MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 30 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 24.02.2020–28.02.2020

29.10.2020   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Загалом за цей тиждень зареєстровані 53 проекти законів і постанов Верховної Ради України, з яких 26 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, діяльністю тимчасових слідчих комісій, проведенням парламентських слухань, призначенням високопосадовців, призначенням позачергових виборів тощо. Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 27.10.2020.

Загалом за цей тиждень зареєстровані 53 проекти законів і постанов Верховної Ради України, з яких 26 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, діяльністю тимчасових слідчих комісій, проведенням парламентських слухань, призначенням високопосадовців, призначенням позачергових виборів тощо.

Загальні засади, якими керуються автори огляду, див Вступні застереження до постійного моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України ІХ скликання.

Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 27.10.2020.

 

Міжнародні відносини

 

Проект 0037 від 24.02.2020 (Президент України) про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію.

Угоду між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію учинено 26 жовтня 2018 року в м. Гомель. Метою угоди є створення додаткових правових процедур для повернення громадян Республіки Білорусь до країни походження, а також громадян третіх країн, які незаконно прибули в Україну з території Республіки Білорусь, назад до цієї країни.

Проект 03.06.2020 прийнятий за основу і в цілому та невдовзі підписаний Президентом України.

Проект 0038 від 24.02.2020 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про продовження дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій.

Проектом пропонується на новий 5-річний строк подовжити дію названої угоди.

Проект 04.03.2020 відкликаний у зв’язку з відставкою Уряду і на час підготовки цього огляду повторно не внесений.

 

Законотворчість

 

Проект 3018-1 від 26.02.2020 (Марченко Л. І.) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо оптимізації роботи Верховної Ради.

Альтернативний проекту 3018 від 05.02.2020 (Фролов П. В., Підпаса Р. А. + 61) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо оптимізації роботи Верховної Ради (див. Огляд № 27).

Проект помітно відрізняється від основного і загалом зупиняється на інших питаннях. Так, пропонується установити, що Верховна Рада приймає рішення про визначення законопроекту невідкладним у разі, якщо за таке рішення проголосувало не менше двох третин народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Уточнюється, що Верховна Рада може прийняти рішення щодо законопроектів, визначених як невідкладні, про одноразове відхилення (ad hoc) від процедури розгляду, передбаченої Регламентом, але лише в разі якщо за таке рішення проголосувало не менше двох третин народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Додається застереження, що окрім названих випадків, законопроект розглядається за правилами, встановленими Регламентом. Іншим висвітленим в проекті питанням є ініціатива про те, що після підписання закону Головою Верховної Ради України текст оприлюднюється на сайті Верховної Ради України.

Обидві ініціативи є цілком слушними і потребують належної уваги до себе. Однак, як і основний проект, цей був знятий з розгляду 01.09.2020.

Проект 3018-2 від 26.02.2020 (Папієв М. М., Борт В. П. + 3) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо оптимізації роботи Верховної Ради.

Альтернативний наведеним вище. Значна кількість приписів повністю, з редакційними змінами чи невеликими уточненнями (збільшення певних строків з 5 до 7 днів порівняно з основним проектом тощо) повторює основний проект. Серед новел альтернативного проекту слід відзначити запровадження при розгляді проектів пропорційного принципу відповідно до кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп). Зокрема, порядок денний пленарних засідань Верховної Ради на кожний день пленарного тижня готується Апаратом Верховної Ради за пропорційним принципом відповідно до кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп) у кількості кратно 20 законодавчих ініціатив на кожний день на підставі затвердженого розкладу пленарних засідань сесії Верховної Ради у порядку черговості, як було подано депутатською фракцією (депутатською групою). Відповідно, і погоджувальна рада розглядає та ухвалює пропозиції щодо проектів календарного плану роботи сесії, порядку денного сесії, розкладу пленарних засідань та тижневого порядку денного пленарних засідань з урахуванням пропорційного принципу відповідно до кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді. Так само з урахування цього принципу і Головний комітет розглядає законопроекти.

Загалом проект значною мірою орієнтований на підтримку найбільших фракцій, що видається вкрай дискусійним та не відповідає принципу рівності, а також належному представленню інтересів суспільства.

Як і основний проект, цей був знятий з розгляду 01.09.2020.

Проект 3059-1 від 28.02.2020 (Дубінський О. А., Василевська-Смаглюк О. М) про лобізм.

Альтернативний проекту 3059 від 11.02.2020 (Тимошенко Ю. В., Власенко С. В.) про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні (див. Огляд № 28), але текстуально має дуже мало спільного з основним проектом.

Утім, не вважаємо необхідним аналізувати особливості цього альтернативного проекту, оскільки, як вже не раз зазначали у попередніх оглядах, поки немає підтвердження існування в Україні прошарку людей, які постійно займаються лобізмом. Тож, якщо такого явища ще немає, то не варто створювати законодавчі умови для його появи. Тим паче, що формування корпусу «офіційних лобістів» автоматично створюватиме обмеження для участі усіх інших осіб в нормотворенні, породжуватиме нову монополію для «справжніх професіоналів».

 

Діяльність вищих органів влади і управління

 

Проект 3119 від 24.02.2020 (Рабінович В. З.) про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язковості перебування у громадянстві України членів наглядових (спостережних) рад суб’єктів господарювання державного сектору економіки та встановлення максимального розміру винагороди для членів цих наглядових (спостережних) рад.

Загалом зміни пропонується внести до 8 законів. Узагальнено ініціативи є такими: 1) членами наглядової ради (зокрема, і незалежні члени) державного господарського об’єднання, державної холдингової компанії, іншої державної господарської організації, державного підприємства, установи, організації або господарського товариства,  у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарському товариству, частка держави в якому становить 50 відсотків, мають бути громадянами України, які постійно проживають в Україні; і 2) у разі виконання членами наглядової ради своїх функцій на платній основі з ними укладається цивільно-правовий договір, в якому визначається, зокрема, розмір винагороди, заохочувальних та компенсаційних виплат. Типова форма такого договору затверджується Кабінетом Міністрів України. Щомісячна загальна сума винагороди, заохочувальних та компенсаційних виплат не може перевищувати десяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року. Вимоги щодо громадянства та максимальної загальної суми місячної винагороди поширюються також на наглядові ради банків, фондів, акціонерного товариства залізничного транспорту, Раду НБ України тощо.

Загалом ініціатива є доволі цікавою, але потребує значно докладнішого опрацювання.

Проект 01.09.2020 включений до порядку денного.

Проект 3132 від 27.02.2020 (Підпаса Р. А.) про внесення змін до Закону України «Про Антимонопольний комітет України» та деяких інших законодавчих актів України (щодо вдосконалення системи органів Антимонопольного комітету).

Пропонується доволі багато змін. Основні ініціативи спрямовані на запровадження комісій з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Передбачається, що з метою забезпечення розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель в Антимонопольному комітеті України можуть утворюватися Комісії з розгляду скарг у складі трьох Уповноважених з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Загалом названі уповноважені з розгляду скарг прирівнюються до державних уповноважених Антимонопольного комітету України, а названі комісії з розгляду скарг ‒ до адміністративний колегій Антимонопольного комітету України.

Загалом проект дуже цікавий і потребує уваги з боку спеціалістів та громадськості. Водночас він є відносно обмеженим у частині процедурних питань створення та діяльності комісій, а також контролю за їх рішеннями.

Проект 30.04.2020 переданий на повторне друге читання.

 

Правове регулювання місцевого самоврядування

 

Проект 3118 від 24.02.2020 (Васильченко Г. І., Лозинський Р. М. + 31) про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ).

Пропонується установити, що районна, обласна рада може змінювати місцезнаходження комунального підприємства, установи, організації, що перебуває у її комунальній власності, що має наслідком державну реєстрацію місцезнаходження юридичної особи за межами адміністративно-територіальної одиниці (району, міста, району у місті, селища, села), що є фактичним місцем ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю такої юридичної особи та здійснення управління і обліку, лише за умови отримання згоди від територіальної громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Згода на здійснення зміни місцезнаходження комунального підприємства, установи, організації, що має наслідком державну реєстрацію місцезнаходження юридичної особи за межами адміністративно-територіальної одиниці (району, міста, району у місті, селища, села), що є фактичним місцем ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю такої юридичної особи та здійснення управління і обліку, надається через прийняття відповідного рішення органами місцевого самоврядування територіальної громади такої адміністративно-територіальної одиниці. Відповідно, сільським, селищним, міським, районним в містах (у разі їх створення) радам надається право надавати згоду на такі дії, або звертатися до суду у разі прийняття такого рішення районною чи обласною радою без відповідного погодження.

Проект 04.06.2020 прийнятий за основу у першому читанні.

 

Соціальний захист та пільги

 

Проект 3114 від 24.02.2020 (Третьякова Г. М., Струневич В. О. + 4) про внесення змін до статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

До 1 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи пропонується віднести осіб, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і були віднесені до категорії 4 та стосовно яких встановлено причинний зв’язок онкологічних, онкогематологічних захворювань з Чорнобильською катастрофою. У примітці до цього положення зазначається, що територією, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, вважається територія з щільністю забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію від 1,0 до 5,0 Кі/км2, або стронцію від 0,02 до 0,15 Кі/км2, або плутонію від 0,005 до 0,01 Кі/км2 за умови, що розрахункова ефективна еквівалентна доза опромінення людини з урахуванням коефіцієнтів міграції радіонуклідів у рослини та інших факторів перевищує 0,5 мЗв (0,05 бера) за рік понад дозу, яку вона одержувала у доаварійний період.

Проект 01.09.2020 включений до порядку денного.

Проект 3115 від 24.02.2020 (Третьякова Г. М., Струневич В. О. + 4) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Метою проекту проголошено підвищення ефективності роботи Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в частині управлінської діяльності та виконання статутних завдань. Змін до названого закону пропонується не так вже й багато, але в них доволі радикально замінюється принцип паритетності в роботі Фонду представників держави, застрахованих осіб та роботодавців на явне домінування представників держави. Так, до складу правління Фонду пропонується включати по 3 представники від застрахованих осіб та роботодавців, та 8 представників від держави, водночас як чинним законодавством передбачена рівна кількість представників від кожної з трьох сторін. Удвічі (з 6 до 3 років) скорочується строк повноважень членів правління, скасовуються почерговість (упродовж 2 років) виконання обов’язків голови правління представниками всіх сторін, а також необхідність належного представництва кожної сторони під час засідань правління. Крім того, пропонується виключити положення, відповідно до якого бюджетне законодавство не поширюється на порядок використання Фондом коштів, що надходять від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Пропозиції суперечать основоположному принципу соціального партнерства, здійсненню повноцінного соціального діалогу у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у разі безробіття. Проект викликав змістовну критику ГНЕУ, яке рекомендувало повернути його суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Утім, профільний парламентський Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів пропонує прийняти його у першому читанні за основу.

Проект 16.06.2020 включений до порядку денного.

 

Трудові відносини

 

Проект 3034-1 від 26.02.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 4) про внесення зміни до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення обмежень розміру заробітної плати керівництва органів державної влади та державних підприємств).

Формально альтернативний проекту 3034 від 07.02.2020 (Кулініч О. І., Лунченко В. В. + 7) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств (див. Огляд № 27), але фактично є скороченим текстом проекту 2828-1 від 19.02.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 4) про внесення зміни до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення обмежень в оплаті праці та відпусток осіб, які займають політичні посади, керівників та заступників керівників державних органів, підприємств державного сектору економіки) (див. Огляд № 29). Слід зазначити, що за попередні тижні подібних проектів внесено доволі багато.

 

Кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство

 

Проект 3121 від 24.02.2020 (Яценко А. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності працівників правоохоронних органів за невиконання судових рішень.

Пропонується доповнити названий кодекс новою статтею такого змісту:

«Стаття 382-1. Невиконання працівником правоохоронного органу судового рішення

1. Невиконання працівником правоохоронного органу вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи поєднані з вимаганням неправомірної вигоди, – караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років, з конфіскацією майна.».

Втім, у висновку ГНЕУ слушно зазначається, що відповідальність за подібні дії вже передбачена іншими статтями кримінального законодавства. З цим погодився профільний парламентський Комітет з питань правоохоронної діяльності, який 23.09.2020 надав подання про відхилення проекту.

Проект 3127 від 26.02.2020 (Ткаченко О. М., Шинкаренко І. А. + 2) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо питання про виплату винагороди викривачу).

Статтю 130-1 «Виплата винагороди викривачу» пропонується доповнити частиною восьмою такого змісту: У разі використання викривачем права на конфіденційність, суд, з одночасним ухваленням вироку, постановляє ухвалу про виплату викривачу винагороди, у якій вказуються його особисті дані. Така ухвала не приєднується до матеріалів справи, а зберігається окремо в суді, який ухвалив таке рішення. Ухвала про виплату викривачу винагороди вручається такому викривачу особисто або його представнику. Відповідно вказівки на це положення вносяться до статей 368 «Питання, що вирішуються судом при ухвалені вироку» та 374 «Зміст вироку».

Проект 01.09.2020 включений до порядку денного.

Проект 3128 від 26.02.2020 (Ткаченко О. М., Шинкаренко І. А. + 2) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підслідності окремих кримінальних правопорушень Державному бюро розслідувань.

Пропонується зняти з підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України функції зі здійснення оперативно-розшукових заходів та досудового розслідування з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень у діяльності працівників Національного бюро. Інші зміни є похідними від цих ініціатив.

Проект 16.06.2020 включений до порядку денного.

 

Судочинство і адвокатура

 

Проект 3045-1 від 26.02.2020 (Кулініч О. І., Вельможний С. А. + 5) про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку діяльності третейських судів та підвищення відповідальності третейських суддів з метою відновлення довіри до третейського розгляду).

Альтернативний проекту 3045 від 10.02.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів з метою відновлення довіри до третейського розгляду) (див. Огляд № 28). Новий проект приблизно удвічі більший за обсягом, ніж основний. Основні новели пов’язані з формулюванням у проекті численних вимог до третейських суддів, а також підстав і порядку дисциплінарної відповідальності третейських суддів.

Як видається, проекти доцільно розглядати одночасно.

Проект 16.06.2020 включений до порядку денного.

Проект 3120 від 24.02.2020 (Василевська-Смаглюк О. М.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із ратифікацією Протоколу № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Метою проекту проголошено: визначення на законодавчому рівні способу звернення Верховного Суду до Європейського суду  щодо надання консультативних висновків з принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, передбачених Конвенцією або протоколами до неї. Крім того, надання можливості Верховному Суду у разі реалізації права звернення до Європейського суду зупинити провадження у відповідній справі до отримання від Європейського суду консультативного висновку.

Проектом передбачається внесення однотипних змін наведеного вище змісту до Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України.

ГНЕУ загалом позитивно оцінює першу частину змін, але вважає недоцільним надання можливості Верховному Суду у разі реалізації права звернення до Європейського суду зупинити провадження у відповідній справі до отримання від Європейського суду консультативного висновку, оскільки Європейський суд не обмежений якимось строками надання консультативних висновків.

Проект опрацьовується в профільному парламентському Комітеті.

 

Діяльність правоохоронних органів

 

Проект 3133 від 28.02.2020 (Гончаренко О. О., Славицька А. К. + 2) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підвищення ефективності протидії корупції в окремих правоохоронних та інших державних органах).

У ряді статей законів України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про прокуратуру» та «Про Державне бюро розслідувань» пропонується слова «корупційне правопорушення», «адміністративне корупційне правопорушення» та «корупційне правопорушення, пов’язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України "Про запобігання корупції"» замінити словами «правопорушення, пов’язане з корупцією». Крім того, (і це, мабуть, головна ідея проекту) у статті 6 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» пропонується передбачити, що Директор Національного бюро звільняється з посади також у разі набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до адміністративної відповідальності за вчинення  правопорушення, пов’язаного з корупцією. А у прикінцевих та перехідних положеннях проекту пропонується, що прокурори, військовослужбовці Управління державної охорони України і керівні посадовці Національного антикорупційного бюро України, щодо яких станом на день набрання чинності цим Законом набрало законної сили рішення суду про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, та унесено відомості до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, підлягають негайному звільненню із займаних посад.

ГНЕУ висловило деякі зауваження до проекту, з урахуванням яких вважає можливим прийняття його у першому читанні за основу.

Проект 14.07.2020 переданий на повторне перше читання (доопрацювання в профільний парламентський Комітет).

 

Охорона здоров’я

 

Проект 3134 від 28.02.2020 (Юрченко О. М.) про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху.

Метою проекту проголошено запровадження правила обов’язковості, механізму проведення скринінгу слуху новонароджених дітей, а також дітей, які зараховуються до дошкільних закладів освіти і в 1 клас загальноосвітнього закладу. Завданням є закріплення процедури проведення скринінгу, визначення компетенції органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я у питаннях пов’язаних зі скринінгом слух та слухопротезування, реабілітації. Пропонується прийняти новий цілісний закон відповідного змісту.

Позитивна спрямованість проекту не викликає сумнівів, але, можливо, такої самої мети можна досягнути і через внесення змін до Основ законодавства про охорону здоров’я.

Проект 01.09.2020 включений до порядку денного.

 

Господарська діяльність та ринковий нагляд

 

Проект 3131 від 27.02.2020 (Сольський М. Т., Арахамія Д. Г. + 33) про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції.

Як зазначається у пояснювальній записці, проект має на меті утворити умови для ліквідації тіньових відносин у використанні земель сільськогосподарського призначення та забезпечити рівно напружене оподаткування доходів, одержуваних від такої землі всіма її власниками та користувачами. Для цього пропонується запровадити для власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення оподаткування доходів, отриманих від такої землі, виходячи з поставленого податкового зобов’язання. Поставлене податкове зобов’язання, при цьому ‒ це мінімальне податкове зобов’язання фізичної або юридичної особи ‒ власника, постійного користувача, користувача на інших умовах, орендаря (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок сільськогосподарського призначення (крім несільськогосподарських угідь), земельних часток (паїв), як виділених, так і не виділених у натурі, крім земельних ділянок, визначених підпунктом 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України, яке визначається за відповідною формулою з урахуванням нормативної грошової оцінки землі та її площі. Механізм оподаткування доходів власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення полягатиме в порівнянні податків, сплачених фізичними або юридичними особами у зв’язку з використанням належних ним чи орендованих земельних ділянок та поставленого податкового зобов’язання. Якщо поставлене податкове зобов’язання виявиться більшим за фактично сплачені податки, пов’язані з використанням землі, то до бюджету сплачуватиметься саме розмір такого поставленого зобов’язання. Крім того, пропонується окремим положенням встановити, що до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при визначенні права на отримання пільг та житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, не включаються доходи, отримані громадянами від реалізації власної сільськогосподарської продукції, якщо сума таких доходів сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати.

Проект 01.09.2020 включений до порядку денного.

 

Інші питання

 

Проект 3116 від 24.02.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (щодо військово-квартирної повинності для фізичних і юридичних осіб).

Пропонується скасувати чинну вимогу про те, що в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирну повинність з розквартирування військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, особового складу служби цивільного захисту, евакуйованого населення та розміщення військових частин, підрозділів і установ

Проект 04.03.2020 відкликаний в зв’язку з відставкою Уряду, однак 07.08.2020 внесений новим складом Уряду повторно як проект 3968 під тією ж назвою.

Проект 3117 від 24.02.2020 (Кабінет Міністрів України) про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення.

Великий проект обсягом в більш ніж 40 сторінок. У пояснювальній записці метою проекту названо встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення, контролю та усунення забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, для забезпечення високого рівня захисту довкілля через впровадження інтегрованого дозволу, визначення видів діяльності, які вимагають інтегрованого дозволу, вимог щодо застосування найкращих доступних технологій та методів управління, моніторингу викидів та контролю суб’єктів господарювання, які отримали інтегрований дозвіл. Очікується, що реалізація закону справить позитивний вплив на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави, розвиток регіонів, громадське здоров’я та довкілля. Це, зокрема, зумовлено встановленням чітких процедур та прозорих відносин для суб’єктів господарювання, державних органів та громадськості у сфері видачі інтегрованого дозволу та впровадження найкращих доступних технологій та методів управління; реалізацією вимог державної політики у сфері управління, запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення та виконанням зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; покращенням рівня екологічної безпеки регіонів за рахунок впровадження комплексного підходу до запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення та впровадження найкращих доступних технологій та методів управління; створенням передумов для покращення стану, подальшого зміцнення та збереження здоров’я населення; підвищення рівня екологічної безпеки, запобігання та зменшення рівня промислового забруднення за рахунок комплексного розгляду впливу господарської діяльності на всі компоненти навколишнього природного середовища, встановлення вимог щодо застосування найкращих доступних технологій та методів управління, моніторингу та контролю промислової діяльності.

Проект насичений дуже неоднозначними приписами на зразок таких: Найкращі доступні технології та методи управління визначають найбільш ефективний та сучасний етап у розвитку видів господарської діяльності та методів її здійснення, який свідчить про практичну відповідність окремих технологій як основи для встановлення нормативів гранично допустимих викидів та інших умов документів дозвільного характеру, що спрямовані на запобігання та, у разі недосяжності, зменшення викидів та негативного впливу на довкілля в цілому, де: “технології” включають в себе як використовувані технології, так і спосіб, у який установку спроектовано, побудовано, як здійснюється її технічне обслуговування, експлуатація та виведення з експлуатації; “доступні технології” включають технології, що були розроблені у масштабі, що дозволяє впровадження у відповідному секторі економіки за практично здійсненних економічних та технічних умов із врахуванням вартості та переваг незалежно від того, чи технології використовуються або виробляються в Україні, допоки вони є виправдано доступними для оператора установки; “найкращі” означають найбільш ефективні з позиції забезпечення високого рівня охорони навколишнього природного середовища в цілому (нова стаття 31-1 «Найкращі доступні технології та методи управління» до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»).

Проект 04.03.2020 відкликаний у зв’язку з відставкою Уряду, однак 29.09.2020 внесений новим складом Уряду повторно як проект 4167 під тією ж назвою, але з незначними уточненнями, і станом на час підготовки цього огляду перебуває в парламенті без руху.

 

Проекти, які подаються без коментарів

 

Проект 3037-1 від 26.02.2020 (Железняк Я. В.) про внесення змін до Митного кодексу України (щодо удосконалення функціонування авторизованих економічних операторів, інституту фінансових гарантій та зменшення тиску правоохоронних органів).

Альтернативний проекту 3037 від 07.02.2020 (Діденко Ю. О.) про внесення змін до Митного кодексу України щодо удосконалення функціонування авторизованих економічних операторів, інституту фінансових гарантій та зменшення тиску правоохоронних органів (див. Огляд № 28).

Проекти 3122 та 3123 від 24.02.2020 (Яценко А. В.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Проекти практично повністю повторюють проекти 8593 та 8594 від 12.07.2018 (Яценко А. В.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (обидва див. Бюлетень № 184).

Перший проект 20.05.2020 повернутий суб’єкту ініціативи, а другий 01.09.2020 включено до порядку денного, хоча проекти є взаємозалежними.

Проект 3124 від 25.02.2020 (Батенко Т. І., Констанкевич І. М., Балога В. І.) про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» (щодо забезпечення дієвого механізму надання державної допомоги сім’ям з дітьми).

Дослівно повторює проект 9205 від 17.10.2018 (Батенко Т. І.) про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» (щодо забезпечення дієвого механізму надання державної допомоги сім’ям з дітьми) (див. Бюлетень № 196).

Проект 01.09.2020 включений до порядку денного.

Проект 3040-1від 26.02.2020 (Павленко Ю. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за вербування, залучення та (або) втягування дітей до участі у військових конфліктах чи діях.

Альтернативний проекту 3040 від 10.02.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за втягнення дітей до участі у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань (див. Огляд № 28). Проект дослівно повторює давній проект 1412 від 11.12.2014 (Павленко Ю. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за вербування, залучення та (або) втягування дітей до участі у військових конфліктах чи діях (див. Бюлетень № 2).

Проект 01.09.2020 включений до порядку денного.

Проект 3130 від 27.02.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 4) про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Проект ідентичний проекту 1114 від 29.08.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 3) про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (див. Огляд № 2).

Проект 01.09.2020 знятий з розгляду.

 Поділитися