MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сергій Потаманов: „Ця система в рамках того закону, що діє, дозволяє творити таке беззаконня, яке взагалі я не міг уявити“.

18.12.2002   
Володимир Притула
10 січня Залізничний місцевий суд міста Сімферополя ухвалив рішення умовно-достроково звільнити з ув’язнення Сергія Потаманова — колишнього редактора радіокомпанії „Фенікс“, засудженого в грудні 2000 року до 5 років ув’язнення. Він відсидів за?ратами півтора року.

10 січня Залізничний місцевий суд міста Сімферополя ухвалив рішення умовно-достроково звільнити з ув’язнення Сергія Потаманова — колишнього редактора радіокомпанії „Фенікс“, що знаходиться у Ленінському районі Криму. Із в’язниці кримського журналіста випустили лише наступного дня пізно ввечері, коли розійшлися усі, хто мав його зустрічати — родичі, друзі і колеги. Сергій Потаманов, засуджений в грудні 2000 року до 5 років ув’язнення, відсидів загратами півтора року, заявив, що домагатиметься повного судового виправдання. Його було ув’язнено за звинуваченнями у кримінальних злочинах за 4-ма статтями Карного Кодексу України, в тому числі — у злісному хуліганстві і зберіганні зброї та боєприпасів. Сам журналіст переконаний, що його справа фальсифікована за ініціативою місцевої влади, яку він різко критикував у своїх матеріалах. За його словами, суд не взяв до уваги численні докази його невинності, а також, того пом’якшувального факту, що на його утриманні перебувало 5 неповнолітніх дітей. Післязвернень громадськості прокуратура Криму опротестувала це рішення і Верховний Суд АРК зменшив термін покарання до трьох років.

Зараз скарга Сергія Потаманова розглядається в апеляційному суді та Європейському суді з прав людини. Журналіст каже, що докладе усіх зусиль не тільки для того, щоб домагатися своєї реабілітації та відновлення чесного імені, але й для того, щоб домогтися якихось зрушень у тюремній системі України, яка не відповідає нормам цивілізованої демократичної держави: „Я бачу поки реальних два питання. Перше — це домогтися скасування вироку за процесуальними порушеннями в суді. А потім — взятися за порушення в процесі роботи кримінально-виконавчої системи, оскільки залишитися осторонь того, що там діється, мені просто не дозволить совість і журналістський обов’язок,“ — каже Сергій Потаманов.

За його словами, стан української кримінально-виконавчої системи просто жахливий: „Ця система в рамках того закону, що діє, дозволяє творити таке беззаконня, яке взагалі я не міг уявити. Я, перебуваючи на волі, ніколи не міг уявити, що таке може бути взагалі. якби мені розповіли про таке — я б не повірив. Але, оскільки я це все відчув на собі, то можу це довести. І хочу докласти усіх зусиль, щоб змінити цю тюремну систему — і як журналіст, і як правозахисник. Я маю намір цим займатися доти, доки вона не буде змінена.

Радіо Свобода

 Поділитися