MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Медіа-профспілка вимагає від МВС скасувати незаконний порядок акредитації журналістів

14.03.2007    джерело: www.telekritika.kiev.ua
«Впровадження такого порядку порушує право громадянина на вільний доступ до інформації, перешкоджає журналістам виконувати свої професійні обов’язки, обмежуючи їх право на вільний доступ до інформації.."

Медіа-профспілка обурена порядком акредитації журналістів на першу прес-конференцію міністра внутрішніх справ Василя Цушка. Про це повідомляє прес-служба Медіа-профспілки.
12 березня 2007 року прес-центр МВС на офіційному сайті повідомив засобам масової інформації, що на прес-конференцію голови відомства 17 березня 2007 року можна потрапити лише на підставі офіційного запиту від імені керівника ЗМІ. При цьому закінчується акредитація раніше, ніж за добу до початку події.
«Впровадження такого порядку порушує право громадянина на вільний доступ до інформації, перешкоджає журналістам виконувати свої професійні обов’язки, обмежуючи їх право на вільний доступ до інформації. Тобто центр громадських звязків МВС порушує статтю 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», - заявляють члени комітету Київської незалежної Медіа-профспілки. Зокрема, потрапити на прес-конференцію Цушка не зможуть вільні журналісти («фрілансери»), які висвітлюють діяльність правоохоронних органів, але не перебувають в штаті ЗМІ і готують матеріал не під конкретне замовлення окремої редакції. «Також обмежується право на доступ до інформації штатних журналістів, керівники редакцій яких перебувають у відпустці, на лікарняному або у відрядженні, і фізично не можуть підготувати запит від свого імені», - зауважують члени комітету.
Міністерство внутрішніх справ в особі своєї прес-служби жодним чином не пояснює причини жорсткої фільтрації журналістів. «Медіа-профспілка вважає таку акредитацію перешкоджанням діяльності київських журналістів», - каже Михайлина Скорик, голова Київської незалежної Медіа-профспілки.
У офіційному листі до міністра внутрішніх справ Василя Цушка Медіа-профспілка вимагає припинити перешкоджати роботі журналістів і закликає МВС змінити порядок акредитації на прес-конференцію голови відомства як такий, що відповідає чинному законодавству. Також Медіа-профспілка просить МВС повідомити громадськості, хто і з яких причин запровадив незаконний порядок акредитації.

 Поділитися