MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Державні та комунальні мас-медіа в Криму не інформують кримчан про перебіг виборчої кампанії в Україні

11.09.2004    джерело: “Свобода преси в Криму”, № 08 (53), серпень, 2004 р.
Державні і комунальні засоби масової інформації в Криму практично не інформують кримчан про перебіг виборчої кампанії в Україні – про це голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Володимир Притула заявив на “круглому столі” “Роль ЗМІ у забезпеченні публічності та відкритості виборчого процесу”, організованому 20 серпня 2004 р. Радою міністрів АРК.

За даними моніторингу двох кримських державних видань “Кримскіе ізвєстія” (Верховна Рада АРК) і “Кримская газета” (Рада Міністрів АРК), що проводив у липні і серпні Комітет, висвітлення перебігу виборчого процесу звелося до одноразової згадки про реєстрацію кандидатів, одностороннього висвітлення інциденту з кандидатом у президенти В. Ющенком на плато гори Ай-Петрі і всебічного та повного висвітлення діяльності кандидата у президенти, прем’єр-міністра України В. Януковича.

Зокрема, у липні В. Януковичу “Кримскіє ізвєстія” присвятили понад 52% згадок і майже 42% площі матеріалів, у яких йшла мова про кандидатів у президенти. І лише 6,7% згадок і 11,3% площі – В. Ющенку та відповідно 5,6% і 10,7% – П. Симоненку. Про інших кандидатів парламентська газета писала або набагато менше, або не писала зовсім. Схожа картина в “Кримскіх ізвєстіях” зберігалася і в серпні. За період з 1 по 20 серпня вона присвятила висвітленню діяльності В. Януковича 49,1% згадок і 57,4% площі матеріалів, у яких йшла мова про всіх кандидатів у президенти. Водночас, “Кримскіє ізвєстія” хоч і обминули увагою в липні З кандидатів у Президенти і в серпні – 2, про решту кандидатів писали у нейтральній чи позитивній тональності.

Урядове видання “Кримская газета” у липні взагалі не згадало 9 кандидатів у президенти, у серпні – 12. Про діяльність В. Януковича газета писала найчастіше: в липні йому було присвячено понад 59% згадок і майже 70% площі матеріалів, усі – позитивні. В. Ющенку – 10% згадок і 7,3% площі, причому половина матеріалів про нього були негативної тональності. О. Морозу – 5,3% згадок і 5,2% площі. П. Симоненку – майже 4% згадок і 5,1% площі. Решта кандидатів у виданні уряду Криму згадувалися не більше 1-2 разів. У серпні про В. Януковича майже 53% згадок і 74,4% площі матеріалів. Усі публікації про кандидата від влади – у позитивній чи нейтральній тональності.

За даними Комітету з моніторингу свободи преси в Криму абсолютна більшість комунальних ЗМІ в Криму так само ігнорують статтю 13 закону “Про вибори Президента України” в якій вказується, що засоби масової інформації “зобов’язані об’єктивно висвітлювати хід виборчого процесу”. Насправді висвітлюється діяльність лише одного кандидата у Президенти – чинного прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

 Поділитися