MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заочно арештована журналістка ATR звертається до Європейського суду

05.08.2019   
ХПГ-інформ
ФСБ Росії порушила кримінальну справу проти журналістки кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілової «за участь у незаконному збройному формуванні», повідомляє «Радіо Свобода». Жінка подає скаргу до Європейського Суду з прав людини.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу проти журналістки кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілової «за участь у незаконному збройному формуванні», повідомляє «Радіо Свобода». Жінка подає скаргу до Європейського Суду з прав людини.

Гульсум Халілова. Фото з сайту «Радіо Свобода»

Гульсум Халілова – ведуча телеканалу ATR. Вона залишила анексований Крим чотири роки тому. Журналістка постійно висвітлює проблеми, пов’язані з порушенням прав людини в окупованому Росією Криму, крім того, неодноразово зверталася до теми Громадянської блокади півострова.

Спецслужби РФ закидають їй, нібито в 2016 році вона вступила до кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана. За версією російського слідства, вона допомагала батальйону інформаційною підтримкою. Як повідомляє Кримська правозахисна група, Київський райсуд окупованого Криму заочно обрав журналістці запобіжний захід у вигляді взяття під варту з моменту її затримання на території Росії чи у разі екстрадиції до РФ. Адвокат Халілової Еміль Курбедінов розповів кореспонденту Крим.Реалії, що за поданням ФСБ Росії журналістку оголошено у міжнародний розшук.   

Гульсум Халілова дізналася про порушену проти неї справу із соціальних мереж і вважає її політично вмотивованою.

«Треба ж оголосити, що кримські татари беруть участь у якихось бандформуваннях, треба ж сфальсифікувати більше кримінальних справ щодо корінного народу Криму, який проявляє свою громадянську проукраїнську позицію. Я не вступала ні в які батальйони, я працювала польовим журналістом», – сказала журналістка. 

Тим часом прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила провадження за частиною 2 статті 372 Кримінального кодексу України – притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності. 

Нагадаємо, за участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана підконтрольні Росії суди Криму вже засудили Февзі Саганджі та Едема Кадирова – до десяти з половиною і чотирьох років відповідно.

 

 Поділитися