MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Психолог для солдата

21.09.2004    джерело: (“Новий день”, м. Херсон, №32, 5 серпня 2004 р.)
Софія Серебрякова
Ні для кого не секрет, що фізична і моральна підготовка призовників бажає бути кращою. Потрапивши до армії, більшість з них зустрічається зі значними труднощами. І мова тут зовсім не про горезвісну дідівщину... Просто армійська служба регламентована, військовий статут педантично розписує поведінку солдата у будь-якій ситуації.

Сувора дисципліна — непросте випробування для багатьох. Словом, швидко пристосуватися до нових вимог може не кожен. А ще додайте до цього великі фізичні навантаження, які лягають на незміцнілі плечі молодих солдатів. Ось чому великий процент новобранців має в перші місяці служби психологічні проблеми, які, якщо їх вчасно не виявити і не скоригувати, загрожують перерости в хронічні, з непередбачуваними наслідками. Саме ці причини змусили Міністерство оборони України удатися до відповідних контрзаходів. Нещодавно воно спільно з Міністерством у справах сім’ї, дітей та молоді розробило програму соціальної адаптації військовослужбовців до умов військової служби. Вона вже почала діяти й у нас на Херсонщині.

— Головна мета програми — надання військовослужбовцям теоретичних знань і практичних навичок з психології, повсякденний психологічний супровід, — пояснює соціальний психолог, старший офіцер відділу виховної роботи майор Сергій Русін. — Ми уклали дворічну угоду з Херсонським міським центром соціальних служб для молоді й покладаємо великі надії на співпрацю з його спеціалістами. Після анкетування-знайомства, яке ми нещодавно провели, робота проводитиметься у формі тренінгів та консультацій для різних категорій військовослужбовців: офіцерів, прапорщиків, контрактників, працівників Збройних сил та військовослужбовців строкової служби.

За словами Сергія Валерійовича, в його військовій частині нововведення сприйняли дуже схвально. Сержанти сподіваються, що психологи навчать їх справлятися з конфліктними ситуаціями та особистими проблемами, які виникають часом у колективах. Офіцерам не завадить уміння здійснювати корекцію особистості підлеглих, долати депресії, виводити солдатів зі стресового стану, не допускати психологічних зривів.

— Уже на другому місяці військової служби солдат має виконувати завдання у складі бойових розрахунків. Ми повинні бути впевнені у його готовності до цього, — підсумовує Сергій Русін. — Щотижневі консультації психологів допомагають уникати багатьох проблем.

 Поділитися