MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Порушень прав людини в Україні стає все більше

22.04.2010   

Як повідомили ЗМІ, 22 квітня Президент України Віктор Янукович зустрічається з журналістами регіональними ЗМІ, щоб узагальнити результати своєї діяльності на посаді за перші 50 днів і розповісти про плани на майбутнє. Ми вважаємо за необхідне дати огляд змін із дотриманням прав людини і основоположних свобод за цей період.

Після виборів нові Президент та уряд успадкували системні проблеми в цій сфері: відсутність сильної незалежної судової влади, масові та брутальні порушення права на справедливий суд, відсутність поваги до правосуддя, відсутність інформаційної відкритості, прозорості та підзвітності влади суспільству, масове застосування катувань та інших видів незаконного насильства, безпідставних затримань, порушення права бути обраним, бідність значної частини населення країни. В країні за певними винятками була відсутня цілісна системна політика щодо покращення становища із правами людини і основоположними свободами.

Намагання правозахисних організацій, окремих відомств і державних службовців з МВС, Міністерства юстиції і Міністерства освіти і науки покращити ситуацію мали наслідком певний прогрес, але політична криза і принесення прав людини в жертву політичній доцільності не дали домогтися системних змін на краще.

Змушені констатувати, що дії органів влади протягом перших 50 днів її діяльності  не свідчать про наміри змінити ситуацію на краще, а спрямовані на згортання навіть тих позитивних тенденцій, що були. Ми спостерігали численні порушення і прояви неповаги до прав людини за цей період – різкий наступ на свободу вираження поглядів, порушення права на рівний доступ до вищої освіти, ліквідація Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС, брутальні порушення свободи мирних зібрань та інші порушення в МВС, дискримінація жінок (суто чоловічий склад уряду, серед голів облдержадміністрацій немає жодної жінки!) та твердження, що вони не можуть проводити реформи, звільнення профспілкових активістів за відстоювання прав шахтарів, погіршення доступу до архівних документів про політичні репресії, намір КПУ поставити бюст ката українського народу Й.Сталіна в Запоріжжі тощо. Розглянемо наведені факти детальніше.

Левова більшість медійних та політичних експертів вважають, що дії нової влади спрямовані на згортання свободи слова. Новинні програми ТРК знову стали сірими та прісними і розповідають більше про природні та інші катаклізми за кордоном, ніж про події в Україні. Зникають гострі політичні ток-шоу, такі, як «Я так думаю» та «5 копійок» на  5-му каналі.

Заклики до радикального перегляду напряму і змісту освітньої реформи, озвучені віце-прем’єром В.Семиноженком, відкриття підготовчих курсів і можливість вступних іспитів до ВНЗ на старих засадах означають фактичне скасування зовнішнього незалежного оцінювання, втрату рівного доступу до вищої освіти і повернення минулих масштабів корупції в ВНЗ.

В Міністерстві внутрішніх справ наказом від 18 березня ліквідували Управління моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, а повідомили про звільнення 26 регіональних його працівників лише 7 квітня. При цьому 4 квітня їм на 50% скоротили суму оплати праці, про що стало відомо тільки 14 квітня. Втім, тільки сліпий або заангажована людина з кривим поглядом не бачить, яку величезну роботу в міліції, спрямовану на забезпечення поваги до прав людини в діях міліції та реформування МВС лише за два роки здійснило це Управління. Сотні громадян, які скаржилися на незаконні дії міліції, отримали допомогу від працівників Управління. За їхньої допомоги були викриті значні зловживання з боку міліції. Працівники Управління забезпечили системну роботу мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини в місцях позбавлення волі, підпорядкованих МВС, яка мала результатом суттєве покращення умов перебування в ІТТ.

Звільненим працівникам Управління запропонували виконувати ту ж саму роботу на громадських засадах. Але, якщо їхню роботу блокують вже зараз і позбавляють доступу до інформації про те, що відбувається в головних та обласних управліннях, коли вони ще два місяці працюють в складі МВС,  то чого чекати далі?

29 березня на зустрічі з міністром внутрішніх справ А.Могильовим Президент розкритикував таке рішення міністра, назвавши його непродуманим. «Я не радив би Вам економити державні кошти на правах людини», – сказав Янукович. Але ця рекомендація була проігнорована. Натомість міністр заявив, що на її виконання він створить Громадські ради з прав людини і призначить керувати ними відомих правозахисників. Хочемо нагадати, що Громадські ради працюють вже чотири роки, і що їх співголів від громадськості обирає та переобирає вона сама, а не призначає керівник відомства., а крім того, усі «відомі правозахисники» вже входять або входили раніше до складу Громадських рад при МВС та його головних та обласних управліннях.

У діяльності МВС за нового міністра вже спостерігаються значні порушення прав людини. Так, ініціюється запровадження іменних залізничних квитків. Тим самим демонструється  ставлення до всіх українців як до потенційних злочинців. Раніше, МВС відмовлялося від цієї ініціативи за рекомендацією Громадської ради при МВС з прав людини, що вказала на можливі порушення прав людини при цьому. Багаторазово протягом цього періоду працівники МВС порушували свободу мирних зібрань, застосовуючи силові дії проти учасників мирних  акцій. Тільки в Києві такі дії спостерігалися 14, 25, 27 березня та 8, 9 і 13 квітня. Як стало відомо, 25 березня Кабінет міністрів України звернувся з дорученням до Київської міськдержадміністрації «вжити вичерпних заходів щодо організації роботи з громадянами та їх об’єднаннями, у тому числі на випередження та недопущення у подальшому проведення акцій протесту біля приміщень Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України». Таке «доручення» є брутальним порушенням свободи мирних зібрань і низки статей Конституції.

Взагалі, значні порушення Конституції, яких припускається нова влада – йдеться про перенесення місцевих виборів, відсутність виборів мера в Харкові, де колишній мер призначений головою облдержадміністрації, вельми сумнівний спосіб формування коаліції та інші – свідчать про загальне звуження політичної свободи в країні. Постійні порушення Конституції створюють серйозну загрозу правам людини.

Голова СБУ В.Хорошковський заявив про припинення процесу встановлення правди про історію України ХХ століття і розкриття архіву: «дуже багато матеріалів розсекречено… правду, яку потрібно було донести українському народу, та правда донесена», «турбота спецслужби, перш за все, в тому, щоб охороняти свої секрети, охороняти закони, які ці секрети створювали». Матеріали з історії політичних репресій прибрали з сайту Президента та сайтів облдержадміністрацій. В Севастополі з середини лютого висять білборди з портретом Сталіна (разом з Черчиллєм, та Рузвельтом), а в Запоріжжі цьому вбивці КПУ збирається поставити пам’ятник. І лише 141 депутат Верховної Ради підтримали проект постанови, яка засуджує його встановлення. Заявляючи про бажання з’єднати країну Партія регіонів та її партнери по коаліції УНП та КПУ її фактично роз’єднують: ніщо інше не буде так розколювати країну, як реанімація сталінізму.

За нашими спостереженнями Верховна Рада розглядає низку законопроектів, які серйозно порушують права людини, і відкидає законопроекти, спрямовані на їхній захист. Відкинуто прогресивний проект Кримінально-процесуального кодексу, щодо якого вже був досягнутий консенсус правничої громадськості та інші законопроекти. Запобіжник у вигляді узгодження законопроектів з Міністерством юстиції на предмет відповідності рішенням Європейського суду з прав людини фактично не діє.

Почалися репресії проти профспілкових активістів. Адміністрація ВАТ «Краснодонвугілля» нищить Незалежну профспілку гірників за те, що вона не надала згоди на погіршення умов оплати праці шахтарів всупереч чинному законодавству. Директор шахти ім. М.П. Баракова цього ВАТ А.Чепурной  9 березня 2010 р.  зробив подання на звільнення з роботи членів профспілкового комітету НПГ шахти ім.. М.П. Баракова голови  НПГ Дмитра Калітвенцева, заступника голови Григорія Ткача, членів Виконавчого бюро НПГ Олексія Мащенка та Володимира Данілейка, як таких, що не дали згоди на порушення Кодексу законів про працю (КЗОТ) та Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці»  і не погодилися на погіршення умов оплати праці шахтарів. Формулювання щодо звільнення – «за незгоду продовжувати роботу у зв’язку зі змінами умов праці» Шахтарі подали судовий позов до адміністрації ВАТ.

Ми вимагаємо від Президента Януковича, членів уряду, народних депутатів України виконувати статтю 3 Конституції, яка проголошує, що «утвердження прав і свобод людини є головним обов’язком держави».

Ми протестуємо проти згортання свободи слова та свободи інформації, проти згортання розкриття архівів, зміни  правил вступу до ВНЗ менш як за три місяці до початку!

Ми категорично проти втручання керівництва МВС в діяльність Громадських рад, проти  ліквідації Управління  моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ!

Навпаки, подібні інституції необхідно створити в структурі Міністерства юстиції, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства сім’ї, молоді і спорту та інших інститутів виконавчої влади для реалізації Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань, який ратифіковано 2006 року і нічого не зроблено для втілення його в життя.

Для реалізації системних змін на краще в царині прав людини необхідно:

посилити конституційні гарантії прав людини і основоположних свобод,

провести реформування судової системи, кримінальної юстиції та системи безоплатної правової допомоги відповідно до ухвалених указами Президента концепцій, зокрема, ухвалити новий Кримінально-процесуальний кодекс,

змінити пріоритети інформаційної політики, ухваливши законопроекти про доступ до публічної інформації, про інформацію, про суспільне радіомовлення, про громадські організації і переглянувши законодавство про захист суспільної моралі та практику його застосування.

Необхідно також переробити законопроекти про безоплатну правову допомогу, про порядок проведення мирних зібрань, проект Кодексу про працю, які суттєво порушують права людини.

Невідкладною є також необхідність введення посад спеціалізованих омбудсманів з протидії катуванням та поганому поводженню, з протидії дискримінації, з питань свободи інформації та захисту персональних даних та із захисту прав дітей, а також створення регіональних представництв Уповноваженого ВРУ з прав людини.

 

Євген Захаров,          Ірина Рапп,

співголови Харківської правозахисної групи

 

22 квітня 2010 року


 Поділитися