MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Президент підписав стратегічне рішення щодо прав людини

27.08.2015   
Юрій Чумак

Президент України підписав Указ «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини», спрямований удосконалити діяльність держави щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини в Україні.

Як повідомляє офіційне Інтернет-представництво Президента України, Указом затверджується Національна стратегія у сфері прав людини, а також даються доручення Кабінету Міністрів України щодо розробки Плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року та залучення представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, провідних вітчизняних учених і міжнародних експертів до цієї роботи.

«Події Революції гідності засвідчили незворотне прагнення Українського народу до побудови правової та демократичної держави, в якій гарантуються та забезпечуються права і свободи людини. В умовах тимчасової окупації частини території України та військової агресії Російської Федерації в окремих районах Донецької і Луганської областей проблема захисту прав і свобод людини постає особливо гостро. У кризовій ситуації ризики непропорційного обмеження прав і свобод людини зростають, що потребує особливого контролю з боку суспільства», – йдеться в Стратегії.

Необхідність підготовки Національної стратегії у сфері прав людини була зумовлена системними проблемами у сфері забезпечення та реалізації прав людини і основоположних свобод, відсутністю або неефективністю механізмів їх захисту, що випливає із щорічних доповідей Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правозахисних організацій України, рекомендацій ООН та її механізмів у сфері прав людини, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, інших міжнародних організацій, рішень Європейського суду з прав людини, та у контексті імплементації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Зазначимо, що Указ визначає терміни та графік щорічного звіту про виконання Плану дій щодо реалізації цієї Стратегії та його публічного обговорення, передбачає відповідне фінансування з Державного бюджету України на його виконання.

У розробці Стратегії брали участь як представники Міністерства юстиції та Кабміну, так і експерти з Секретаріату Омбудсмена й правозахисних організацій.

За словами виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадія Бущенка, стратегія затверджує ті напрямки, які мають стати основними для держави.

Водночас він зазначив, що реалізація Стратегії й плану має стати спільним завданням не тільки для Уряду та громадськості, а й для Верховної Ради, яка ухвалюватиме відповідні зміни до законодавства. А громадянське суспільство має не тільки допомогти в напрацюванні документів, а й слідкувати за їх імплементацією.

 Поділитися