MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ПОСТАНОВА

21.01.2005   

про відмову в порушенні кримінальної справи

м. Харків  09.04.2004 року

Слідчий прокуратури Московського району м. Харкова Яковлєв А.С., розглянувши матеріали додаткової перевірки №108-04,-

ВСТАНОВИВ:

23 лютого 2004 року до прокуратури Московського району м. Харкова з УВБ в Харківській області ДВБ ГУБОЗ МВС України в Харківській області надійшли матеріали перевірки за заявою Ігнатенко О. В. за фактом спричинення останньому тілесних ушкоджень працівниками Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області.

За даним фактом прокуратурою Московського району м. Харкова проведено додаткову перевірку в ході якої був опитаний Ігнатенко О.В., який пояснив, що 03.01.2004 року о 19-30 год. біля кінотеатру «Довженко», який розташований на вул. Космонавтів в м. Харкові, він був затримай працівниками Московського райвідділу міліції та в його кишені знайшли коноплю, після чого його посадили до автомобіля та почали бити, при цьому зламавши йому ніс. Потім працівники міліції повели його в місце його мешкання за адресою: м. Харків, вул. Космонавтів, буд. 8, кв. 29., де без його дозволу провели огляд квартири та вилучили підкинуті самими ж працівниками міліції наркотичні засоби. В той же день, після огляду квартири, його доставили до Московського РВ, де він знаходився 3 доби. За його звільнення працівники міліції вимагали у його матері Ігнатенко Л.В. гроші, які остання 5 січня 2004р. передала Колісникову О.Г. в сумі 400$ США та 2000 гривень.

Опитана за даним фактом Ігнатенко Л.В. пояснила, 04.01.04р. їй додому зателефонував її син та повідомив, що його затримали працівники Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області. В райвідділі міліції Савченко А.П. їй повідомив, що сина затримали за наркотики та щоб його не "посадили" необхідно 1500$. Вона передала Савченко А.П. гроші в сумі 2000 гривень та 400$ США, після чого сина звільнили та вони разом поїхали додому.

Опитаний в ході перевірки начальник ВБНОН Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області Колісников О.Г. пояснив, що 03.01.2004 року при проведенні оперативно-розшукових заходів о 15 год. на вул. Салтівське Шосе був затриманий та доставлений до Московського РВ Сумцов С.В. у якого було вилучено пакет з рослинною речовиною. Сумцов С.В. пояснив, що придбав маріхуану у хлопця на ім’я Олексій, який мешкає на вул. Космонавтів. Цього ж дня о 19 год. під час збуту наркотичних засобів - маріхуани, був затриманий Ігнатенко О. В. Під час затримання Ігнатенко О. В. повідомив, що у нього дома за адресою: м. Харків, вул. Космонавтів 8, кв.29 знаходяться наркотичні засоби. Після цього вони разом з Ігнатенко О.В. та понятими пройшли в квартиру Ігнатенко О.В. за вказаною адресою, де вилучили пакет з рослинною речовиною, як пояснив Ігнатенко - це була конопля. Після цього були складені відповідні документи та Ігнатенко О.В. був доставлений до Московського РВ.

Колісников О.Г. також пояснив, що будь-яких засобів психічного та фізичного впливу стосовно Ігнатенко О.В. ніхто з працівників міліції не застосовував.

Аналогічні пояснення надали оперуповноважені ВБНОН Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області Захаров А. І., Савченко А. П., Лапта В. А., Гребенюк В.О.

Опитана в ході перевірки старший слідчий СВ Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області Храмцова О.М. пояснила, що у неї в провадженні знаходилася кримінальна справа №67040020 за обвинуваченням Сумцова СВ. за ст. 309 ч.1 КК України та Ігнатенко О.В. за ст. 307 ч.2 КК України, яка 27.02.2004 року в порядку ст. 225 КПК України з обвинувальним висновком направлена прокурору Московського району м. Харкова. Під час досудового слідства Ігнатенко О.В. повністю визнав свою вину.

Крім того Храмцова О.М. пояснила, що під час проведення досудового слідства вона не бачила на тілі Ігнатенко О.В. ніяких тілесних ушкоджень, останній не скаржився на незаконні дії працівників міліції під час його затримання.

Також в ході проведеної перевірки були опитані громадяни Здоровцова О.М. та Бабич В.В., які пояснили, що 03.01.2004 року біля 15.30 годин вони були присутні в якості понятих при затриманні працівниками Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області громадянина Сумцова С.В. на вул. Салтівське Шосе в м. Харкові. Під час поверхневого огляду його одежі, у останнього було вилучено пакет з рослинною речовиною зеленого кольору - маріхуаною. Після цього на місці були складені відповідні документи, після чого громадянин Сумцов С.В. був доставлений до Московського РВ.

Здоровцова О.М. та Бабич В.В. також пояснили, що того ж дня - 03.01.2004 року, біля 19.30 годин тими ж самими працівниками Московського РВ вони були запрошені для присутності в якості понятих при затриманні громадянина, у якого Сумцов СВ. придбав наркотичні засоби. Працівники міліції їм пояснили, що оскільки це продовження того ж самого оперативного відпрацювання, що і на Салтівському Шосе, то тому потрібно, щоб і поняті були одні й ті ж самі.

Біля 19.30 годин 03.01.2004 року біля кінотеатру ім. Довженко в м. Харкові працівниками Московського РВ був затриманий громадянин Ігнатенко О.В. Останній був затриманий у момент передачі наркотичних засобів громадянину Сумцову С.В. При поверхневому догляді одягу Ігнатенко О.В., у нього було вилучено пакет з речовиною рослинного походження, як пояснив останній маріхуаною. Під час складання працівниками міліції відповідних документів, Ігнатенко О.В. став прохати працівників міліції, щоб вони його відпустили, а він замість цього віддасть їм ще частину наркотичних засобів, які знаходяться у нього в місці мешкання за адресою: м. Харків, вул. Космонавтів, буд. 8, кв. 29. Прийшовши до місця мешкання Ігнатенко О.В., останній добровільно дістав із шафи в кімнаті і видав працівникам міліції ще декілька пакунків, в яких також знаходилася речовина рослинного походження зеленого кольору, як пояснив останній - маріхуана. Після цього працівниками міліції були складені відповідні документи, відібрані пояснення, після чого громадянин Ігнатенко О.В. був доставлений до Московського РВ.

Як пояснили Здоровцова О.М. та Бабич В.В., під час затримання Ігнатенко О.В. та вилучення у нього на квартирі маріхуани, працівники міліції діяли законно, ніяких заходів фізичного та психічного впливу до громадянина Ігнатенко О.В. не застосовували, тілесних ушкоджень йому не спричиняли, усі відповідні дії проводили у їх безпосередній присутності.

Крім того, в ході досудового слідства було вивчено кримінальну справу № 67040020 за обвинуваченням Сумцова С.В. за ст. 309 ч.1 КК України та Ігнатенко О.В. за ст. 307 ч. 2 КК України, яка 04.03.2004 року для розгляду по суті була направлена до місцевого суду Московського району м. Харкова. Під час вивчення кримінальної справи було встановлено, що Ігнатенко О.В. під час допиту його в якості підозрюваного, пред’явлення йому обвинувачення та проведення інших слідчих дій, свою вину визнав повністю. зізнавався у скоєні вказаного злочину та не заявляв ніяких клопотань. Також було встановлено, що 23.01.2004 року Ігнатенко О.В. була проведена судово-медична експертиза, згідно висновку №269-с від 23.01.2004 року якої у останнього на момент огляду будь-яких пошкоджень чи їх слідів не виявлено, в зв’язку з чим ступінь тяжкості тілесних пошкоджень не встановлювався.

Також в ході проведення перевірки громадянину Ігнатенко О.В. з урахуванням медичної документації було призначено судово-медичне обстеження, згідно акту якого №1336-с від 09.04.2004 року у громадянина Ігнатенко О.В. мало місце гостра закрита черепно-мозкова травма у вигляді струсу головного мозку, забиття м’яких тканин на голові, рубці на обличчі. Вищевказані ушкодження виникли від прямого від прямої дії тупих твердих предметів, або при падінні та ударі об такі, по ступеню тяжкості ЧМТ - це легке тілесне ушкодження, потягнувши за собою короткочасний розлад здоров’я. Вказані тілесні ушкодження могли бути отримані за 1-2 місяці до моменту освідування. Згідно представленої медичної документації будь-яких кістково-травматичних змін в області носу у громадянина Ігнатенко О.В. не мається (не підтверджується рентгенологічними даними).

Таким чином, аналізуючи зібрані в ході додаткової перевірки матеріали, приходжу до висновку, що доводи, викладені в заяві .громадянина Ігнатенко О.В. не відповідають дійсності, тілесні ушкодження, на які вказує останній, він не міг отримати у строк, на який він вказує у своїх заявах, тобто в строк з 02-06 січня 2004 року.

Таким чином, в ході перевірки на даний час не отримано будь-яких об’єктивних даних, які б свідчили про застосування до Ігнатенко О.В. працівниками Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області недозволених заходів фізичного та психічного впливу та вимагання у останнього грошей, тобто підстав вважати про наявність в діях працівників міліції складів злочину, передбаченого ст.ст.364, 365 та 368 КК України не здобуто, керуючись п.2 ст. 6 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

1.Відмовити в порушенні кримінальної справи стосовно начальника ВБНОН Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області капітана міліції Колісника Олега Геннадійовича, оперуповноважених ВБНОН Московського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області Захарова А.І., Савченко А.П., Лапта В.А., Гребенюка В.О., за відсутністю в їх діях ознак складів злочину, передбачених ст.ст.364, 365 та 368 КК. України.

2.Матеріали перевірки направити прокурору Московського району м. Харкова для вирішення перевірки щодо притягнення вищевказаних працівників міліції до дисциплінарної відповідальності за порушення норм діючого законодавства.

З.Про прийняте рішення повідомити зацікавлених осіб.

4.Копію постанови направити прокурору Московського району міста Харкова.

Слідчий прокуратури 

Московського району 

міста Харкова    А.С. Яковлєв

 Поділитися