MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міносвіти не відмовилось збільшувати плату за контракт (прес-реліз)

15.03.2011   
Проект Закону «Про вищу освіту» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту (МОНМС) дозволяє адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників, – стверджують у Всеукраїнській молодіжній організації «Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ), посилаючись на текст проекту.

Проект Закону «Про вищу освіту» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту (МОНМС) дозволяє адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників, – стверджують у Всеукраїнській молодіжній організації «Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ), посилаючись на текст проекту.

«Остання редакція міністерського проекту, в обхід 22 та 53 статті Конституції, пропонує скасувати гарантію чинного Закону про те, що протягом усього строку навчання встановлений у договорі розмір плати навчання має бути незмінним, » – запевнює член експертної робочої групи МОНМС з доопрацювання міністерського проекту Закону «Про вищу освіту», заступник Голови ФРІ Антон Делікатний. – «Досі ця гарантія неодноразово дозволяла студентам-контрактникам вигравати у суперечках з ректоратами, якщо ті намагались невиправдано збільшувати ціну за навчання.»

Молодіжний лідер також стверджує, що запропоноване нововведення суперечить також обіцянкам з передвиборчих програм «Блоку Литвина» та Комуністичної Партії України щодо гарантій доступності освіти, а також обіцянці Президента Віктора Януковича про забезпечення широкого доступу талановитої молоді до нових знань «незалежно від... фінансових можливостей батьків».

У решті небезпечних норм проект Закону, як зазначають у ФРІ, пропонує скасувати прив'язку плати навчання та надання додаткових освітніх послуг до грошової одиниці України – гривні, пропонує вилучити гарантію про прийняття на перший курс за безплатною формою навчання студентів дистанційної (заочної), вечірньої та екстернатної форм навчання, пропонує вилучити гарантію статті про мінімальні обсяги фінансування підготовки фахівців з вищою освітою за рахунок видатків Державного бюджету, та загрожує повернути високий рівень хабарництва в школи та ВНЗ на стадії вступу абітурієнтів.

«Слід зазначити, що усі небезпечні для молоді норми сьогоднішньої редакції проекту повністю, або маже повністю співпадають з відповідними нормами законопроекту №. 7486-1, проти якого неодноразово протестувала молодь, » – каже Антон Делікатний.

Нагадуємо, що 31 січня у Києві, Донецьку, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та Одесі студентські та молодіжні організації влаштували акції протесту проти ухвалення законопроекту №. 7468-1 «Про вищу освіту». А 28 лютого молодь протестувала проти законопроекту у Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві, Хмельницькому, Рівне та Сімферополі.

Текст міністерського проекту Закону «Про вищу освіту», оприлюднений під час першої зустрічі експертної робочої групи МОНМС з доопрацювання проекту, можна завантажити тут – http://fri.com.ua/wp-content/uploads/2011/03/lawproject11032011.doc Аналіз небезпек міністерського проекту Закону «Про вищу освіту» можна завантажити тут –  http://fri.com.ua/?p=8383

За додатковою інформацією звертайтесь  за тел.: +380638273837,

+380956051563 (Антон Делікатний, ФРІ)

 Поділитися