MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

За поданням Уповноваженого з прав людини Міністр внутрішніх справ зняв з посади начальника ІТТ міста Сімферополя.

09.04.2003   

(Повідомлення Прес-служби Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини)

За поданням Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової на захист конституційних прав затриманих та заарештованих в Автономній Республіці Крим Міністерством внутрішніх справ України вживаються заходи на виправлення ситуації.

Як раніше повідомлялося, Уповноваженим з прав людини у листопаді 2002 року вивчався стан дотримання прав і свобод людини стосовно затриманих та заарештованих осіб в ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ), кімнатах затриманих Київського та Центрального райвідділів міліції столиці АРК – міста Сімферополя.

Під час відвідання цих установ було виявлено, що умови, в яких перебували затримані, не відповідали елементарним санітарно-побутовим вимогам. У кімнатах для затриманих райвідділів міліції людей зовсім не годували, а в ізоляторі тимчасового тримання їм давали їжу 1 – 2 рази на добу.

Про затриманих не завжди своєчасно повідомляли родичам та близьким, а одержання передач від родичів затриманих начальник ІТТ Шпотенко І. А. розцінював як зайвий клопіт для працівників ізолятора.

Також було виявлено випадки жорстокого поводження із затриманими, позбавлення їх можливості користуватися послугами адвоката. Зокрема, жорстокість і приниження були застосовані до євпаторійського журналіста Володимира Лутьєва, який на той час перебував в ІТТ.

Попри те, що Лутьєв є інвалідом другої групи, його помістили в одну з найгірших камер, не надавали необхідної медичної допомоги, а в день переведення до слідчого ізолятора силоміць постригли, причому волосся було вистрижене клаптями, в окремих місцях пошкоджена шкіра голови.

На ці факти приниження людської гідності український Омбудсман Ніна Карпачова звертала увагу на парламентських слуханнях з питань свободи слова в Україні, які відбулися на початку грудня минулого року. Таке поводження із журналістом вона розцінила як новий спосіб розправи над свободою слова, яка є однією із базових конституційних свобод.

Загалом перебування затриманих та заарештованих у таких умовах Уповноважений розцінила не тільки як порушення національного законодавства, а й Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, ратифікованої Україною 26.01.1987 р., а також Європейської Конвенції про захист прав і основних свобод людини, ратифікованої нашою державою відповідно 17.07.1997 р.

Тому Омбудсман України звернулася з поданням до Міністра внутрішніх справ України Юрія Смірнова з вимогою вжити заходів щодо усунення виявлених порушень. Вимоги Уповноваженого цілком співзвучні з рекомендаціями Європейського комітету проти тортур, представники якого в кінці минулого року перебували в Україні і відвідали з перевірками окремі заклади системи МВС, де тримаються затримані, заарештовані та засуджені особи.

У відповіді на подання Уповноваженого з прав людини керівництво МВС України повідомило, що за допущені недоліки в роботі притягнуто до дисциплінарної відповідальності чотири посадові особи з числа керівного складу. Зокрема, звільнено від займаної посади начальника ІТТ майора міліції Шпотенка І. А., понижено у займаній посаді начальника відділу адмінслужби міліції підполковника Кириченка Л.В., оголошено сувору догану начальнику Сімферопольського МУ полковнику Проценку А.А. та попереджено про неповну службову відповідність в.о. начальника відділу охорони громадського порядку УАСМ ГУ МВС України в АР Крим підполковника міліції Буйка М.К.

Головним управлінням МВС України в АРК також вжито заходів щодо приведення ізолятора тимчасового тримання у відповідність до встановлених вимог і стандартів. Зокрема, проводиться демонтаж металевих щитів із внутрішньої сторони вікон камер, розпочалися ремонтні роботи з обладнання камер індивідуальними спальними місцями, за рахунок позабюджетних коштів організовано триразове гаряче харчування утримуваних в ІТТ. Протягом поточного року передбачено також реконструкцію кімнат для затриманих Київського та Центрального відділів Сімферопольського міського управління внутрішніх справ.

Враховуючи, що кімнати для затриманих нерідко використовуються не за прямим призначенням, МВС направлено вказівку до кожного регіону України, у тому числі й до Автономної Республіки Крим щодо категоричної заборони використання цих кімнат у якості ізоляторів тимчасового тримання.

Саме на це неодноразово звертала увагу правоохоронних органів Уповноважений з прав людини, підкреслюючи, що тримання людей у міліцейських кімнатах для затриманих більше трьох годин є порушенням норм законодавства України та міжнародних стандартів, оскільки ці кімнати не пристосовані до більш тривалого у них перебування. Нинішнє доручення міністра, на думку Ніни Карпачової, є свідченням того, що міліція відтепер чітко дотримуватиметься національного законодавства у цих питаннях.

Враховуючи факти недостатності бюджетного фінансування на переобладнання спеціальних установ міліції, Міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов також звернувся до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича з проханням про сприяння у наданні фінансової допомоги з боку місцевих органів влади для забезпечення умов тримання людей у спеціальних установах та кімнатах для затриманих. У зв’язку з цим 24 грудня 2002 р. Прем’єр-міністр України доручив Раді міністрів АРК, обласним, а також Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям надати таку допомогу до 1 березня 2003 року.

Керівництво МВС України висловило також вдячність Уповноваженому з прав людини за увагу до нагальних проблем діяльності МВС України, зазначаючи, що саме при такому небайдужому ставленні до негараздів в Україні можливо збудувати дійсно демократичне суспільство.

P.S. 14 січня в АРК відбулося засідання колегії Головного управління МВС України в АРК, на якому обговорювалися проблеми, порушені в поданні Уповноваженого. Тим часом Ніна Карпачова продовжує планову перевірку дотримання прав затриманих та заарештованих у Кримській Автономії.

 Поділитися