MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист щодо лікування тяжко хворої дівчини, яка перебуває в ув’язненні

27.12.2018   
ХПГ
Ми вимагаємо вжиття заходів щодо повноцінного лікування Ганни Солопової та утримання її в умовах, відповідних до стану її здоров’я.

Уповноваженому Верховної Ради України
з прав людини Денісовій Л. Л.

Заступнику Міністра юстиції
Чернишову Д. В.

Керівнику ДУ «Центру охорони здоров’я ДКВС України»
Васильєву С. Г.

Шановні Людмило Леонтіївно, Денисе Вікторовичу та Сергію Григоровичу!

Повідомляю, що в Державній установі «Дніпровська установа виконання покарань № 4» з липня 2017 року утримується Ганна Солопова, 1997 року народження, яка є сиротою та інвалідом з дитинства.

Під час тримання під вартою у неї було виявлено онкологічне захворювання, а згодом їй призначено лікування, в тому числі курси поліхіміотерапії, які можливо проводити лише в спеціалізованому закладі охорони здоров’я. Оскільки захворювання було діагностовано із запізненням на декілька місяців після її прибуття до установи, захворювання було виявлено вже не на початковій, а більш пізній стадії.

Протягом тривалого часу лікування хворої дівчини не розпочиналось, в тому числі внаслідок відсутності транспортних засобів для її конвоювання до закладу охорони здоров’я.

27 квітня 2018 року, після звернення до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) із заявою за Правилом 39 його Регламенту з проханням про термінове лікування хворої, ЄСПЛ указав Уряду України на необхідність лікування Ганни Солопової відповідно до лікарських призначень.

Після звернення до ЄСПЛ у квітні 2018 року дівчині почали проводити сеанси хіміотерапії в КЗ «Клінічний онкологічний диспансер Дніпропетровської обласної ради» в режимі денного стаціонару, при цьому замість чотирьох препаратів за призначеною лікарями схемою, передбаченою відповідним протоколом лікування МОЗ України, їй давали лише один. У квітні-травні 2018 року Солоповій було проведено три сеанси хіміотерапії, які мали проводитись з інтервалом у два тижні, після чого її не доставляли до онкодиспансеру, в тому числі внаслідок відсутності транспорту для її конвоювання.

В липні 2018 року хвора провела один сеанс лікування в міжобласній лікарні при Державній установі «Львівська установа виконання покарань № 19», а 16 серпня 2018 року – отримала сеанс хіміотерапії знов у онкодиспансері в м. Дніпрі.

Після кожного з сеансів хіміотерапії, що, як відомо, дають сильні побічні ефекти, у дівчини відбуваються розлади здоров’я, які потребують відповідного відновлення, в тому числі із застосуванням медичних препаратів. На жаль, така відновлювальна терапія їй не проводилася.

Дотепер хворій не поновлено курси хіміотерапії. Двічі, 14 жовтня та 18 листопада 2018 року, представник хворої дівчини, адвокат Токарев Г. В., звертався до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини із заявами з проханням забезпечити хвору належним лікуванням. На жаль, на першу з заяв була направлена відповідь про переадресацію зави до ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України», а на другу заяву відповідь від Секретаріату Уповноваженого не надходила.

Таким чином, впродовж п’яти місяців хвора дівчина, яка утримується під контролем держави, не отримує лікування від онкологічного захворювання, яке становить загрозу для життя і має тенденцію швидкого розвитку.

До того ж, Солопова, імунітет якої від наявних в неї захворювань є дуже низьким, періодично страждає від інфекційних захворювань, які супроводжуються підвищеною температурою, болями в суглобах і т. і. На сьогоднішній день вона хворіє на бронхіт, при цьому вона утримується в камері, температура в якій не відповідає встановленим нормам, а жодного лікування їй не надається.

Таке поводження з людиною є не лише безвідповідальним, а й містить у собі явні ознаки нелюдського поводження та ознаки порушення як національного законодавства, так і міжнародного права в галузі прав людини.

Ми вимагаємо вжиття заходів щодо повноцінного лікування Ганни Солопової та утримання її в умовах, відповідних до стану її здоров’я.

Євген Захаров,
директор Харківської правозахисної групи

 Поділитися