєкту «Крым.Реалии» повідомив, посилаючись на адвоката Ісляма Веліляєва, що під час трусу силовики вилучили системний блок і планшет.

«Провели трус у нього. Вилучили один системний блок і ще один планшет. І попросили Емірхана поїхати з ними. 2–2,5 години він перебував у Центрі з протидії екстремізму, як він пояснив. Увесь цей час вели з ним розмову: чи знає він їх (називали прізвища кримських татар), чи причетний він до якоїсь ланки „Хізб ут-Тахрір“. Звісно, він сказав, що не знає, ніде ніколи не був замішаний», – розповів адвокат.

Зі слів адвоката, жодних обвинувачень Муртазаєву не поставили. Сказали, що ще викличуть – на цей випадок адвокат Веліляєв склав з Муртазаєвим угоду.

Адвокат Іслям Веліляєв (архівне фото: Ілля Тарасов, RFE/RL)
 Поділитися