MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нацрада оголосила попередження херсонській радіостанції за антисемітизм

15.11.2010    джерело: www.telekritika.ua
За інформацією Національної ради, в ефірі радіо «Вік» у програмі «Слово депутата» у 2009 році звучали образливі антисемітські вислови

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження херсонській ТРК «Вік» за порушення закону «Про телебачення і радіомовлення», а саме статті 6, яка забороняє використання телерадіоорганізацій для «пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження». Відповідне рішення було прийнято на засіданні 10 листопада.

За інформацією Національної ради, в ефірі радіо «Вік» у програмі «Слово депутата» у 2009 році звучали образливі антисемітські вислови (як писала постійний автор ТК Галя Койнаш, це було неодноразово з боку депутата Херсонської міської ради Сергія Кириченка).

Тоді Нацрада відправила запит до Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, до якої також надійшли звернення управління СБУ і прокуратури в Херсонській області.

НЕК, у свою чергу, звернулася до Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України щодо проведення експертизи аудіозаписів інтерв’ю та виступів Сергія Кириченка (депутат Херсонської міської ради та засновник радіо «Вік) і Миколи Ставицького (генеральний директор ТРК «Вік»), що транслювалися в ефірі ТРК «Вік», а також статей Сергія Кириченка в газеті «Вік».

24 червня 2009 року НЕК, розглянувши результати експертизи інституту імені Кураса, визнала, що матеріали містять «ознаки пропаганди національної ворожнечі, приниження і образи нації».

Національна рада отримала також висновки Київського НДІ судової експертизи Міністерства юстиції, де було зазначено, що передані матеріали мають «ознаки приниження честі та гідності громадян-євреїв і розпалювання національної ворожнечі і ненависті».

Засновник ТРК «Вік» Сергій Кириченко, присутній на засіданні Нацради, заявив: регулятор не має підстав для оголошення попередження, оскільки експерти, на його думку, не довели факту порушення (у висновках йшлося про «ознаки», а не про пропаганду). Крім цього, за його словами, вже звільнено генерального директора Миколу Ставицького, який «допускав» нетолерантні виступи в ефірі. «Майже вирішено питання зміни власника, яким найвірогідніше буде людина саме з кола осіб, які висловлювали критичні думки на адресу радіопередач «Вік». Тож ідеологія і зміст зміниться», - додав він.

Однак Нацрада не пристала на прохання засновника не виносити санкцію. Спираючись на результати експертиз, а також на матеріали прокуратури, регулятор визнав, що ТРК «Вік» порушила статтю 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та оголосила їй попередження.

ТОВ «ТРК "Вік"» володіє ліцензією на проводове мовлення в Херсоні в мережі УР-1 обсягом 6 год 18 хв на тиждень. Ліцензія чинна по 5 грудня 2017 року.

 Поділитися