MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Право політичного вибору студентської молоді Луганщини: міф чи реальність?

04.11.2004   
Іван Мотика, м.Луганск
Керівництво вищих навчальних закладів готове на все, навіть на пряме порушення закону, аби студенти не брали участь в акціях на підтримку Ющенка.
Виборчий процес в Україні охопив всі значущі сфери громадського життя. Осторонь процесу виборів Президента України не залишилась навіть система вищої освіти, керівні кадри якої активно залучаються і використовуються в брудних технологіях влади, спрямованих на студентську молодь, впродовж кожних всенародних виборів в незалежній Україні. Протиправні дії адміністрацій вищих навчальних закладів Луганщини в період виборів, схоже, стають усталеною практикою і набувають системного і ще більш зухвалого характеру з кожними виборами. Процес грубих порушень і періодичних обмежень політичних прав студентів взагалі і їхніх активних виборчих прав, зокрема, можна часто спостерігати і фіксувати в стінах усіх національних університетів Луганщини. Причому, деякі з цих університетів отримали славу одних з найкращих і найсучасніших ВНЗ, де завжди дбають про права студентів, і студентське самоврядування знаходиться начебто на досить високому рівні.

Порушення та обмеження основних політичних прав студентів досягли досить значного рівня і почалися ще задовго до офіційного старту передвиборчої кампанії, що довелось відчути багатьом студентам. На політично активну студентську молодь Луганської області здійснювався тиск з дивних з точки зору здорового глузду причин. Прямим порушенням статті 36 Конституції України, що проголошує право кожного громадянина на “свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх виборчих прав і свобод” стала негласна заборона студентам вступати до опозиційних політичних партій у Східноукраїнському національному університеті. До студентів, щодо яких випадково стало відомо, що вони є членами хоча й офіційно зареєстрованих Міністерством Юстиції України, але опозиційних до існуючої влади партій, використовувався психологічний тиск. Це проявлялося в різних формах, як-от: у викликах до деканатів і ректорату, у телефонних дзвінках батькам або в погрозах з боку керівництва навчального закладу. Часто можна також було чути з боку викладачів погрози щодо виникнення проблем у навчанні, які потім реалізовувалися в упередженому виставленні оцінок цим студентам. При розподілі бюджетних місць серед обдарованих студентів до магістратури їхня партійна приналежність також бралася до уваги викладачами. Подібні дії з боку керівництва адміністрацій ВНЗ прямо суперечать законодавству, зокрема, частині 3 статті 8 закону України “Про освіту”, що проголошує: “Належність особи до будь-якої політичної партії, громадської, релігійної організації, що діють відповідно до Конституції України, не є перешкодою для її участі в навчально-виховному процесі”

Декільком студентам, що брали активну участь в деяких навчальних програмах з передвиборчої тематики, доводилось звітувати представникам адміністрації університету про зміст такого навчання і переконувати їх, що на самих студентів не вплинув політичний підтекст даних заходів.

Приниження людської гідності студента і одночасно обурення довелося відчути тим студентам-політологам СНУ ім. Володимира Даля, що мали проходити практику по спеціальності в політичних партіях. Студентам в грубій формі було заборонено проходити практику в нецентристських і не провладних за змістом своєї діяльності партіях, крім того їх було направлено за наказом до осередків партії “Регіонів” і місцевої громадської організації “Регіон”, що тісно співпрацює з цією партією, в тій кількості, що майже відповідала кількості всієї групи. Безсоромне використання студентів, як безкоштовної робочої сили в агітаційних заходах, спостерігалося протягом усього часу проходження практики в осередках “Регіонів”.

Початок навчального року в університетах Луганщини теж був забарвлений політичним підтекстом. З перших же днів нового навчального року з вуст викладачів лунали прямі застереження щодо участі студентів в агітаційних заходах на боці опозиційних до існуючої влади кандидатів. Були навіть натяки на появу проблем у тих студентів, які будуть помічені в цьому. Подібні дії викладачів і адміністрації ВНЗ можна розцінювати як пряме порушення норми частини статті 58 Закону України “Про Вибори Президента України”, що проголошує наступне: “Громадяни України мають право вільно і всебічно обговорювати передвиборчі програми кандидатів на пост Президента України, політичні, ділові та особисті якості кандидатів, вести агітацію за або проти кандидатів”. З початку року також з деякими “політично неблагонадійними” студентами проводилися окремі бесіди представниками адміністрації ВНЗ, окремим студентам, щодо яких точно відомо, що вони голосуватимуть не за провладного кандидата, рекомендувалось подбати про відкріпне посвідчення, адже, за висловами представників адміністрації, в результаті виборів тінь нелояльності до існуючої влади може впасти на університет в цілому.

На період виборів навіть відвідування студентами розважальних заходів набуло примусово-обов’язкового характеру, бо влаштовуються вони останнім часом виключно в підтримку кандидата від влади, де здійснюється також і непряма агітація за нього. Майже щотижня студенти безкоштовно в стінах університету отримують молодіжну студентську газету, в якій неозброєним оком можна помітити елементи агітації за кандидата від влади, що теж порушує ті норми закону, в яких проголошено заборону на здійснення агітації в учбових закладах.

Прямі заклики голосувати за Януковича майже щодня лунають в стінах університетів з вуст викладачів. “Обов’язок студентів національних університетів – голосувати за кандидата від влади. Чи ви думаєте, що вам просто так стипендії підвищили?” – повторюють викладачі, декани, проректори з метою схилити непокірну студентську молодь на свій бік.

До речі, студенти активно використовуються не лише в якості об’єкту для агітації, а також і як ресурс для її здійснення. Студенти, що залучаються до агітації за Віктора Януковича, звільняються від навчальних занять, в той час як відвідуваність лекцій і семінарів всіма іншими студентами жорстко контролюється. Пропуски занять без поважних причин представниками адміністрацій ВНЗ перед виборами обґрунтовуються лише тим, що начебто студенти працюють на “опозицію” та беруть активну участь в політичних заходах від опозиційних кандидатів на пост Президента України.

Керівництвом вищих навчальних закладів для студентів в передвиборчий період створюються умови для “стукацтва” та доносів, адже викладачі, декани та проректори часто пропонують їм доповідати про начебто заборонену політичну діяльність окремих студентів, якщо така була помічена. Дуже прикро, що такими діями перекреслюються споконвічні моральні цінності взаємоповаги і взаємодопомоги, толерантності і довіри, що ретельно аналізуються і пропагуються на такій загальній дисципліні для всіх спеціальностей, як етика.

Нахабність і безпринципність представників адміністрацій ВНЗ перед виборами в повній мірі проявилися також і в тому, що періодично здійснюється процес перевірки кімнат в гуртожитках на випадок знаходження в них якої-небудь “забороненої” літератури – листівок чи агіток від кандидатів на пост в Президенти України Віктора Ющенка, Олександра Мороза, тощо.

Окрім цього, в університетах Луганщини розпочався набір хлопців-студентів для поїздки до областей Західної України в якості спостерігачів від “Регіонів” в день голосування, при цьому залишаються відкритими питання: чому саме хлопців, чому саме до західних регіонів; чи буде при цьому гарантуватися безпека тих хлопців, адже не можна не припускати можливостей провокацій 31 жовтня на виборчих дільницях.

Кількість порушень виборчих прав студентів зростає з кожним днем, що наближається до дня самих виборів. Про це свідчить перехід представників адміністрацій університетів Луганщини від розмов і погроз студентам, що задіяні в політичній діяльності на боці загрозливих для кандидата від влади політичних конкурентів, до реальних дій. Так, наприклад, згідно з інформацією сайту www. pravda. com. ua від 11. 10. 2004 розпочалися звільнення студентів Луганського аграрного національного університету, помічених адміністрацією ВНЗ в активних агітаційних заходах на підтримку Віктора Ющенка.

На жаль, весь процес порушень виборчих прав студентів в стінах університетів майже зовсім не висвітлюється в ЗМІ, це проходить, як може інколи здаватися, так природно і спокійно, що іноді хочеться думати, що саме так і має бути. Звичайно, студентській молоді, чиї права завжди були найменш захищеними, важко виробити і реалізувати правовий механізм протидії порушенням власних прав. Але чомусь навіть жодного факту написання скарги на дії представників адміністрацій ВНЗ ще не фіксувалось, звернень до суду з приводу поновлення політичних прав з боку студентів також не було. Тому іноді хочеться припустити, що саме побоювання, страх і пасивність студентів є підставами і обґрунтуванням для прямих порушень політичних прав студентів, принижень їхньої людської гідності.

 Поділитися