MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 51 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 30.11.2015 – 04.12.2015

29.12.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 47 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 14 процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, звільненням суддів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету, лобіювання інтересів окремих юридичних осіб і населених пунктів тощо.

Надійшло 47 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 14 процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, звільненням суддів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету, лобіювання інтересів окремих юридичних осіб і населених пунктів тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 0071 від 02.12.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2011, 2012 та 2013 року), проект «Підтримка природно-заповідних територій в Україні».

Як зазначається в пояснювальній записці, прийняття проекту дасть змогу залучити кредитні ресурси у розмірі 14 млн. євро, щоб у подальшому спрямувати кошти на розвиток системи природоохоронних територій, в рамках якого фінансові ресурси будуть використовуватися для вирішення питань охорони навколишнього природного середовища та охорони і сталого використання природних комплексів та об’єктів природоохоронних територій, а також створить умови для виконання завдань, поставлених урядом з відбудови економічного зростання держави.

Проект 0072 від 03.12.2015 (Президент України)Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Іспанія про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.

Після набрання чинності Угода складатиме правову основу для взаємної охорони інформації з обмеженим доступом, яка буде передаватися або створюватися в ході співробітництва між Україною та Іспанією.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 3497-1 від 02.12.2015 (Веселова Н. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту резервістів, які постраждали внаслідок участі в антитерористичній операції, та членів їх сімей.

Альтернативний однойменному проекту 3497 від 20.11.2015 (Кремінь Т. Д.), наданому для ознайомлення 24.11.2015 (див. Бюлетень № 49).

Проект повторює положення проекту 3497, а крім того, пропонується доповнити статтю 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» після частини 3 новою частиною 4 такого змісту: «До вислуги років резервістів, які стали інвалідами внаслідок виконання обов’язків служби у військовому резерві військових формувань під час безпосередньої їх участі в антитерористичній операції чи забезпеченні її проведення, та членів сімей осіб, що загинули (померли) внаслідок виконання обов’язків служби у військовому резерві військових формувань під час безпосередньої їх участі в антитерористичній операції чи забезпеченні її проведення, додатково зараховується час роботи в органах державної влади, органах місцевого самоврядування або сформованих ними органах, на підприємствах, в установах, організаціях і у вищих навчальних закладах, службі в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України, що передує їх службі у військовому резерві військових формувань під час безпосередньої їх участі в антитерористичній операції чи забезпеченні її проведення».

 

Ідеологічні питання

 

Проект 3575 від 02.12.2015 (Кривошея Г. Г.) про націоналізацію товариства з обмеженою відповідальністю «Зеонбуд».

Згідно з преамбулою проекту, він підготовлений «З метою захисту національних інтересів, економічної самостійності України, посилення інформаційної спроможності України та повного виконання Україною міжнародних зобов’язань передбачених міжнародною регіональною угодою “Женева-2006”, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України № 750 від 18 серпня 2010 року, виходячи з положень статті 41 та пункту 36 частини першої статті 85 Конституції України,  Верховна Рада України прийняла цей Закон, який визначає правові та організаційні засади націоналізації товариства з обмеженою відповідальністю “Зеонбуд”».

У пояснювальній записці автори проекту так визначають причини його розроблення: «наразі Україна зіткнулася з ситуацією, коли контроль над усім національним цифровим мовленням повністю зосереджений в руках однієї компанії, яка фактично належить проросійським політичним фігурам. У зв’язку з чим, держава мало того, що не в змозі належним чином виконати свої міжнародні зобов’язання, так ще й стоїть на пів кроку від втрати контролю на усім теле- і радіомовленням на усій території України». Також зазначається: «Розпорядженням Антимонопольного комітету України №641-р від 23.12.2014 року ТОВ “Зеонбуд” визнано таким, що займає у період з вересня 2011 року монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм з часткою 100 %. Єдиним власником (учасником) ТОВ “Зеонбуд” є офшорна компанія -компанія з обмеженою відповідальністю “ПЛАНБРІДЖ ЛІМІТЕД” (адреса: Кіпр, Нікосія, Темістоклі Дерві Стріт, Джулія Хаус 3), яку пов’язують з Ренатом Ахметовим, Олександром Януковичем та Дмитром Фірташем».

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 3557 від 30.11.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективного законодавчого процесу.

Зміни спрямовані на переформування тижневого розкладу роботи парламенту. Головна увага приділена «Часу запитань до Уряду», який збільшується з 1 години до 3, уточнюється порядок присутності членів уряду під час цих заходів, час та формат задавання питань голові та членам уряду тощо.

Проект 3573 від 01.12.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо реєстрації транспортних засобів.

Пропонується передати відомчу реєстрацію та облік тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів до територіальних органів МВС України. Крім того, зі статті 52-1 виключається згадка про «бланки довідок-рахунків».

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 3470-1 від 01.12.2015 (Дубневич Я. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів громадянами у ручній поклажі.

Альтернативний проекту 3470 від 13.11.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України товарів фізичними особами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі (див. Бюлетень № 48).

Порівняно з урядовим проектом не передбачається зменшення вартості майна, яке можна ввозити у багажі через повітряні та морські пункти пропуску. Натомість пропонується додати положення про те, що такий безподатковий порядок допустимий лише для товарів не «призначених для подальшої реалізації».

Проект 3571 від 01.12.2015 (Дубневич Я. В.) про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів громадянами у ручній поклажі.

Безпосередньо пов'язаний з попереднім і вносить відповідні зміни до МК України.

Проект 3566 від 01.12.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 31 Закону України «Про зайнятість населення» (щодо унормування громадських робіт).

Пропонується уточнити визначення громадських робіт наступним положенням: «До громадських робіт не належать роботи, визначені переліком робіт з підвищеною небезпекою, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці».

Проект 3576 від 03.12.2015 (Кудлаєнко С. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків.

У проекті пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, Законів України «Про державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» з метою створення передумов для законодавчого врегулювання питання передачі у власність власникам квартир та нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках земельних ділянок. Найважливіші, на нашу думку, пропозиції об’єднані в нову статтю 89-1 «Спільна сумісна власність на земельну ділянку багатоквартирного будинку» Земельного кодексу України, у якій передбачено: земельна ділянка багатоквартирного будинку належить власникам квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку на праві спільної сумісної власності; вона не може бути відчужена, поділена між співвласниками і такі співвласники не мають права на виділення з неї окремої частки; кредитор (кредитори) співвласника (співвласників) земельної ділянки багатоквартирного будинку не має права вимагати виділення з неї окремої частки для звернення стягнення на неї; володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою багатоквартирного будинку здійснюється її співвласниками відповідно до закону.

Проект 3577 від 03.12.2015 (Папієв М. М.) про внесення змін до статті 1071 Цивільного кодексу України (щодо списання коштів з рахунка померлого потерпілого від нещасного випадку на виробництві).

Пропонується зазначену статтю доповнити новою частиною третьою такого змісту: «Грошові кошти, які зараховані на рахунок клієнта відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, права на які не входять до складу спадщини, після смерті клієнта списуються з його рахунку та повертаються за зверненнями фондів соціального страхування у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України». Йдеться передусім про випадки перерахування сум страхових виплат, пенсій, матеріального забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням в залежності від його виду (наприклад у зв’язку із нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, які спричинили втрату працездатності, тощо) на поточні рахунки громадян після їх смерті.

На думку ініціаторів проекту,  це дасть змогу забезпечити раціональне та ефективне використання фінансових та людських ресурсів фондів та банківських установ. Як наслідок відбудеться посилення соціального захисту громадян, які дійсно цього потребують, та зменшиться навантаження на фонди та банківські установи у зв’язку із відсутністю необхідністю відволікання людських та матеріальних ресурсів на супроводження судових процесів.

Утім, проект не регулює доволі поширену ситуацію, коли спадкоємці або інші близькі особи покійного вже зняли кошти з його банківського рахунку.

Проект 3579 від 03.12.2015 (Президент України) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей.

Пропонується доповнити законодавство рядом важливих, але дещо декларативних положень щодо захисту дитинства та забезпечення безпеки дітей. Йдеться переважно про включення безпеки дітей як важливої складової національної безпеки до пріоритетних інтересів держави і суспільства, важливих напрямів державної політики та основних завдань (повноважень, функцій) ряду державних органів, що не може викликати якихось заперечень, але потребує водночас відповідних механізмів реалізації цих положень.

Проект 3583 від 04.12.2015 (Писаренко В. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно забезпечення принципу соціальної справедливості щодо надання пільг найбільш вразливим верствам населення.

Пропонується дещо підняти планку доходів (з величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, до двох розмірів мінімальної заробітної плати), перевищення якої зупиняє право на отримання пільг, передбачених Основами законодавства України про охорону здоров’я та Законами України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про музеї та музейну справу», «Про захист рослин», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про позашкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про соціальний захист дітей війни» та «Про культуру».

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 3558 від 30.11.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції» (щодо порядку складання присяги).

По суті є альтернативним проекту 3539 від 26.11.2015 (Ківалов С. В.) про внесення змін до статті 217 Регламенту Верховної Ради України (щодо уточнення окремих положень стосовно складання присяги членами Вищої ради юстиції) (див. Бюлетень № 50).

Пропонується закріпити, що усі члени Вищої ради юстиції незалежно від того, який орган їх обрав, складають присягу на засіданні Верховної Ради України.

Проект 3569 від 01.12.2015 (Міщенко С. Г.) про внесення змін до статті 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо накладення адміністративного стягнення).

Пропонується уточнити, що «Адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених частинами першою – четвертою статті 188-19 [у цій статті під назвою «Невиконання законних вимог народного депутата України, Рахункової палати, члена Рахункової палати» йдеться про такі склади правопорушень: «недодержання встановлених законом строків надання відповіді на звернення народного депутата України, надання неправдивої або неповної інформації на таке звернення» та «недодержання встановлених законом строків надання відповіді на запит народного депутата України, надання неправдивої або неповної інформації на такий запит» – авт. огл.] цього Кодексу, може бути накладено не пізніш як через шість місяців з дня вчинення правопорушення».

Судячи з пояснювальної записки, в основі проекту покладено особистий досвід автора, якому не вдалося притягнути до відповідальності громадян: «як свідчить практика, зокрема, за 2015 рік на мої депутатські звернення посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій надано з порушенням законодавчо встановлених строків близько 111 відповідей. Однак на мої неодноразові звернення щодо притягнення до відповідальності винних посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій по жодному факту не було притягнуто до відповідальності у зв’язку із закінченням тримісячного строку накладення адміністративного стягнення».

Проект 3584 від 04.12.2015 (Ар’єв В. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері паркування транспортних засобів.

Запропонована суттєва реформа сфери транспортного паркування. Хоча більшість змін вносяться до КУпАП, основна увага приділена розширенню повноважень органів місцевою влади і, зокрема, впровадженню автоматизованої системи контролю паркувального простору та введенню посади «інспектора паркувального простору», наділеного широким колом повноважень.

Обсяг та сутність пропонованих змін вимагають значної уваги до проекту з боку громадськості та представників органів місцевого самоврядування.

Проект 3584 від 04.12.2015 (Ар’єв В. І.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу надходжень від штрафів за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів в межах населених пунктів.

Проект розвиває положення попереднього проекту.

 

Культура та освіта

 

Проект 3561 від 30.11.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 48 Закону України «Про фізичну культуру і спорт».

У зазначеній статті положення про те, що «Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, відповідні структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в межах повноважень здійснюють контроль за ефективністю використання спортивних споруд» замінюється на наступне: «Виконавчі органи органів місцевого самоврядування в межах повноважень здійснюють контроль за ефективністю використання спортивних споруд, що перебувають у комунальній власності. Контроль за ефективністю використання спортивних споруд, які перебувають у державній власності, здійснюється відповідними суб’єктами управління об’єктами державної власності. Контроль за станом спортивних споруд, які перебувають у приватній власності, здійснюється їх власниками (засновниками) або уповноваженими ними особами».

Проект, як видається, відповідає сучасним тенденціям роздержавлення і децентралізації, хоча норма про повну відсутність контролю з боку суспільства і держави за ефективністю використання приватних спортивних споруд видається доволі незвичною.

Проект 3562 від 30.11.2015 (Шверк Г. А.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України).

Як зазначається в пояснювальній записці, проект розроблено з метою забезпечення ефективного здійснення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення передбачених законодавством наглядових повноважень. Пропонується внести зміни до Законів України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про телебачення і радіомовлення», ««Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» шляхом прийняття Закону України ««Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору України». Серед найважливіших змін можна назвати такі: встановлення чіткої процедури визначення розміру штрафних санкцій та їх застосування Національною радою; вилучення зі статті 17 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» норм, які обмежують регуляторні повноваження Національної ради як єдиного органу державного регулювання діяльності у сфері телебачення і радіомовлення; подвоєння (з 14 до 30 днів) строку, упродовж якого можна поскаржитися на певні програми і, відповідно, протягом якого мають зберігатися незмінними ефірні записи усіх програм; встановити непоширення дії Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на відносини, що виникають під час здійснення заходів державного нагляду у сфері телебачення і радіомовлення, оскільки визначений цим законом порядок не узгоджується з процедурою визначеною Законом України «Про телебачення і радіомовлення» тощо.

Маємо підкреслити, що остання з наведених змін, підкреслюючи, що телерадіоринок не є частиною сфери «господарської діяльності», тим самим . перетворює Національна раду України з питань телебачення і радіомовлення з органу нагляду за особливою сферою господарських відносин на орган контролю за інформаційним простором, тобто у заклад цензури. Також звертаємо увагу на доволі суттєву критику проекту з боку ГНЕУ.

 

Питання сільського господарства та земельних справ

 

Проект 3565 від 01.12.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин.

Як зазначається в пояснювальній записці, проект розроблено з метою виключення з положень законів України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» та «Про внесення змін до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» норм щодо фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин, що зменшить видатки державного бюджету, розмір яких на сьогодні неможливо обрахувати. Розрахунок потреби у коштах на фінансування зазначеної системи неможливий у зв’язку з відсутністю законодавчого визначення терміна «система ідентифікації та реєстрації тварин» та самого переліку потреб для її функціонування.

Окрім не раз засудженої практики внесення змін до законів, якими вносяться зміни, звернемо увагу на певну нелогічність як обґрунтування необхідності прийняття, так і  положень проекту.

Проект 3570 від 01.12.2015 (Вадатурський А. О.) про внесення змін до статті 274 Податкового кодексу України (щодо перегляду податкової ставки на земельні ділянки сільськогосподарського призначення). Проект фактично внесено замість відкликаного 25.11.2015 проекту 2934 від 21.05.2015 (Вадатурський А. О.) схожого змісту (див. Бюлетень № 23).

Пропонується у визначенні ставки податку на земельні ділянки сільськогосподарських угідь вимогу про те, що вона має бути не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки замінити вимогою, що така ставка не може бути меншою за 1%. Нагадаємо. що у проекті 2934 йшлося про збільшення ставки земельного податку із земельних ділянок особистих селянських господарств до 3%.

Як зазначається в пояснювальній записці, проект розроблений з метою усунення нерівних умов оподаткування суб’єктів, які ведуть господарську діяльність у сфері сільського господарства, та як наслідок – значного збільшення доходів місцевих бюджетів, стимулювання до оформлення прав власності на землю, укладання та реєстрації договорів оренди земель сільгосппризначення у встановленому законодавством порядку, що дасть змогу легалізувати ринок продажу сільськогосподарської продукції. Проте, як видається, слід взяти до уваги і те, що таке посилення податкового навантаження в умовах кризи призведе до погіршення економічного стану невеликих землевласників.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 3555 від 30.11.2015 (Кабінет Міністрів України) про фінансову реструктуризацію.

Доволі осяжний проект (35 сторінок, з яких 10 – внесення змін до чинних актів). Як зазначається у преамбулі, цей Закон визначає умови та порядок проведення процедури добровільної фінансової реструктуризації боржника та особливості проведення процедури досудової санації боржника із вжиттям заходів, передбачених цим Законом. Боржником згідно зі ст. 1 проекту визнається «боржник – юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка має заборгованість перед хоча б однією фінансовою установою та ініціює проведення процедури фінансової реструктуризації відповідно до цього Закону, у тому числі комунальні та державні підприємства, за винятком юридичних осіб, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг, казенних підприємств, органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

Проект отримав нищівну критику з боку ГНЕУ, з якою важко не погодитися.

Проект 3556 від 30.11.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реалізації положень Закону України «Про фінансову реструктуризацію».

Проект розвиває положення попереднього проекту.

Проект 3559 від 30.11.2015 (Кабінет Міністрів України) про публічні закупівлі.

Великий проект (57 сторінок), який суттєво зимінює систему державних закупівель. Основними новелами проекту є зменшення процедур закупівель до  двох конкурентних процедур регулювання (відкриті торги і конкурентний діалог), а також однієї неконкурентної – переговорної процедури закупівлі, визначення процедури електронних закупівель.

Проект голосувався в межах урядової програми змін разом з Державним бюджетом на 2016 рік і був прийнятий в ніч на 25.12.2015.

Проект 3560 від 30.11.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо публічних закупівель).

Розроблений для впровадження попереднього проекту.

Проект 3572 від 01.12.2015 (Бондар В. В.) про внесення змін до Закону України «Про металобрухт» (щодо операцій з металобрухтом).

Проект передбачає лібералізацію порядку приймання металобрухту від фізичних осіб. Чинний порядок залишено для випадків, коли ціна брухту перевищує 50 тисяч гривень, а для менших розмірів запропонований такий порядок: «без пред’явлення документа, який засвідчує особу, з оформленням відповідного запису в Книзі обліку розрахункових операцій за умови приймання металобрухту спеціалізованим металургійним підприємством з кількістю працюючих не менше 250 чоловік».

Пропоновані зміни видаються неоднозначними і можуть, як вдається, сприяти протиправній діяльності, даючи. зокрема. змогу фізичним особам анонімно здавати отриманий злочинним шляхом брухт, а підприємствам списувати прихід брухту невідомого походження на безіменних фізичних осіб.

Проект 3578 від 03.12.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до Закону України «Про підприємництво».

Як зазначається в пояснювальній записці, на цей час у Законі України «Про підприємництво» є чинною лише стаття 4, яка передбачає обмеження у здійсненні підприємницької діяльності. Положення цієї статті дублюються в інших нормативно-правових актах, зокрема в Законі України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015.

На нашу думку, слід підтримати спробу звільнитися від рудиментів вже загалом скасованого закону, що однак не виключає необхідність перевірити, чи дійсно всі положення статті 4 Закону України «Про підприємництво» дублюються в іншому чинному законодавстві, оскільки ініціатори проекту не дали повного переліку відповідних актів. 

 Поділитися