MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Представника Росії у Страсбурзькому суді попросили взяти самовідвід

29.07.2009   

Представнику Росії в Європейському суді з прав людини Валерію Мусіну запропонували взяти самовідвід у зв’язку з його обранням до ради директорів Газпрому.

Про це у середу, 29 липня, повідомила газета Коммерсант.
Якщо Мусін братиме участь у розгляді справи ЮКОСу, працюючи у держкомпанії, це може створити конфлікт інтересів. У практиці суду прийнято, щоб суддя, який став держслужбовцем або почав працювати в організації з переважною часткою держави, припинив участь у справах, пояснює видання.
Відповідь Мусін повинен дати до 1 серпня. У бесіді з Коммерсантом він повідомив, що продумує відповідь на лист секретаря-канцлера першої секції Європейського суду з прав людини Серена Нільсена. "Питання делікатне, і я не хотів би коментувати відповідь до його відсилання, на яку є ще кілька днів", - пояснив суддя.
Мусін був обраний у раду директорів Газпрому 26 червня, а лист Нільсена з пропозицією взяти самовідвід надійшов уже 1 липня.
У випадку самовідводу у президента Росії Дмитра Медведєва буде два місяці, щоб призначити іншого представника країни до Страсбурзького суду. Якщо цього не станеться, голова суду призначить суддю сам. Ним може стати і представник іншої держави, однак прецедентів, коли б справа проти держави розглядалася без участі національного судді, у Страсбурзькому суді поки що не було.
Корпоративна скарга ЮКОСу надійшла до Страсбурга у квітні 2004 року, а 29 січня 2009 року суд за участю Мусіна визнав її частково прийнятною у частині примусового виконання податкових рішень.

70-річний Мусін, завідувач кафедри юридичного факультету Санкт-Петербурзького державного університету, був викладачем Медведєва, а також прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна. Постійним представником Росії у палаті Європейського суду є суддя Анатолій Ковлер, однак він взяв самовідвід від справи ЮКОСу.
Росія є лідером за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини. У 2008 році проти Росії були подані 27 246 позовів - 28% від загальної кількості. При цьому кожна третя скарга із РФ стосується застосування тортур при допитах.

За матерiалами  Lenta.ru

 Поділитися