MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд звільнив з-під варти неповнолітнього рома-переселенця

25.02.2016   
Георгій Кобзар
Апеляційним судом Харківської області запобіжний захід неповнолітньому рому-переселенцю К. було змінено з тримання під вартою на особисте зобов’язання, і К. був звільнений з-під варти негайно в залі суду.

Як повідомляє сайт http://pereselenci.kh.ua/, 22 лютого 2016 року колегією суддів Апеляційному суду Харківської області була розглянута апеляційна скарга законного представника неповнолітнього обвинуваченого К. на вирок Дворічанького районного суду Харківської області від 16 грудня 2015 року.

Нагадаємо, що вказаним вироком районного суду хлопчика-рома К. – переселенця з Попасної – було визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство) та призначено покарання – 2 роки позбавлення волі. До цього приєднано частково невідбуте покарання за вироком Дворічанського районного суду від 3 липня 2015 року та остаточно визначено покарання за сукупністю вироків – 2 роки 1 місяць позбавлення волі.

Законним представником обвинуваченого К. та прокурором подані апеляційні скарги.

Законний представник в апеляційній скарзі просив відмінити вирок суду, призначити новий розгляд в районному суді та скасувати неповнолітньому обвинуваченому запобіжний захід – тримання під вартою, звільнивши його з-під варти в залі суду.

А прокурор просив скасувати вирок суду у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Заслухавши обґрунтування пояснень та заперечень кожної зі сторін, колегія суддів задовольнила частково апеляційну скаргу прокурора. Апеляційну скаргу законного представника обвинуваченого була задоволена в повному обсязі.

Запобіжний захід неповнолітньому К. змінено з тримання під вартою на особисте зобов’язання і він повинний прибувати за кожною вимогою до суду та не відлучатися без дозволу суду з постійного місця проживання.

З-під варти К. був звільнений негайно в залі суду.

Захисник неповнолітнього рома Роман Лихачов зазначив:

«Немає нічого дорожчого за сльози вдячності матері хлопчика, його дитячої радості. Заради таких моментів варто жити, варто боротися. Хлопчик-ром, який заступився за брата, коли того бив натовп, і з «допомогою» суддів і прокурорів виявився за ґратами, відтепер вільний, ми його відстояли! Саме в єдності сила громадянського суспільства. Дякуємо за підтримку людям та організаціям, що взялися боронити права хлопчика разом з юристами Чугуївської правозахисної групи та «ЧАЧІМО». Спасибі Миколі і Наталії Бурлуцьким, Максиму Корнієнку, стажеру-рому ЧПГ Спартаку (Сергію) Канусу, мамі К. Луїзі, Харківській правозахисній групі, взагалі – всім тим небайдужим, хто бере участь в цій справі! Тепер нам належить нелегка робота в Дворічанському суді Харківської області, де будемо обстоювати невинуватість К.».

 Поділитися