MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Куди понесло «Луганських Остапів?»

19.01.2005   
Євген Байрамов, м.Луганськ
На думку автора, рішення 16-ї сесії 4 скликання Луганської обласної ради «Про зміцнення організаційної структури місцевої влади в Луганській області» – може поставити на коліна Луганську область, а політичні емоції «сепаратистів» цілком паралізують економіку Луганщини.

Рішення 16-ї сесії 4 скликання Луганської обласної ради «Про зміцнення організаційної структури місцевої влади в Луганській області» – може поставити на коліна Луганську область, політичні емоції Єфремова цілком паралізують економіку Луганщини.

Прийняте рішення складається усього з 7 пунктів і покладає на виконавчий комітет Луганської обласної ради всю повноту виконавчої влади в регіоні. Окремі пункти даного рішення викликають відверте здивування.

Процитуємо цілком сьомий пункт рішення: «Внести на розгляд з’їзду органів місцевого самоврядування і виконавчої влади Південно-Східних територій України пропозицію про організацію робочої групи по створенню й формуванню податкової, платіжної, банківської, фінансової системи Південно-Східних територій.»

Варто задуматися, яким чином може бути сформована податкова, платіжна, банківська, фінансова системи Південно-Східних територій? І що від цього отримають жителі Південно-Східних територій.

Варіантів на думку фахівців усього два, але не один із них не посприяє, всупереч словам О.Єфремова: «… у можливості справитися із ситуацією». Просто Олександр Сергійович не задумується про наслідки.

Варіант перший.

Формування податкової, платіжної, банківської, фінансової системи Південно-Східних територій піде по шляху припинення відрахувань у державний бюджет України загальнодержавних податків. Що це означає?

Усі податки будуть надходити в бюджети Південно–Східних областей і витрачатися виключно на нестатки цих територій, у тому числі й Луганщини.

Здавалося б – зовсім не погано. Грошей буде багато. Не секрет, що східні області України відраховують у держбюджет найбільш значну частину своїх доходів. Частину яких отримують назад у вигляді субвенції й дотацій. Витрачаються ці гроші виключно на реалізацію загальнодержавних програм: соціального захисту та соціальне забезпечення, освіту, охорону здоров’я, культуру й мистецтво тощо. То ж шлях грошей до кінцевого одержувача скоротиться.

З іншого боку, ситуація зразу може стати критичною. Бо Луганський облвиконком має при цьому взяти на себе і повну відповідальність за виконання цих загальнодержавних програм. Однак у відмінності від двох інших областей сходу України – Донецької та Дніпропетровської – Луганська область у дійсності віддає до центру значно менше, ніж отримує звідтіля. Принаймні, якщо врахувати в цих нестатках кошти державної підтримки вугільної галузі. А це – більш ніж мільярд гривень надходжень на рік. Тож у самостійної Луганщини просто не вистачить грошей. До того ж, не вистачає власних коштів і обласному управлінню пенсійного фонду, дефіцит якого сьогодні покривається за рахунок Пенсійного фонду України. Це не зважаючи на відносно високий рівень валового виробництва, бо рівень пенсій та відсоток пенсіонерів в області вище середньоукраїнського.

Отже, новоствореному Луганському облвиконкому власних фінансових коштів не вистачить і прийдеться скорочувати витрати за одними статтями і перерозподіляти кошти на інші. Виникають підозри, що статті на утримання апарата облвиконкому не скоротяться, а не профінансуються інші: соціальний захист та соціальне забезпечення, освіта, охорона здоров’я тощо.

Чи погодиться поділитися з Луганськом своїм більш благополучним бюджетом Донецьк? Питання скоріше усього риторичне.

Варіант другий.

Формування податкової, платіжної, банківської, фінансової системи Південно-Східних територій піде по шляху відділення від загальнодержавної.

Банківські фахівці говорять про неможливість здійснити це практично й теоретично доти, поки в Україні застосовується єдина система електронних платежів (СЕП), контрольована Нацбанком. Усі платежі, що здійснюються через державні й приватні банки, відбуваються винятково через СЕП, центральний вузол якої знаходиться в Києві.

Теоретично відділення від загальнодержавної системи означає, що підприємства, установи й організації Південно-Східних територій не зможуть здійснити жодного платежу як по Україні, так і по всьому світові. Розрахунки будуть можливі тільки в межах області.

Практично це означає, що в підприємств і організацій Південно-Східних територій не буде можливості отримати кошти за відвантажену продукцію, товари й послуги, оплатити постачання сировини і комплектуючих; сплачувати податки й обов’язкові платежі в бюджет; на виплату заробітної плати тощо.

Невиплата заробітної плати, пенсій і соціальних виплат, відсутність тепла й світла – це мінімум зручностей, що запропонували Олександр Єфремов і Віктор Тихонов жителям Луганщини.

На жаль, перші тривожні дзвоники у зв’язку з прийнятим рішенням, уже пролунали. Відповідно до заяви Віктора Тихонова «була зроблена спроба блокування рахунків банків області із метою перешкоджати виплаті заробітної плати.»

Банки «Аваль» і «Правекс» призупинили кредитування підприємств Луганської області. Сєверодонецький хлібокомбінат, що кредитується в сєверодонецькому «Авалі», можливо незабаром почне відчувати недостачу коштів для закупівлі борошна.

Окремі банки не виключають можливості повного призупинення своєї роботи – до роз’яснення Луганським облвиконкомом своєї позиції з формування податкової, платіжної, банківської, фінансової системи Південно-Східних територій.

Цілком очевидно, що рішення керівництва Луганської області – не більше ніж блеф. Приймаючи його, О. Єфремов та В. Тихонов зовсім не думали про захист наших прав, а керувалися винятково власними політичними емоціями й амбіціями. Прикриваючись словами «прийняттям до уваги волевиявлення територіальних громад і жителів Луганської області», Єфремов і Тихонов свідомо відділяли Луганську область і Південно-Східні території від України і спробували внести розкол у цілісну єдність держави.

 Поділитися