MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Віталій Портніков пішов з посади головного редактора «Газети 24» через політичну цензуру

09.10.2007    джерело: www.profspilka.org.ua

Віталій Портніков пішов з посади головного редактора «Газети 24» та шеф-редактора холдингу «Медіа-дім».

«Таке рішення я прийняв після розмови з інвестором проекту Володимиром Костеріним, коли він заявив про необхідність здійснювати внутрішній нагляд за діяльністю редакції з боку керуючої компанії й підтвердив бажання встановити політичний контроль за виходом очолюваного мною видання», – повідомив Віталій Портніков у листі, текст якого має «Медіа-профспілка» в Києві.

За словами Портнікова, коли замислювався проект «Газети 24», було домовлено про створення моделі якісної незалежної загальнонаціональної газети, яка не припускала грубого політичного тиску на колектив редакції й особисто головного редактора. Журналіст заявив, що з перших днів роботи йому довелося зіштовхнутися зі спробами опублікувати у виданні матеріали, що розходяться з концепцією видання, але спочатку вдавалося їм більш-менш ефективно протистояти. Після парламентських виборів, на яких очолювана Володимиром Костеріним партія виступила вкрай невдало, винуватити у цьому почали підконтрольні ЗМІ – телеканал «Тоніс» та «Газету 24».

Після цього почалися спроби зміни керівництва. Наталія Жиліна, що перебуває в найближчому оточенні інвестора, висунула В. Портнікову вимогу про введення її в редакційну колегію видання з метою здійснення контролю над ним. «Я не міг погодитися із цією вимогою, що суперечить українському законодавству й самому сенсу існування незалежних ЗМІ, – каже Портніков. – Я зрозумів, що не зможу більше захищати інтереси редакційного колективу й не хочу брати участь у перетворенні проекту, якому було віддано стільки сил у листок для задоволення особистих амбіцій пана Костерина та його родини».

Портнікова також насторожує той факт, що процес пред’явлення найбільш інтенсивних претензій співробітникам телеканалу й газети підсилився після проведення на телеканалі «Тоніс» спільного телевізійного марафону «Газети 24» і «Радіо Свободи». Публікація в газеті, після якої й почалася спроба встановити зовнішній контроль над роботою редакції, також була написана позаштатним автором – співробітником цієї радіостанції. «Я знаю, що це не випадково, – каже журналіст. – Сам факт мого давнього співробітництва з радіостанцією, відомою своїми демократичними традиціями, які виховують журналістів й аудиторію в дусі поваги до свободи слова, був не по душі панові Костеріну, тому що не давав можливості маніпулювати моїми поданнями про незалежність видання. А я цим співробітництвом пишаюся, і роблю все можливе, щоб свобода слова в нашій країні підтримувалася нашими власними зусиллями».

На думку Віталія Портнікова, процес виходу на ринок «Газети 24» довів і її співробітникам, і читачам, що якісна, цікава кожній думаючій людині в країні щоденна преса в Україні можлива й необхідна. «Про таку пресу, про таку газету я мріяв з перших своїх кроків в українській журналістиці», – додав журналіст.

Насамкінець, Портніков подякував колективу, з яким працював весь цей час, заявивши, що, їхня робота не пройшла даремно, а також висловив сподівання на її продовження вже в найближчому майбутньому.

 

Дивись також:

Ліберальна газета, що відстоює ліберальні цінності

 

 Поділитися