MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Службі безпеки України відкрилась фотовиставка «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених»

27.05.2008   
В експозиції представлено понад півтисячі фотографій, документи з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішні документи Організації Українських Націоналістів та УПА.

27 травня в Службі безпеки України відкрилась фотовиставка «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених».  Виставка є спільним проектом Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху, за сприяння Українського інституту національної пам’яті. В експозиції представлено понад півтисячі фотографій, документи з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішні документи Організації Українських Націоналістів та УПА.

Унікальність фотовиставки у тому, що вона побудована на змістовній науково-джерельній базі з використанням фотоілюстративного та інформаційно-довідкового матеріалу і доносить до громадян цілісну та науково обґрунтовану картину Українського визвольного руху середини ХХ сторіччя.

До відкриття виставки Службою безпеки  надруковано ілюстрований каталог «Українська Повстанська Армія: історія нескорених» (автори – співробітники Центру досліджень визвольного руху).

У відкритті виставки взяли участь представники органів влади та  громадських організацій, дипломати, вчені, митці, історики та науковці.

Як зазначив в.о. Голови СБ України Валентин Наливайченко: «Усі розсекречені документи з історії Українського визвольного руху та його протистояння тоталітарному комуністичному режиму свідчать про те, що Український визвольний рух мав антирадянську спрямованість та загальноєвропейське значення. Разом з тим, протягом багатьох десятиліть тема ОУН і УПА, Українського визвольного руху була предметом політичних спекуляцій та ідеологічного міфотворення з боку комуністичного режиму. Нав’язані тоді суспільству стереотипи базувалися на замовчуванні правди про історичне минуле українського народу. Створювані протягом багатьох років ідеологічні штампи даються взнаки і досі – у тенденційному сприйнятті і оцінках частиною наших громадян діяльності ОУН і УПА. Саме тому Служба безпеки України приділяє пріоритетне значення архівно-пошуковій роботі, вивченню, розсекреченню та оприлюдненню архівних документів НКВД-КГБ про Український визвольний рух 1920-1950 років, які збереглися в архівах СБ України», – наголосив керівник СБУ. «Вислів, який пронесли українці багато століть, звучить так: «Слава Україні!», а відповідають: «Героям слава!». Служба безпеки України впевнена, що герої, справжні герої України, стануть відомі кожному», – підкреслив Валентин Наливайченко.

Під час відкриття виставки від імені Колегії СБУ було нагороджено Почесною відзнакою Служби безпеки України із врученням нагрудного знаку сина Головного командира УПА, Героя України Романа Шухевича – Юрія Шухевича, медаллю «За мужність і відвагу» ветеранів УПА Мирослава Симчича та Степана Семенюка.

Звертаючись до присутніх, ветеран УПА Степан Семенюк сказав: «Ми не думали в 1953 році на каторзі в Норильську, що дочекаємось того дня, коли зможемо говорити вільно про те, що було. І, слава Богу, ці часи настали. УПА – це було одиноке українське військо, яке боролося за Українську державу і захищало народ».

Для широкого загалу виставка демонструватиметься з 2 червня ц.р. у приміщенні Центру культури і мистецтв СБ України (вул. Ірининська, 6). Під час роботи виставки заплановано проведення «круглих столів» за участю науковців, краєзнавців, представників громадських і студентських організацій.

З лютого 2008 року матеріали цієї виставки частково були представлені у Донецьку та Одесі, а після демонстрації у Києві планується показати її мешканцям інших регіонів України.

Відгуки про виставку і спогади ветеранів визвольного руху буде скеровано до Українського інституту національної пам’яті для подальшої систематизації.

 

* * *

 

На виконання Указу і доручень Президента України Віктора Ющенка щодо всебічного вивчення та об’єктивного висвітлення історії українського визвольного руху Служба безпеки проводить системну роботу із розсекречення і оприлюднення матеріалів з історії ОУН та УПА.

Минулого року невідомі раніше документи Галузевого державного архіву СБУ опубліковані у двох томах серії «Літопис УПА» та двотомному збірнику про життя і діяльність Головного командира УПА «Роман Шухевич у документах радянських органів державної безпеки (1940-1950)». Перший том збірника про Р. Шухевича був презентований журналістам і представникам громадськості 30 червня 2007 р. – у день 100-річчя Головного командира УПА, а другий – 13 жовтня, напередодні 65-ої річниці створення УПА.

Спільно з Українським інститутом національної пам’яті (УІНП) започатковано і регулярно проводяться громадські історичні слухання за результатами роботи групи істориків, які досліджують документи з архіву СБУ. Оприлюднені матеріали свідчать про загальноукраїнський характер діяльності підпілля ОУН і УПА, зокрема на Сході і Півдні України, активну участь представників інших національностей в Українському визвольному русі.

 Готуються нові збірники розсекречених документів – про діяльність агентурно-бойових груп НКВС, про польсько-український конфлікт під час Другої світової війни, про життя і діяльність Степана Бандери, 100-річчя від дня народження якого відзначатиметься наступного року. За матеріалами відомчого архіву та обласних архівів створюється фотоархів історії УПА, який планується розмістити у мережі Інтернет для ознайомлення усіх бажаючих та ідентифікації осіб, зображених на фото.

Прес-центр СБ України

 Поділитися