MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адмінпротоколи про порушення права на доступ до інформації складатиме Омбудсмен

24.11.2014   
Юрій Чумак
Новий закон «Про прокуратуру» передбачає, що протоколи у справах про порушення доступу до публічної інформації або права на звернення громадян відтепер будуть складатися не працівниками прокуратури, а представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Новий закон «Про прокуратуру» у своїх Прикінцевих положеннях передбачає, що протоколи у справах про порушення доступу до публічної інформації або права на звернення громадян відтепер будуть складатися не працівниками прокуратури, а представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Прийнятий Верховною Радою новий Закон «Про прокуратуру» Президент підписав наприкінці жовтня. Цим Законом скасовуються функції прокуратури щодо нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий «загальний нагляд»). Основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам державної влади. Так, протоколи у справах про порушення доступу до публічної інформації або права на звернення громадян відтепер будуть складатися не працівниками прокуратури, а представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Омбудсмена). Хоча сам Закон набирає законної сили лише через 6 місяців після його опублікування, тобто 25.04.2015 р., зазначені зміни почали діяти вже з наступного дня після офіційного оприлюднення документу. Також у статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення) додано підпункт 8-1, згідно з яким за порушення права на інформацію та права на звернення (ст. 212-3 КУпАП) такою прерогативою наділені уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники Уповноваженого. Також означені особи отримали повноваження складати адмінпротоколи за статтями 188-39 (Порушення законодавства у сфері захисту персональних даних) та 188-40 (Невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини). Отже, у випадку недотримання права на інформацію або права на приватність з боку недбалих чиновників віднині слід звертатися саме до Секретаріату Уповноваженого – задля того, аби відповідальні працівники Омбудсмена складали адміністративні протоколи щодо порушників.
 Поділитися