MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скадовським депутатам викручують руки

29.09.2008    джерело: www.vgoru.org
Алла Тютюнник, Наталя Бімбірайте
Ось типовий сценарій: люди в цивільному прийшли в офіс (або увірвалися, зламавши двері)... документів не показали... реєструватися відмовилися... вимагали віддати документацію фірми – без жодних на те підстав...
Ви помітили, що історії про міліцію в нашій газеті стають дедалі все більше схожими? Ось типовий сценарій: люди в цивільному прийшли в офіс (або увірвалися, зламавши двері)... документів не показали... реєструватися відмовилися... вимагали віддати документацію фірми – без жодних на те підстав...
І щоразу виникає відчуття, що насправді міліція – це не міліція, а щось зовсім інше, протизаконне й небезпечне…
У Скадовську 1 вересня міцні чоловіки в цивільному прийшли в офіс приватного підприємства “Землевпорядник”, яке очолює Зоя Лобанова (окрім того, вона – голова депутатської комісії міськради з земельних питань). Спочатку “гостей” було троє, вони представилися працівниками відділу боротьби з економічною злочинністю Скадовського РВ УМВС і сповістили: у відділення надійшла заява про те, що Зоя Михайлівна – корупціонерка. Зажадали документацію та інформацію на електронних носіях ПП “Землевпорядник”.
Зоя Михайлівна спробувала з’ясувати, у чому її звинувачують. Та чоловіки оточили її з трьох боків і почали швидко, перебиваючи один одного, задавати найнесподіваніші питання. Зрозумівши, що її “пресують”, Зоя Михайлівна попросила їх записатися в журналі перевірок, але ті відмовилися. Лише після наполегливих нагадувань про закон, один із “гостей” у журналі таки розписався. Зоя Лобанова пояснила йому: інформація, яку вони вимагають, може бути надана тільки при наявності відповідних приписів та документів з правоохоронних та судових органів. І входити до приміщення, де є документи для службового користування, працівники міліції можуть, лише маючи такі приписи. А нічого подібного у “гостей” немає. Та навіть якби у них були всі необхідні приписи, потрібні ще поняті, пояснила Зоя Михайлівна. А враховуючи, що на комп’ютерах встановлені доволі складні системи, потрібен іще й спеціаліст, який прослідкує, щоб “гості” ненароком ті системи не порушили й інформацію не знищили. Але “гості” рвалися до кімнати, де за 5-ма комп’ютерами працювали спеціалісти “Землевпорядника”. І тоді Зоя Іванівна замкнула двері комп’ютерної на ключ і сховала його у... бюстгальтері. “Правоохоронці” не наважилися здобувати ключ з тієї схованки і викликали юриста з райадміністрації. Той підтвердив: у міліціонерів справді немає документів, які б давали право вилучати документи “Землевпорядника”. Міліціонери наполягали. Зоя Михайлівна викликала міліцію. Прийшло іще 2 міліціонери у формі, поручкалися з “гостями” й почали вимагати, щоб Зоя Михайлівна випустила людей з комп’ютерної кімнати, бо робочий день вже закінчився. Усі “правоохоронці” обіцяли, що заходити туди не будуть і комп’ютерів торкатися не будуть. Зоя Михайлівна повірила й відчинила двері. Невідь звідки взялося ще двоє чоловіків, міліціонери ринулися в комп’ютерну. Вона спробувала їх зупинити – “правоохоронці” заламали їй руки, відіпхнули, вдерлися до службового приміщення, почали шукати й вилучати службову документацію, порпатися в комп’ютерах.
Як розповіла сама Зоя Михайлівна, п’ятеро чоловіків, заламуючи їй руки, потягли її волоком з офісу (третій поверх) на вулицю до службового автомобіля...
У райвідділі вони “пресували” Лобанову доти, доки вона знепритомніла, і черговий змушений був викликати швидку допомогу. Висновок лікаря про негайну госпіталізацію не сподобався міліціонерам, і вони запропонували йому... обстежити пацієнтку прямо в міліцейському коридорі! Тільки після того, як лікар пояснив, що Зої Михайлівні потрібна термінова медична допомога в умовах стаціонару, “борці зі злочинністю” дозволили відвезти її до районної лікарні, де вона й пролежала більше тижня.
Що ж насправді шукали працівники міліції такими дивними і відверто протизаконними методами?
Заступник голови земельної комісії Іван Шульга розповів: “Кілька місяців тому депутати Скадовської міськради написали звернення до голови Державного комітету України з земельних ресурсів (ДКУЗР), де розповіли, який масштабний дерибан землі відбувається у місті – за участі працівників районного відділу земельних ресурсів та їх покровителів із обласних інстанцій та правоохоронних органів. Перевірка, яка проводилася спеціалістами управління з контролю за використанням та охороною земель в Херсонській області за завданням ДКУЗР, підтвердила: райвідділ земельних ресурсів надає позитивні висновки “окремим” претендентам на ті земельні ділянки, які роздачі не підлягають, а районна державна адміністрація за проектами, підготовленими на підставі цих погоджень, приймає розпорядження – надати ділянки у власність та користування!
І роздають – протизаконно, без врахування Генплану Скадовська та нових меж міста, без погодження з міською радою! При цьому на свій розсуд “від стелі” встановлюють категорійність земель (а це виключна компетенція міськради), роздають для ведення особистого селянського господарства – гектарами – землі, відведені для будівництва оздоровчих закладів! За даними Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря, перелічені в рішенні РДА №580-2007року матеріали вибору земельних ділянок та проекти землеустрою на розгляд Інспекції не надходили. І це при тому, що ці земельні ділянки – майже на березі Джарилгачської затоки! А коли ми оприлюднили в ЗМІ розпорядження райдержадміністрації №580 за 2007 рік, яким землі рекреаційного призначення передані для ведення ОСГ родичам керівників правоохоронних органів району та відділу земресурсів, ці самі органи почали тиснути на депутатів, шукаючи, до чого б “причепитися”, щоб “закрити їм роти”. Яка ж тоді інформація криється за іншими розпорядженнями РДА, коли тільки оприлюднення одного викликало таку реакцію правоохоронців?!”.
Щодо звинувачень у корупції Зої Лобанової, то вони виглядають дещо дивно.
Один не зовсім простий скадовчанин написав заяву: через зловживання Зої Лобанової службовим становищем йому в міськраді не затвердили оцінку вартості землі, яку він хоче купити.
Іван Шульга розповів: “У депутатів і справді виникли сумніви щодо експертизи цієї землі, бо 1 кв. м на ділянці того заявника оцінений на 35 грн. дешевше, ніж на такій самій сусідній ділянці – чому? Дбаючи про наповнення бюджету, депутати направили висновки експерта на додаткове вивчення та перевірку в Держкомзем. Про які зловживання службовим становищем може йти мова, якщо рішення приймає рада, а не голова комісії, яка не має статусу посадовця органів місцевого самоврядування, а відтак і службового становища? Говорити, що голова постійної комісії може щось зробити одноосібно – безглуздо... Депутати Скадовської міськ ради звернулися до керівництва Верховної Ради, Генпрокуратури, МВД України, голови Херсонської облдержаадміністрації з вимогою дати правову оцінку діям правоохоронних органів Скадовського району по вище викладеним фактам та невжиттю заходів реагування на звернення депутатів на протязі 2006-2008 років щодо порушень земельного законодавства на території м.Скадовська”.
Із 30 депутатів Скадовської міської ради звернення підписали 20. Іван Шульга переконаний: якби на момент проведення зборів 10 його колег були в межах району, вони також неодмінно підписали б це звернення.
Цікаво, що в офіційному листі помічникові міністра МВС по Херсонській області Наталі Козаренко начальник Скадовського райвідділу міліції М. Цап про корупцію депутата Лобанової взагалі не згадує:
“У заяві вказувались деякі факти, у тому числі про використання вказаним підприємством неліцензійного програмного забезпечення, які потребували перевірки”. Так що ж все-таки шукали міліціонери в “Землевпоряднику”? Про це М. Цап пише туманно: “На підставі направлення на перевірку працівниками міліції було розпочате проведення перевірки ПП “Землевпорядник”. Зрозуміло?
Далі головний районний міліціонер заявляє, що гр.. Лобанова “відмовилась”... “чинила опір”... “на місце прибула слідчо-оперативна група, якій теж було вчинено непокору... “доставлено до відділення міліції для складення протоколу”... І признається, що “системні блоки були оглянуті ззовні і направлені на дослідження до НДЕКЦ при УМВС України в Херсонській області”.
Міліціонери так образилися на Зою Михайлівну, що “матеріали за фактом непокори працівникам міліції направлені до Скадовського районного суду”.


[11/09/2008]

Алла Тютюнник,
Наталя Бімбірайте,
„Вгору”

 Поділитися