MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Україна перед викликом економічної кризи: погляд громадськості»

03.12.2008    джерело: www.civicua.org
Заява учасників Круглого столу відкрита для підписів. «...Ми маємо посилити незалежний тиск на владу з боку громадських організацій, асоціацій громадян, щоб примусити всі гілки влади приймати прозорі, несуперечливі, обґрунтовані та відповідальні рішення...»

Заява учасників круглого столу “Україна перед викликом економічної кризи: погляд громадськості”, організованого Інститутом сталого розвитку України та Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

"...На Заході теперішню кризу називають кризою довіри до фінансових закладів. Україна опинилася в найгіршій ситуації поміж багатьох країн: світова криза наклалася на внутрішньополітичну кризу, кризу судової системи, кризу інституту виборів та відповідальності народних обранців. Ми переживаємо подвійну кризу довіри.

Постають нелегкі питання: Чи не загрожує нам хаос? Чи буде керованим кризовий процес в Україні? Чи збережеться демократія, та разом з останньою, незалежність країни? Ми певні у здатності українського суспільства подолати кризу, але за умов активізації громадянського суспільства...

...Ми звертаємось до бізнесу, який, на сьогодні, так само як і влада, не є національно консолідований, що ще більше посилює кризові явища. Потрібна, так само як і збоку уряду, відповідальність бізнесу. В умовах кризи – це перевірка бізнесу на його на соціальну відповідальність.

Звертаємо увагу на важливу роль середнього бізнесу, адже саме йому, в першу чергу, належить вивести країну з кризи, в той час, як сьогодні йому не приділяється належної уваги з боку Уряду та політикуму, які концентрують всю увагу на допомозі великому олігархічному бізнесу.

Ми виступаємо за підвищення відповідальності ЗМІ перед суспільством в умовах кризи: неприпустимим є роздмухування панічних настроїв, посилення песимізму і зневіри, популізм і поверховість (дешева сенсаційність) у висвітленні кризи. Ми пропонуємо ЗМІ ширше залучати незалежних експертів і аналітиків до реалістичного обговорення кризових явищ.

Ми звертаємося до організацій громадянського суспільства, чия роль у подоланні кризи зростає з кожним днем. Ми маємо посилити незалежний тиск на владу з боку громадських організацій, асоціацій громадян, щоб примусити всі гілки влади приймати прозорі, несуперечливі, обґрунтовані та відповідальні рішення. Необхідно налагодити моніторинг перебігу кризи на рівні життя та потреб простих громадян. Ми звертаємось до всіх громадян із закликом підтримати нашу ініціативу, провести широке обговорення проблематики кризи та розробити пропозиції щодо подолання наслідків кризи з максимальним врахуванням суспільних інтересів.

Ми, представники громадянського суспільства звертаємося до Президента, Уряду та Верховної Ради України, до представників бізнесових кіл, працедавців, найманих робітників, профспілок, ЗМІ та інших зацікавлених інституцій прийняти до дії наші пропозиції".

Повний текст заяви та список підписантів - у додатку.

Довідково: Заяву підготовано за результатами громадських обговорень в рамках круглого столу «Україна перед викликом економічної кризи: погляд громадськості”, який відбувся 20 листопада 2008 року за підтримки Інституту сталого розвитку України та Фонду Фрідріха Еберта і в якому взяло участь близько 70 представників незалежних аналітичних центрів, наукових установ, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і підприємців, всеукраїнських профспілок та інших громадських організацій.

Заява відкрита для підписів всіх, хто поділяє висловлені думки та пропозиції.

Контактна особа:
Зоряна Міщук
Виконавчий директор
Інститут сталого розвитку України
01001, м. Київ, вул. Хрещатик 15
тел./факс: 380 44 2796317
email: [email protected]



Джерело : Міжнародний фонд "Відродження"

Додаток: Повний текст заяви та список підписантів - doc-file (46.08 kb)

 Поділитися