MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати опитування, проведеного Національною академією внутрішніх справ серед працівників карного розшуку

08.04.2004   
Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, із посиланням на голову парламентського Комітету з прав людини Геннадія Удовенка, наводить результати опитування, проведеного Національною академією внутрішніх справ серед працівників карного розшуку.
30% опитаних підтвердили, що катування в Україні застосовуються дуже часто, 36% засвідчили, що катування застосовуються органами слідства інколи, майже 30% опитаних вважають, що катування застосовуються дуже рідко. І тільки близько 3% вважають, що тортури і катування в Україні ніколи не застосовуються під час проведення слідства.
Як вважає Євген Захаров, ці цифри цілком реальні і тільки почасти зумовлюються вимогами прискорення розкриття злочинів. Начальник районного відділу міліції в Черкасах, який нещодавно наклав на себе руки, перед смертю написав на стіні: «Раскрываемость — 90%!». У країнах Європи, таких як Німеччина, Велика Британія, Франція, рівень розкриття злочинів становить не більше 47%.
Як запобігти катуванню обвинувачуваних? На Заході підозрюваних у скоєнні злочинів дуже часто оглядає лікар і фіксує стан і вигляд тіла кожного підозрюваного на момент входження у систему дізнання і слідства. Крім того, суди, як правило, не беруть до уваги зізнання звинувачуваного, які зафіксовано за відсутності адвоката. Застосування лише цих двох процедур унеможливило б застосування тортур, але б вимагало від працівників органів слідства, прокуратури і судів більшого професіоналізму.

(«Слово Просвіти», ч.31, 30 липня-5 серпня 2003 р.)
 Поділитися