MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Указ про РНБО не відповідає Конституції

08.04.2005    джерело: www.gazeta.lviv.ua
Розмова з Ігорем Коліушком, керівником Центру політико-правових реформ

 «Помаранчеві» при владі вже встигли наламати багато дров. І саме в тій сфері, де найбільше зауважували помилки, які допускали представники старої влади, – в законодавчій.

До того ж, конфлікт через це виникає не стільки з опозицією, скільки з колегами по владі. Як виявилося, Президентові не потрібен закон і консультації із союзниками під час призначення заступників останніх. Своє обурення вже висловив глава СБУ Олександр Турчинов, заявивши, що його заступника звільнили без відповідного подання, внаслідок «інтриг» Петра Порошенка. Один із найавторитетніших українських фахівців у сфері адміністративного права Ігор Коліушко коротко розповів «Газеті» про головні помилки Президента та його оточення.

Нині у ЗМІ активно обговорюють відповідність чинному законодавству деяких указів нової влади. Зокрема, це стосується указу про РНБО, який суттєво розширив повноваження секретаря Ради. Ваша юридична оцінка цього закону?

– Указ про РНБО не відповідає Конституції. Повноваження секретаря цієї структури не відповідають ні Основному закону, ні закону про РНБО.

В указі Президент фактично делегував секретареві свої повноваження. Це стосується, зокрема, права головувати на засіданнях, права дорадчого голосу на засіданнях уряду та можливості порушувати питання про відповідальність посадових осіб за невиконання рішень РНБО.

Чи можна тепер щось змінити?

– Цей указ потрібно змінювати. І якщо глава держави не захоче зробити цього з власної волі, то його скасує Конституційний Суд. Така перспектива вдарить по Петрові Порошенку. Бажаючи щось робити у сфері державного управління, він бере на себе незаконні повноваження, підставляючи цим і Президента, і себе. Колишній секретар РНБО не мав таких повноважень, як Порошенко, але водночас був достатньо впливовим політиком.

Минулого тижня виник конфлікт між Петром Порошенком та Олександром Турчиновим. Останній скаржився, що не брав участі у процедурі звільнення власного заступника. Отож Президент, який звільнив «зама» глави СБУ, й тут порушив закон? Так само стверджують, що Президент призначає заступників міністрів без подання голови уряду…

– Порушенням закону є взагалі призначення Президентом на посади заступників міністрів і заступників керівників інших центральних органів виконавчої влади. Мене мало хвилює, які там конфлікти між урядом і Президентом. У цьому випадку глава держави порушує Конституцію. Чому він це робить – це вже інше питання. Але Віктор Ющенко залишив усю юридичну службу Леоніда Кучми в себе на роботі, вони продовжують писати такі ж укази, як писали Кучмі. В цій сфері нічого не змінилося.

Тобто частково відповідальність за правовий нігілізм лежить на державному секретаріаті на чолі з Олександром Зінченком?

– Саме так.

Юридичні аналітики також неодноразово заявляли, що призначення всіх губернаторів одразу після затвердження складу уряду було незаконним, адже кандидатури перших, відповідно до Конституції, має подавати саме Кабмін. Відтак виконавча влада на місцях є нелегітимною, і це може довести кожен громадянин, оскарживши те чи інше рішення котрогось губернатора?

– Формально – так, але на практиці гарантувати позитивне рішення суду складно. Процедуру призначення губернаторів і справді було порушено, хоча вона не є достатньо врегульованою. Зазначена ситуація потребує більш чітких законодавчих норм, але я особисто згідний із тим тлумаченням, що було порушення Конституції. Вирішення проблеми полягає у зміні законів, з-поміж інших і закону про місцеві державні адміністрації. Звертатися до перепризначення було б недоцільним.

Помилки влади можна вважати наслідком недосвідченості чи цілеспрямованої діяльності?

– Щодо закону про РНБО слово «недосвідченість» аж ніяк не підходить. Це свідома політика.

Як би ви оцінили перебіг адміністративної реформи в Україні, зважаючи на вже згадані порушення?

– Адміністративна реформа наразі залишається лише декларацією, адже указів ще немає. Зокрема, немає юридичної ліквідації багатьох держкомітетів, що планували вже давно. Готують рішення, позицію Кабінету Міністрів щодо закону про цей орган влади, нову редакцію про державну службу. Ухвалення цих трьох законів означатиме початок адміністративної реформи.

Розмовляв Ярема Городчук

 Поділитися