MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рішення Міської ради Севєродонецька порушує право громадян на мирні зібрання

06.03.2008   

5 марта Луганское областное отделение КИУ подало административный иск к северодонецкому городскому совету – о признании нарушающим права человека, незаконным и подлежащим отмене решения, которым ограничивается право на собрания.

Решение «Об упорядочении использования Ледового дворца спорта – объекта коммунальной собственности территориальной громады» было принято Северодонецким городским советом 25 января 2008 года. Его первым пунктом разрешалось проведение в здании дворца спортивных, концертных и религиозных мероприятий, а также общественно-политических мероприятий, разрешенных исполкомом. Пунктом вторым было запрещено проведение в этом здании всех других мероприятий.

В иске приведены доводы, что такое решение горсовета нарушает равенство права на собрания, гарантированное Конституцией Украины и Европейской конвенцией прав человека. Например, религиозные мероприятия действительно могут иметь приоритет перед общественно-политическими, но только в помещениях со специальным статусом. А мероприятия, не разрешенные исполкомом, должны проводиться в Ледовом дворце на тех же условиях, что и разрешенные им. В том числе – на условиях одинаковой арендной платы. В противном случае – это препятствование осуществлению права на собрания.

Впрочем, для украинской власти подобные истины – слишком высокая арифметика. Например, если учесть, что луганская прокуратура проигнорировала (то есть сочла законным) воистину уникальный третий пункт решения Северодонецкого горсовета от 25.01.2008 г. «Рекомендовать руководителям предприятий, учреждений и организаций, не находящихся в коммунальной собственности, согласовывать проведение общественно-политических мероприятий с городским советом».

Юридически оно означает, что если ЛОО КИУ решит провести в Северодонецке митинг в защиту избирательных прав, то я, как руководитель организации, должен буду согласовать его проведения с горсоветом. Кажется, что такого в Украине не требовали со времен Иосифа Виссарионовича Сталина.

27 января 2008 года ЛОО КИУ обнародовало позицию, что решение Северодонецкого горсовета нарушает прав человека. И выразило готовность предоставить бесплатную юридическую помощь гражданам, которые оспорят в суде это незаконное решение. А по телефону была предложена помощь «Молодым регионам» – если кто-то из активистов подаст административный иск в Северодонецкий суд.

Увы, Партия регионов, воспользовалась другим средством. И вместо правового оспаривания решения горсовета, нарушающего права человека, заплатила 5 млн. грн. за то, что бы северодонецкий горсовет проигнорировал собственное решение.

В административном иске, поданном ЛОО КИУ, требуется признать пункты 2 и 3 решения Северодонецкого горсовета от 25.01.2008 года нарушающими права человека, незаконными и подлежащими отмене. А также предлагается постановить отдельное определение в адрес главы облгосадминистрации о принятии мер, направленных на недопущение в Луганской области нарушений права людей на собрания.

Деятельность КИУ является внепартийной, комитет избирателей не поддерживает и не препятствует законной политической деятельности любых субъектов, не поддерживало проведение съезда в Северодонецке, как политической акции.

Поэтому ЛОО КИУ не могло подать данный иск раньше, чем это съезд состоится или не состоится.

Алексей Светиков

Председатель правления Луганского областного отделения КИУ

Від редакції: Додаємо текст Рішення Сєвєродонецької міської рада від 25.01.2008 р. і позов до Сєверодонецького місцевого суду, в якому Олексій Свєтіков просить визнати деякі пункти цього рішення таким, що порушує права людини.

 

 

Сєвєродонецька міська рада п’ятого скликання

Тридцять сьома (чергова) сесія

 

РІШЕННЯ

 

25.01.2008 р.  м. Сєверодонецък

 

Про впорядкування використання Льодового

Палацу спорту – об’єкту комунальної власності

територіальної громади Сєверодонецька

 

Керуючись ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішенням 29- ї (чергової) сесії Сєверодонецької міської ради XXIII скликання №790 від 20.09.2001 р. «Про затвердження Порядку укладення договорів оренди цілісних майнових комплексів та окремого індивідуально визначеного майна, в тому числі і нерухомого, що с масністю територіальної громади м. Сєверодонецька Луганської області» та з метою впорядкування використання Льодового Палацу спорту та інших залів Сєверодонецька міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

Дозволити в Льодовому Палаці спорту –об’єкті комунальної власності територіальної громади м,Сєвєродонецька, проводити лише:

спортивні змагання різних рівнів;

естрадно-розважаяьш концертні програми українських та зарубіжних «зірок»;

релігійні заходи;

міські заходи, визначені рішенням виконкому міської ради № 26 від 08,01.2008р. «Про затвердження календарного плану міських заходів щодо святкування державних і традиційних народних свят на 2008 рік»

Заборонити проведення всіх інші заходів в приміщенні Льодового Палацу спорту.

Рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій, що не перебувають у комунальній власності територіально! громади м.Сєвсродонсцька, погоджувати проведення суспільно-політичних заходів з міською радою

Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію по управлінню комунальною власністю, з питань ЖИТЛОВО  – комунального господарства, побутового, торгівельного обслуговування, транспорту та зв’язку.

 

 

Міський голова  В.О.Грицишин

 

Підготував:

Голова постійної комісії по управлінню комунальною власністю з питань житлово – комунального господарства, побутового, торгівеньного обслуговування

 транспорту та зв’язку,  Ю.Л.Ахтирський

 

 

 

 

 

До Сєверодонецького місцевого суду

 

Свєтікова Олексія Олексійовича

вул. Курчатова, 22, кв. 52,

Сєверодонецьк, 93409,

служб. тел. 80645242196

e-mail: [email protected]

 

Сєверодонецька міська рада,

вул. Леніна, 32,

м. Сєверодонецьк, 93404

тел. 80645244031

e-mail: [email protected]

 

про визнання факту порушення прав людини та скасування незаконного рішення органу місцевого самоврядування

 

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

 

Викладення обставин та докази, що їх підтверджують

25 січня 2008 тридцять сьома сесія Сєверодонецької міської ради прийняла рішення «Про впорядкування використання Льодового палацу спорту – об’єкту комунальної власності територіальної громади». Про прийняття такого рішення мені відомо від окремих депутатів міської ради та з засобів масової інформації, завірену копію рішення, як доказ зазначеного факту, прошу затребувати у відповідача. Текст рішення міської ради, що оскаржується, додається (Додаток 3).

Пунктом першим зазначеного рішення дозволено проводити у Льодовому палаці спортивні та концертні заходи, а також релігійні заходи та заходи, визначені рішенням виконкому міської ради.

Пунктом другим зазначеного рішення забороняється проведення усіх інших заходів у приміщені Льодового палацу спорту.

Пунктом третім зазначеного рішення рекомендується керівникам підприємств, установ та організацій, що не перебувають у комунальній власності територіальної громади м. Сєверодонецька, погоджувати проведення суспільно-політичних заходів з міської радою.

Я є керівником громадської організації, яка не перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Сєверодонецька. А саме Луганського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України». Доказом цієї обставини є Довідка №144 з єдиного державного реєстру від 30.12.2005 року, копія якої додається (Додаток 4).

Відповідно до підпункту чотири пункту 2.3. Статуту Луганського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України», з метою виконання своїх статутних завдань, ЛОВ ВГО КВУ в порядку встановленому чинним законодавством може брати участь у політичній діяльності, проводити масові заходи (збори, мітинги, демонстрації, тощо). Доказом цієї обставини є Статут Луганського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України», зареєстрований Луганським обласним управлінням юстиції 12.10.1999 року, реєстр №403, копія якого додається (Додаток 5).

Порушення, що оскаржуються

1. Пункт другий рішення міської ради від 25.01.2008 року суперечить нормам національного права у галузі захисту прав людини, а саме нормам, що передбачають право громадян на збори та рівність такого права незалежно від супутніх обставин.

Відповідно до частини першої статті 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Згідно статті 24 Конституції України

Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Пункт перший рішення Сєверодонецької міської ради від 25.01.2008 року дозволяє громадянам проводити у Льодовому палаці релігійні заходи та громадсько-політичні заходи, дозволені виконкомом, а пункт другий цього рішення забороняє мені і громадській організації, яку я очолюю, проводити у цьому приміщені нерелігійні заходи, якщо вони попередньо не погоджені з виконкомом.

Таким чином пункт другий рішення Сєверодонецької міськради є таким, що порушує передбачену Конституцією України рівність прав громадян на збори, є незаконним та має бути скасованим.

2. Пункт третій рішення міської ради від 25.01.2008 року суперечить нормам національного права у галузі захисту прав людини, а саме нормам, що передбачають можливість обмеження цього прав лише судом.

Згідно частини першої статті 73 Закону України «Про місцеве самоврядування»

акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Для мене, як керівника громадської організації, що не перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Сєверодонецька, це означає обов’язковість виконання норма рішення міськради, за якою я маю погоджувати з міськрадою суспільно-політичні заходи, які буде проводити Комітет виборців України у Сєверодонецьку. Що є обмеженням на проведення таких заходів та здійснення права на збори.

Відповідно до частини другої статті 39 Конституції України обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Таким чином пункт третій рішення Сєверодонецької міськради є таким, що вводить обмеження на здійснення права на збори у спосіб, не передбачений Конституцією України норму, є незаконним та має бути скасованим.

3. Пункт третій рішення міської ради від 25.01.2008 року суперечить нормам національного права у галузі захисту прав людини, а саме нормам, що передбачають, що діяльність об’єднань громадян є незалежною від держави.

Згідно частини першої статті 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Таке право передбачає незалежність об’єднань громадян від держави.

Відповідно до частини другої статті 8 Закону України «Про об’єднання громадян»

втручання державних органів та службових осіб у діяльність об’єднань громадян, так само як і втручання об’єднань громадян у діяльність державних органів, службових осіб та у діяльність інших об’єднань громадян, не допускається, крім випадків, передбачених Законом.

Проведення масових заходів (зборів, мітингів, демонстрацій, тощо) є діяльністю, передбаченою статутом Луганського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України», законом не передбачено узгодження статутної діяльності громадської організації з Сєверодонецькою міською радою.

Тож покладання на мене, як керівника громадської організації, що не перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Сєверодонецька, обов’язку погоджувати проведення суспільно-політичних заходів з міської радою, порушує норми чинного українського законодавства щодо права на об’єднання громадян, є незаконним та має бути скасованим.

Акт, що оскаржується, стосується позивача

Я є громадянином України, дієздатною та громадсько-активною особою. Тож обмеження щодо здійснення права на збори, запроваджене пунктами 2,3 рішення Сєверодонецької міської ради, обмежує мої особисті права, передбачені Конституцією України.

Крім того, я є головою Луганського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України», і передбачений пунктом третім зазначеного рішення міської ради обов’язок керівників організації узгоджувати проведення громадсько-політичних заходів з міською радою, стосується мене безпосередньо.

Підстави для винесення окремої ухвали

Незаконне рішення, прийняте Сєверодонецькою міською радою 25 січня 2008 року, стосувалося великої кількості громадян України, та нанесла шкоду репутації України. Раніше, у 2002 році, виконком Сєверодонецької міської ради вже приймав рішення, яке обмежувало права громадян на збори, і було визнане судом незаконним. Тож є підстави вважати, що орган місцевого самоврядування міста Сєверодонецька здійснює системне порушення прав громадян України на збори.

Відповідно до частини першої статті 166 КАС України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб’єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону. Про вжиті заходи суд повідомляється не пізніше одного місяця після надходження окремої ухвали.

Згідно частини першої статті 76 Закону України «Про місцеве самоврядування» органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність у разі порушення ними Конституції або законів України..

Відповідно пункту першого частини першої статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування» повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадках, якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом

Згідно частини третьої цієї статті за наявності підстав, передбачених частиною першою цієї статті, рішення суду про визнання актів ради незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради Верховна Рада України може призначити позачергові вибори сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради. Питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної Ради може порушуватись перед Верховною Радою України сільським, селищним, міським головою, головою обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації.

Таким чином суд, встановивши, що рішенням міської ради порушено права людини та Конституцію України, має постановити окрему ухвалу на адресу голови Луганської облдержадміністрації.

Визначення підсудності

Згідно частин першої-другої статті 55 Конституції України

Права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Тож рішення Сєверодонецької міської ради, яким порушуються передбачені Конституцією України права людини, має оскаржуватися в судовому порядку.

Відповідно до пункту першому частини першої статті 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно–правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Згідно пункту першому частини першому частини першої статті 18 КАС України місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, крім тих, які підсудні окружним адміністративним судам.

Відповідно до частини першої статті 19 КАС України адміністративні справи вирішуються адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача.

Через такі обставини адміністративний позов на незаконне рішення Сєверодонецької міської ради має подається до Сєверодонецького місцевого суду.

Позовні вимоги

Враховуючи викладені обставини та у відповідності до статей 24, 36, 39, 55 Конституції України, статті 11 Міжнародної Конвенції про захист прав людини та основних свобод, керуючись статтями 17, 18,19, 104, 166 КАС України

ПРОШУ:

1. Відкрити справу за цим позовом та надати мені відповідну ухвалу.

2. Визнати пункти другий, третій рішення Сєверодонецької міської ради від 25.01.2008 року «Про впорядкування використання Льодового палацу спорту – об’єкту комунальної власності територіальної громади» таким, що порушує права людини.

3. Визнати пункти другий, третій рішення Сєверодонецької міської ради від 25.01.2008 року «Про впорядкування використання Льодового палацу спорту – об’єкту комунальної власності територіальної громади» незаконними та скасувати їх.

4. Прийняти окрему ухвалу на адресу голови Луганської облдержадміністрації щодо прийняття заходів, які б унеможливлювали в подальшому порушення прав людини.

5. Стягнути з Сєверодонецької міської ради на мою користь судові витрати за цим спором.

6. Справу прошу розглянути за моєї присутності.

 

Додатки:

1. Документ про сплату мита.

2. Копія позовної заяви на 4 сторінках в 1 примірнику.

3. Текст рішення Сєверодонецької міської ради у 2-х примірниках.

4. Копія довідки з єдиного державного реєстру у 2-х примірниках.

5. Копія статуту у 2-х примірниках.

04.03.2008 року

 

 Поділитися