MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники хочуть перевірити дії додаткових підрозділів (типа ОМОН)

07.05.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Згідно з повідомленнями в’язнів, члени цих підрозділів застосовували невиправдане та необґрунтоване насильство, змушували в’язнів виконувати виснажливі та принизливі вправи, тих, хто не підкорявся наказам членів підрозділів, били та саджали до карцеру

Останнім часом до УГСПЛ та інших правозахисних організацій надходять скарги про те, що в різноманітні установи системи Департаменту з питань виконання покарань вводились додаткові підрозділи (можливо ОМОН), члени яких носили маски та були оснащенні спеціальними засобами.

Дії цих підрозділів мали характер нелюдського та принизливого поводження. Згідно з повідомленнями в’язнів, члени цих підрозділів застосовували невиправдане та необґрунтоване насильство, змушували в’язнів виконувати виснажливі та принизливі вправи, тих, хто не підкорявся наказам членів підрозділів, били, в тому числі за допомогою кийків, та саджали до карцеру. Не зважаючи на те, що деякі в’язні потребували негайної медичної допомоги, така допомога не була надана. Дії підрозділів також супроводжувались нанесенням шкоди  та крадіжками особистих речей в’язнів.

З цього приводу УГСПЛ направило Звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Генерального Прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Державного департаменту України з питань виконання покарань та Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини з вимогою створити комісію за участю неурядових організацій для перевірки законності створення додаткових підрозділів в установах системи Департаменту з питань виконання покарань в квітні 2006 року, а також дій цих підрозділів.

Також правозахисники вимагають надати членам комісії повноваження на конфіденційній основі спілкуватися з в’язнями.

А також окремі вимоги були висунуті до Генеральної прокуратури України: вжити адекватних заходів для забезпечення безпеки в’язнів, які надавали або надаватимуть інформацію про дії додаткових підрозділів, створених в установах Департаменту в квітні 2006 року.

 Поділитися