MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чечня: Кадиров про Тітієва, Бакаєва, правозахисників і журналістів

19.01.2018    джерело: memohrc.org
ХПГ-інформ
Глава Чечні Рамзан Кадиров дав чітко зрозуміти, за що посадили правозахисника Оюба Тітієва і що сталося з викраденим співаком Зелімханом Бакаєвим.

17 січня в вечірніх випусках новин на каналі ЧДТРК «Грозний» (Чеченська Державна Телерадіокомпанія «Грозний» – ред. ПЛ) вийшов сюжет з виступом глави республіки Рамзана Кадирова на нараді за участю представників МВС у Чеченській Республіці та управління Федеральної служби військ національної гвардії Російської Федерації у Чеченській Республіці (ФСВНГ РФ у ЧР). Того ж вечора сюжет був викладений на офіційному каналі ЧДТРК «Грозний».

У своєму виступі Рамзан Кадиров кілька разів говорив про роботу правозахисників в Чечні, і прямо та недвозначно назвав політичним мотив арешту керівника Меморіалу в Чечні Оюба Тітієва. За словами Кадирова, правозахисники – «вороги народу», бо займаються «стукацтвом» і дискредитують свій народ. «Таким людям немає місця в Чечні», – сказав Кадиров.

Рамзан Кадиров

Про безвісти зниклого Зелімхана Бакаєва Кадиров говорив зневажливо, натякаючи на його гомосексуальність і на те, що його родичі самі визначили його подальшу долю. Бакаєв довгий час жив у Москві, але влітку 2017 приїхав до Чечні на весілля сестри і, за свідченням двох його друзів, 8 серпня був викрадений озброєними людьми в масках у центрі Грозного. З тих пір його місцеперебування невідоме. Петиція з вимогою звільнити Бакаєва за дві доби зібрала 21 тисячу підписів. 24 вересня на сайті ЧДТРК «Грозний» з’явилося відео, на якому Бакаєв повідомив, що перебуває в Німеччині, однак його знайомі й правозахисники визнали цей запис постановочним. Згодом міністр Чечні з національної політики Джамбулат Умаров сказав, що зниклий співак живий і ховається через борги.

Нижче ми наводимо цитати з цього виступу. У дужках подані пояснення перекладачів (на російську – ред. ПЛ).

Про правозахисників і журналістів

У нас сьогодні в нашому краї… при виникненні будь-якої політичної ситуації саме з Чечні починати звичка у всіх, хто називає себе правозахисником, … журналістом, хто хоче прославити себе, бажаючим, щоб його прізвище (з’явилося) в пресі… «Чеченська Республіка, Кадиров, порушення прав людини»… з цього починають усі.

Вони… повинні знати, якщо людина вийшла завдати шкоди чеченському народові, зробити щось погане, нехай це навіть правозахисника сьомий батько (чеченська ідіома, що означає «предок до сьомого коліна»), йому в Чечні місця немає!

Якщо він хоче захищати права, він повинен це робити разом з нами. З нами спільно, з владою. Як гарант Конституції, я для всіх відкритий. Хоча б раз на рік повинен же правозахисник до мене звернутися, «ось тут от права порушуються» сказати…

Тверезомисна людина, розсудлива людина ніколи не продасть інтереси свого народу… Слово поганого про народ не дасть сказати… Їм байдуже, що говорити, як говорити, аби їм заплатили сто доларів і аби було, куди доносити. Це стукацтво.

Вони говорять те, чого немає, але навіть якщо це було, і він про це каже, пише папірці, значить, він виступив проти свого народу. Він ворог нашого народу. Про це повинні знати його односельці та його родина, хто б він не був, різниці немає!

Коли ми саджаємо людей за те, що вони вбили наших товаришів, правозахисники говорять, що ми вчинили неправильно. Коли вбивають моїх товаришів, які працювали з владою, дотримуючись усіх правил, коли їх убивають, або коли ми затримуємо їх зі зброєю в рука х, при спробі вбити, що, ми теж їх судити не можемо? А потім їхні родичі… немає різниці, якщо захищають своїх (родичів) терористів, то вони співучасники… Пишуть папірці, що їхніх людей затримали без провини. Тоді ми оголошуємо їм кровну помсту. Ви кажете, що їх затримали незаконно? Наших товаришів вони вбили, значить, ми оголошуємо вам кровну помсту. Вони вбивають вагон людей без причини, а їхнім родичам не соромно захищати своїх дітей. Таке не може відбуватися в Чечні…

Ніхто не знає, що потрібно нашому народові, нашій батьківщині так, як ми…

* * *

У них (правозахисників) немає батьківщини. Батьківщини немає, нації немає, релігії немає… У них розуміння навіть немає, що це означає. Вони мають інтерес. Дуже мене дивує людина, яка працює на них і яка стверджує, що є чеченцем… Дивуюся я і рідним, які його не зупиняють. Вони повинні знати, в нашому краї (республіці) у них робота не піде.

* * *

Зараз з усього світу ось ці понаїхали до нас усілякі (правозахисники, підкреслено в жіночому роді)… в сусідні регіони приїхали і звідти ображають нашу Чечню, намагаючись нас спровокувати. Тому я скажу вам, як ми зламаємо хребет нашим ворогам. Якщо будемо набагато кращими, ніж повинні бути, тоді зламаємо їх хребет. Якщо не допустимо в себе того, що могли б допустити… тоді теж зламаємо. І ми це можемо зробити!

Про Оюба Тітієва

Вай, кажуть, одного наркомана зловили працівники МВС, вилучивши анашу… Мені це з інтернету стало відомо… На цій землі по всіх місцях про чеченський народ говорять. ООН, Держдеп. Через те, що затримали одного товариша з Курчалоя, з Америки Держдеп закликає його відпустити!

Оюб Тітієв

Вони взагалі знають, скільки наркоманів ми в Чечні зловили? Тисячами ми в минулому році зловили наркоманів, порушували кримінальні справи, саджали, проводили з ними профілактичні роботи. Вдень і вночі ми над цим працювали, ніхто нічого не сказав. Варто було зловити їх власного наркомана, і весь світ повстав.

Чому права інших не враховуються? … Адже вони такі ж наркомани!

Не може він (Оюб Тітієв) курити (анашу), чи що? … Ми затримуємо людей, яким по 60 років, по 70 років, тих, що випили, ловимо, тих, що анашу курили, ловимо, … тих, що продають, ловимо… А його (Оюба Тітієва) не можна затримувати тепер? У цьому краї (республіці) можна!

Про Зелімхана Бакаєва

Його рідні, яким мало б бути соромно сказати, що цей хлопець їхній син, родич, не вберегли «її», тепер ось (кажуть що), Кадиров дав відвезти, Кадиров забрав…

Вай, ви чули, що я наказував, бачили його затриманим, посадженим бачили його, ви маєте хоч один доказ сказати таке?? Ви чули, як я по телевізору казав його зловити, або як співробітники поліції затримали його? …

Зелімхан Бакаєв

Родина не змогла його зупинити, а потім покликали додому (з Москви), і коли приїхав, інші, мабуть, з двоюрідних, троюрідних братів, напевно, пред’яву зробили, ти… сказавши, ти ось «це». Через це всі говорять, Кадирови таке ось зробили.

Невже у них в селі немає жодного чоловіка, в роду нема нікого, (вони) повинні ж знати, чим їх людина займалася. Сказати, що це ми зробили, він наш, ми за нього відповідальні, ніби в них немає нікого. Вони ж самі прекрасно знають, хто їхній родич.

Бакаєв цей… невідомо що являє собою… Вай, весь світ її тільки й обговорює… Ми говоримо всім: дивіться, виходьте, слухайте, піклуйтеся про своїх дітей. Запитати про віру, ми для цього маємо релігійне управління. З усіх боків, влада перед суспільством відкрита, як у нас, ніде цього немає.

 Поділитися