MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: оголошено вирок кримським татарам – фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір»

03.11.2020   
ХПГ-інформ
На суд кримчани одягли футболки з написами «1944 – призначили зрадниками», «2016 – призначили терористами» і «Вивчення релігії – не тероризм».

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив трьох кримчан на великі строки ув’язнення, повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність». Усі вони – фігуранти так званої справи «Красногвардійської групи». Їх звинувачують у приналежності до забороненої в Росії ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».

Рустему Емірусеїнову присудили 17 років, Арсену Абхаїрову – 13 років, Ескендеру Абдулганієву – 12 років. Перші два роки чоловіки відбуватимуть покарання у в’язниці, решту – в колонії суворого режиму.

На суд обвинувачені одягли футболки з написами «1944 – призначили зрадниками», «2016 – призначили терористами» і «Вивчення релігії – не тероризм». Захист та підсудні вважають процес сфабрикованим. Обвинувачення базується на матеріалах, зібраних за допомогою підслуховуючих засобів, книг, вилучених у фігурантів справи, а також на показаннях прихованих свідків, зазначають у «Кримській солідарності».

– Я, як і мій народ, ніколи не визнаю хибних ярликів «терористів», «екстремістів», «диверсантів», «місіонерів», які в одну мить РФ навісила на кримчан, незгодних із подіями «Кримської весни», – сказав Арсен Абхаїров у своєму останньому слові. – Ще не висохли сльози на обличчях свідків з числа мого народу, свідків геноциду, вчиненого в 1944 році, коли так само в одну мить їх обізвали «зрадниками».

Арсен Абхаїров (фото: «Кримська солідарність»)


За повідомленням «Крим.Реалії», близько двохсот кримських татар хотіли підтримати захоплених російською окупаційною владою співвітчизників під час оголошення вироку. Для цього вони виїхали з Криму до Ростова-на-Дону, але увечорі 2 листопада їх затримали на Керченському мосту співробітники російської ДПС. Після 10 годин очікування люди повернулися додому. До Ростова-на-Дону дісталися близько 40 кримчан, що виїхали з півострову завчасно.

Нагадаємо, 14 лютого 2019 року у селищі Октябрському Красногвардійського району російські силовики провели труси в господах кримських татар – Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова та Рустема Емірусеїнова. Пізніше трьох чоловіків доправили до управління ФСБ РФ у Сімферополі. Їх звинуватили у приналежності до забороненої в Росії ісламської організації «Хізб-ут Тахрір».


Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними». В Україні організація діє без обмежень. Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 Поділитися