MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проект "Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя", профінансований Європейським Союзом, допоможе ромам отримати більшу інформацію про засоби і методи правозахисної роботи

22.05.2004   

Робота численних ромських організацій в Україні є свідченням демократичних процесів у суспільстві. Консолідація ромських громад з відродження культури (музичної, мовної, духовної, матеріальної) й традицій є позитивним явищем. У місцевих осередках згуртовуються , як кажуть, і старші, і молодь. Проте, крім просвітницької роботи, лідерам організацій доводиться займатися і правозахисною діяльністю, коли той або інший член колективу, громади потрапляє у конфліктну ситуацію з правоохоронними органами. Ось тут виявилося невміння ромів захистити свої права. Тому проект "Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя", профінансований Європейським Союзом, допоможе ромам отримати більшу інформацію про засоби і методи правозахисної роботи. Дія проекту розрахована на три роки і, в першу чергу, буде спрямована на проведення семінарів і тренінгів для лідерів, активістів ромських громад та представників правоохоронних органів (міліції, суду, прокуратури), щоб зруйнувати стереотип взаємонедовіри.

Робота за проектом буде проведена разом із Європейським Центром по захисту прав ромів (Будапешт) та Міжнародним Центром політичних вчень (м. Київ). Її мета - майбутнє реформування правової системи України.

Для поліпшення правозахисної роботи 16 ромських організацій будуть залучені досвідчені юристи, які надаватимуть кваліфіковану юридичну допомогу. За необхідності розроблятиметься стратегія діяльності для визначення проблем. Розглядатимуться всі випадки на місцевому рівні, які потребуватимуть втручання, роботи адвоката.

Перед початком роботи, за програмою, буде проведено 4-денний тренінг для помічників юристів і юристів місцевих громадських організацій. Надалі проводитимуться дводенні семінари для ромів, які візьмуть участь у проекті, та триденний семінар для місцевих адвокатів, а також тренінги для суддів і прокурорів з метою взаємообізнаності про специфіку діяльності, ліквідації упередженості щодо ромів та рівного доступу до правосуддя.

Підтримка правових реформ в Україні у рамках проекту буде вестися за двома напрямами. Перший - впровадження у дію антидискримінаційного законодавства. Це пов’язано з тим, що щороку у звітах Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини наводяться факти дискримінації ромів. Тому будуть досліджуватися випадки порушення прав людини щодо ромів, зокрема насильства з боку органів влади (міліція, військові), під час розглядання кримінальних справ, у системі освіти, охорони здоров’я. Внесок громадських організацій у цей процес буде життєво важливим. Завдяки моніторингу і звітам про дискримінацію вони зможуть впливати на процеси, вносити свої пропозиції, реагувати на ті чи інші негативні факти.

Другий напрям - підтримка прецедентного права Європейського Суду з прав людини через розповсюдження в Україні резюме основних рішень Європейського Суду щодо проблем насильства міліції і доступу до правосуддя.

Ромським громадським організаціям буде надана значна матеріальна допомога в офісному забезпеченні, комп’ютерами та зв’язком через систему Інтернет, оплата комунальних послуг.

Кінцевим результатом діяльності проекту буде навчання і робота активістів ромських організацій у ефективній правозахисній роботі та створення всеукраїнської мережі правозахисних організацій "Чачіпе".

(«Романі Яг», м. Ужгород, №3, 24 березня 2004 р.)

 Поділитися