MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

18-річного білоруського активіста судять за рекламу Радіо Свобода, а звинувачують у нецензурній лайці

01.05.2007    джерело: www.radiosvoboda.org
Уладзімір Шульжицький за власною ініціативою надрукував на аркушах паперу розклад передач і хвилі виходу в ефір білоруської Свободи. «Я просто не бачив іншої альтернативи, щоб донести до людей правдиву інформацію”

18-річний білоруський активіст чекає на суд, звинувачений у нібито «нецензурній лайці». Але справжньою причиною, каже Уладзімір Шульжицький, стало те, що він рекламував хвилі Радіо Свобода.

Уладзімір Шульжицький за власною ініціативою надрукував на аркушах паперу розклад передач і хвилі виходу в ефір білоруської Свободи і розкидав їх у поштові скриньки свого міста Сморгоні. А на випадок, якби хтось не вправився з налаштуванням приймача, додавав і свій номер мобільного телефону.

Цим і скористалася влада, викликавши добровільного активіста нібито допомогти, розповів Радіо Свобода сам Шульжицький: «Вони мені зателефонували перед роботою, і ми з цим чоловіком домовилися зустрітися. Він назвав мені адресу. Я й пішов на ту адресу, а там майже попід самими дверима на мене чекали дільничний і ще один міліціонер».

За словами Шульжицького, вони сказали йому, що шукають грабіжника, і попросили пройти з ними до дільниці, щоб підтвердити його особу. А вже там склали на нього протокол… за нецензурну лайку.

Шульжицький провів ніч у камері спецприймальника. Тепер його судять за приписану йому лайку. Після того, як Шульжицький висловив недовіру судді, нового призначити відразу не змогли. Нині активіст чекає на продовження процесу.

Альтернативи в Білорусі немає

«Я просто не бачив іншої альтернативи, щоб донести до людей правдиву інформацію. Вважаю, що Радіо Свобода — демократичний засіб масової інформації, і тільки воно здатне скласти конкуренцію державній пропаганді», — вважає Уладзімір Шульжицький.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефрі Ґедмин засудив затримання білоруського активіста й висунені йому звинувачення: «Такий перебіг подій викликає глибоке занепокоєння. Хотів би чітко підтвердити, що Радіо Свобода підтримує вільних громадян Білорусі, і особливо слухачів Радіо Свобода, які просто хочуть здійснити свої засадничі політичні права і громадянські свободи. Цим людям, цим слухачам, ми висловлюємо щонайглибшу повагу, захоплення і солідарність».

«Чорнобильський шлях»: нові затримані

А Уладзімір Шульжицький тим часом не полишає активної діяльності. У четвер він приїхав до Мінська на акцію «Чорнобильський шлях». Сорок кілометрів від Сморгоні він подолав на велосипеді.

Після маршу опозиційних сил пам’яті роковин Чорнобиля загін спецпризначення білоруської міліції побив демонстрантів і затримав кількадесят учасників маршу. Тим часом їх уже відпустили. Опозиціонери припускають, що тих, кого затримували, можуть найближчими днями викликати до суду.

 Поділитися