MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Напад на шеф-редактора газети “Данкор” (Суми) Ігоря Даниленка

06.04.2004   

Как уже сообщал бюллетень, в ночь с 23 на 24 сентября было совершено нападение на шеф-редактора газеты "Данкор" Игоря Даниленко. Около полуночи он подвергся нападению двух неизвестных в подъезде собственного дома. Один из нападавших попытался заблокировать редактора, а второй брызнул ему в лицо из баллончика неизвестной маслянистой жидкостью с запахом керосина. После этого нападавшие скрылись. Даниленко сразу же вызвал милицию. Сотрудники Заречного РОВД составили протокол о происшествии.

По словам Игоря Даниленко, нападавшие хранили полное молчание и не пытались ограбить его, хотя в руках у него была барсетка. Также он не считает происшедшее случайностью. За день до происшествия, около двух часов ночи 23 сентября, один из нападавших также поджидал Даниленко возле подъезда. Тогда его спугнуло присутствие такси, на котором пострадавший приехал домой. В обоих случаях неизвестные явно дожидались Даниленко, так он приезжает домой в разное время.

Украинская ассоциация издателей периодической печати подготовила заявление:

“Видавці періодичної преси вимагають рішучих дій міліції. Напади на журналістів і видавців продовжуються, а Міністерство внутрішніх справ України мовчить”. УАИПП получила ответ от начальника Департамента уголовного розыска МВД Украины Евдокимова В.М. “Про вжиття заходів з розкриття хуліганських дій відносно редактора газети “Данкор” Даниленка І.О.”:

“Департаментом карного розшуку МВС України уважно розглянуто Ваше звернення. Встановлено, що 24.09.2003 опівночі між першим та другим поверхами під’їзду будинку по вул. Харківська м. Сум двоє невідомих з аерозольного балончика бризнули в обличчя Даниленка І.О. маслянистою рідиною, після чого зникли у невідомому напрямку. Експертними дослідженнями нафтопродукти та токсичні речовини у вказаній рідині не виявлені. За даним фактом Зарічним ВМ УВМС України в Сумській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 Ст.296 КК України (хуліганство).Для розкриття даного злочину створено слідчо-оперативну групу, якою висунуто і перевіряється ряд версій, в тому числі й та, що пов’язана з професійною діяльністю потерпілого. На встановлення осіб, що вчинили злочин, орієнтовано особовий склад органів внутрішніх справ Сумської області, вивчаються номери газети “Данкор” з метою виявлення інформації, що носить компрометуючий характер стосовно юридичних та фізичних осіб. На причетність до скоєння злочину перевіряються особи, які знаходяться на обліках в УМВС в Сумській області та медичних закладах. Стан роботи з розкриття злочину контролюється МВС України.”

УАВПП благодарит начальника Департамента уголовного розыска за ответ, но напоминает, что в своем заявлении указывала по факту нападения на И. Даниленко и издателей из Винницы отца и сына Тарадайко, а также других фактов преступлений против журналистов:

«Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП) вимагає негайної реакції Міністерства внутрішніх справ на факти злочинного терору проти журналістів і видавців. УАВПП запропонувала створити спеціальну комісію у складі Міністерства внутрішніх справ з регламентом регулярного звітування громадськості та медіа про стан розкриття злочинів проти працівників ЗМІ. Досі не знайдено ЖОДНОГО нападника”.

Комиссия так и не была создана.

(Електронний бюлетень Української Асоціації Видавців Періодичної Преси, “Новини друкованих ЗМІ України”, №39, 18 листопада 2003 року)

Вбивства в Обухові. Загинув журналіст Сергій Хавтура

11 листопада в Обухові поховали Сергія Хавтуру. Сергій був журналістом. Раніше працював в інформагенствах, але останнім часом був без роботи. Його вбили увечері 9 листопада між 22-ю та 23-ю біля під’їзду свого будинку, коли він повертався додому - виходив за хлібом. Про те, що це було саме вбивство, свідчив великий синець та рана на скроні. Патологоанатоми однак визначили причиною смерті переохолодження та попадання стравових часток у дихальні шляхи. Про травму голови у довідці не було згадано ані слова.

Мешканці Обухова розповідають, що за останній місяць це - 14-те вбивство у них у місті. Як і у випадку з Сергієм, патологоанатоми причиною смерті називали все, що завгодно, аби не засвідчувати факт вбивства. Факти брехливості судмедекспертів та бездіяльності міліції в Обухові кричущі! Люди знаходяться у страху та в очікуванні - хто наступний?
До, друзів Сергія Хавтури, які приїхали з Києва, люди звертались, сподіваючись, що оскільки вони живуть "там, у столиці", то можуть чимось допомогти, щоб нарешті почали шукати злочинців, щоб в Обухові міліція почала діяти, щоб ми про ці злочини "прописали в газеті".

P.S.Ми поцікавилися, хто є народним депутатом від цього округу. Виявилося, що це дружина "губернатора" Київської області Засуха. Про кримінальні безчинства, які діються в керованих кланом Засух містечках Київщини вже повідомлялося на “Вільному Форумі” сайту “Майдан”. Також про це розповідалося у виступах учасників Форуму демократичних сил Київщини, який, незважаючи на опір влади, відбувся 18 жовтня у Білій Церкві

(11-2003 Майдан-ІНФОРМ, “Полтавський обласний медіа-клуб”, №55, 17 листопада 2003 року)

 Поділитися