MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вибух обурення у львів’ян викликало будівництво Управлінням СБУ житлового будинку на місці поховання закатованих радянськими чекістами політв’язнів

01.06.2005   
Львівське УСБУ будує житло на кістках.

20 травня 20 активістів ГО «Галицький Вибір» тримаючи в руках транспаранти з написами: «Не потерпимо знущання над жертвами НКВД», «Синки енкаведистів не знущайтесь над вашими жертвами», «Сьогоднішнє СБУ – спадкоємець традицій НКВД» проводять пікетування Управління Служби Безпеки України у Львівській області з вимогою припинити будівництво по вул. Бандери 1, де відбувалися катування українців та поляків співробітниками НКВД.

«У випадку, якщо СБУ проігнорує наші вимоги, ми свої акції продовжуватимемо і на наступний раз наші акції будуть більш масштабними» – зазначив колишній політ­в’язень Юрій Шухевич, виступаючи перед пікетниками.

Окрім цього, активісти ГО «Галицький Вибір» підготували звернення, яке буде передано СБУ та до органів місцевої влади. До пікетувальників ніхто з представників СБУ не вийшов.

Тим часом на вулиці Степана Бандери, 1 пропонується створити меморіал «Музей терору окупантів» – така думка була висловлена під час «круглого столу» за участю депутатів Львівської обласної ради, міської ради, представників ОДА, представників прокуратури, СБУ, членів сімей загиблих від рук енкаведистів та громадських діячів. Результатом засідання має стати звернення до Президента України, голови ЛОДА, керівника СБУ, прокуратури.

Керівник прес-групи УСБУ у Львівській області Володимир Кривошия під час свого виступу наголосив, що СБУ не є правонаступником НКВД. У зв’язку із відсутністю коштів УСБУ використало земельну ділянку, яка знаходилась в їх розпорядженні для будівництва житла для своїх працівників. Він зазначив, що необхідно провести остаточну експертизу землі, яка є на місці новобудови і зазначив, що людські останки, які були знайдені під час будівництва, могли бути завезені разом із землею з Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького.

УСБУ проводить будівництво житлового будинку за адресою вулиця Степана Бандери, 1. Під час будівництва було знайдено людські останки. У передвоєнні часи на цьому місці знаходилась пересильна тюрма НКВД, яка за колишньою назвою вулиці отримала назву «тюрма на Лонського». Саме тут, за свідченням очевидців НКВД замордувало кілька тисяч людей.

інформаційна аґенція Гал-info, Львів
22-05-2005

 Поділитися