MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кернес проти харківського Прайду

03.09.2019   
Ірина Скачко

Марш рівності ніколи не проходив спокійно, вважає мер Харкова. Дивне твердження, зважаючи на те, що захід відбувається в цьому місті вперше.

Правозахисна хода, що відбудеться 15 вересня, має привернути увагу суспільства до проблеми рівноправ'я та безпеки для всіх громадян – незалежно від гендеру та сексуальної орієнтації. Цього року подібні заходи вже пройшли в 14 містах України. В Києві, зокрема, у Марші рівності взяли участь майже вісім тисяч людей і ні про які серйозні сутички не йшлося. В Одесі 31 серпня все також обійшлося майже спокійно – без суттєвих правопорушень: поліція відзвітувала про три адмінпротоколи за хуліганство. А ось у Харкові Марш за рівність виявився під загрозою. Геннадій Кернес раптом згадав, що Харків прифронтове місто, в якому можливі провокації.

Петиція, про яку згадує міський голова, з’явилася на сайті міськради 12 серпня і досить швидко набрала необхідну кількість голосів. Текст її  – просто взірець обивательської риторики: мовляв, ми, звичайно, не проти вас, але сховайтеся куди подалі зі своїми цінностями. 

Організатори харківської правозахисного маршу вважають таку петицію незаконною. «Електронна петиція не може містити пропаганду насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини», – зауважують у Харківському жіночому об’єднанні «Сфера». 

«ХарківПрайд Марш є мирним зібранням, право на яке гарантоване 39 статтею Конституції України. Намагання обмежити це право для харків'ян та харків'янок стосуватиметься не лише ЛГБТ+спільноти, а й усіх містян. Сьогоднішнє обмеження прав людей за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності - може стати прецедентом, який аргументує подальші обмеження за іншими ознаками, як от національність, віросповідання або політичні погляди», – йдеться в офіційній заяві організації.

Якщо міський голова дійсно піде до суду, Харківська правозахисна група надасть організаторам ХарківПрайду правову підтримку.

–  На нашому боці і національне, і європейське законодавство, –  заявила адвокатка ХПГ Таміла Беспала. – А загроза якихось заворушень під час ходи сильно перебільшена. В інших схожих ситуаціях поліція завжди спрацьовувала досить чітко.

 Поділитися