MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Стан дотримання прав людини в Чернігівській області

07.12.2006    джерело: www.dobrochyn.org.ua
Представники Центру „Доброчин” оприлюднили результати моніторингу „Дотримання прав людини в системі правоохоронних органів Чернігівської області”
5 грудня на засіданні Чернігівського прес-клубу реформ представники Центру „Доброчин” оприлюднили результати моніторингу „Дотримання прав людини в системі правоохоронних органів Чернігівської області” і представили Аналітичний звіт.
Дослідження проводилось з серпня по листопад цього року. Працівники Центру опитували затриманих та звільнених з ізолятору тимчасового тримання (ІТТ). Респондентів просили відповісти на запитання про порушення їх особистих прав, про незаконні методи впливу, про можливість захисту своїх прав та про можливі порушення процесуальних питань.
Були опитані також і працівники органів внутрішніх справ. Їх просили відповісти на запитання щодо забезпечення їх соціальних та особистих прав. Моніторинг проводився в Чернігові, Ніжині та Новгороді-Сіверському. Стан дотримання прав людини вивчався також і через інформаційні запити до УМВС України в Чернігівській області та до його структурних підрозділів.
Оприлюднюючи результати моніторингу, Олександр Підгорний, керівник аналітичної групи, наголосив, що права людини, яка утримується під вартою, порушуються постійно. Далі він детально пояснив, в чому саме полягають порушення. «Стартують» вони з несвоєчасного складання протоколу працівниками міліції. Менше двох годин (такою є законодавча норма) протокол складається лише у третині випадків. Щодо своєчасного повідомлення родичів, то у встановлений законом термін повідомляють 35% близьких затриманих. Наступне порушення стосується інформування про права при затриманні. Близько чверті затриманих осіб не були поінформовані про їхні права. Найчастіше порушується право бути поінформованим про можливість відмови давати свідчення чи пояснення до прибуття захисника.
Наталія Дрозд, керівник проекту, розповіла про результати опитування працівників міліції. Так більшість опитуваних зазначили, що рівень дотримання прав працівників органів внутрішніх справ не відповідає нормам українського та міжнародного законодавства. 67,3% міліціонерів нарікають на порушення їх соціальних прав, серед яких незабезпечення житлом, ненормований робочий день.
Скаржилися представники правоохоронних органів і на порушення їх прав з боку колег та керівництва. 42,3% опитаних міліціонерів зазнали тиску через фінансове забезпечення та вимоги про пошук спонсорських коштів, а також відсутність оплати понаднормової роботи. Десята частина респондентів говорила про корупцію в міліції.
Найбільше міліціонери нарікали на низьке матеріальне забезпечення. Багато незадовільних оцінок і через необхідність купувати необхідне для роботи за власні кошти. Майже 80% міліціонерів форму та канцтовари купують за власні гроші. Половина працівників міліції змушені самотужки купувати пальне.
На завершення представники Центру «Доброчин» зазначили, що права затриманих в ІТТ порушуватимуться доти, доки будуть порушуватимуться права працівників міліції. «Ті, чия робота полягає у фіксуванні порушень закону, мають бути впевнені, що закон не дозволяє порушувати їхні права».
Дослідження проведено в рамках реалізації проекту „Дотримання прав людини в системі правоохоронних органів Чернігівської області” за фінансової підтримки Freedom House (USAID).

Олена Короїд, Центр "Доброчин"

 Поділитися