MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

“Моряк” подає сигнал “SOS”

04.12.2003   
18 квітня 2003 року до Інституту масової інформації за юридичною допомогою звернувся редактор щотижневої всеукраїнської галузевої профспілкової газети "Моряк" Євген Кравець. Він повідомив, що 31 березня голова Профспілок морського транспорту України Михайло Кирєєв в категоричній формі став вимагати від нього звільнення за власним бажанням, мотивуючи тим, що газета своїми публікаціями нібито завдає шкоди співробітництву профспілки з соціальним партнером - Міністерством транспорту України. Пан Кирєєв також заявив, що запроваджує в газеті цензуру і зміст матеріалів перед її відправкою до типографії буде перевіряти він особисто, або його заступник Олесандр Калошин. Голова профспілки проігнорував зауваження головного редактора Є.Кравця, що такі дії суперечать Конституції України і чинному законодавству. На пропозицію головного редактора скликати з цього приводу редколегію, М.Кирєєв відповів, що думка редколегії його не цікавить і не хвилює, і він припиняє фінансову допомогу газеті до тих пір, поки головний редактор не звільниться.

2 та 9 квітня 2003 року Олександр Калошин відвідав редакцію з метою перевірки матеріалів газети перед передачею її до типографії і повторив головному редактору свою вимогу, звільнитись. Починаючи з квітня 2003 року фінансування газети "Моряк" профспілкою припинено. 11 квітня 2003 року М.Кирєєв звернувся до головного редактора з листом-вимогою передати всі оригінали статутних документів та бухгалтерської звітності, мотивуючи це реорганізацією, що планується.

Газета "Моряк" є найстарішою в Україні профспілковою газетою, що видається з 1912 року. Вона має свою читацьку аудиторію і є своєрідним символом як Одеси, так і професійної єдності моряків. Засновник газети "Моряк" - профспілка робітників морського транспорту України.

Коментар ІМІ:

Припинення фінансової допомоги ставить під загрозу існування газети і є формою тиску на творчий колектив:

1. Фінансування газети здійснювалось на підставі договору між центральною радою Профспілки робітників морського транспорту і редакцією газети, згідно якого засновник зобов’язується здійснювати фінансову допомогу редакції в межах розрахованої суми. Односторонньої відмови від виконання зобов’язань договір не передбачає.

2. Ст.2 Закону України " Про друковані засоби масової інформації" встановлює: "Свобода слова і вільне вираження у друкованій формі своїх поглядів і переконань гарантуються Конституцією України і відповідно до цього Закону означають право кожного громадянина вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використовувати та поширювати будь-яку інформацію за допомогою друкованих засобів масової інформації.

Друковані засоби масової інформації є вільними. Забороняється створення та фінансування державних органів, установ, організацій або посад для цензури масової інформації.

Не допускається вимога попереднього погодження повідомлень і матеріалів , які поширюються друкованими засобами масової інформації, а також заборона поширення повідомлень і матеріалів з боку посадових осіб державних органів, підприємств, установ, організацій або об’єднань громадян, крім випадків, коли посадова особа є автором поширюваної інформації чи дала інтерв’ю."

Тож встановлення цензури ( цензура в Україні ЗАБОРОНЕНА - стаття 15 Конституції України) головою Профспілки робітників морського транспорту є незаконним, оскільки законодавство не дозволяє засновникові втручатись в редакційну політику газети і є тиском на творчий колектив редакції.

У головного редактора є підстави звернутись до прокуратури з заявою про порушення кримінальної справи за ст. 171 - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Ч.1 ст. 171 за умисне перешкоджання діяльності журналістів встановлює покарання в вигляді штрафу до п’ятидесяти неоподаткованих мінімумів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років

3. Згідно зі ст.34 Закону України "Про підприємства" ліквідація і реорганізація здійснюється за рішенням власника, а у випадках, передбачених законодавством, за рішенням власника та участю трудового колективу або органу, уповноваженого створювати такі підприємства.

Газета "Моряк" - профспілкова газета. Власник - професійна спілка робітників морського транспорту. Рішення про її заснування приймалось на Пленумі Центральної Ради профспілок робітників морського транспорту України. Згідно Статуту " Редакції газети "Моряк" рішення про реорганізацію (ліквідацію) газети віднесено до компетенції Президії Центральної Ради. Без рішення Пленума, оформленого постановою, говорити про реорганізацію передчасно.

Інститут масової інформації
 Поділитися