MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи законно засекречені генеральні плани міст?

16.03.2011   
Прес-анонс
У містах Суми (21-го березня) та Харків (22-го березня) відбудуться презентації та громадські обговорення результатів моніторингу доступності для громадян генеральних планів Сум, Харкова та інших міст України

15.03.2011 р.                                                                                                               

ПРЕС-АНОНС

Чи законно засекречені генеральні плани міст СУМСЬКОЇ ТА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА кому це вигідно?

 

«Чи законно засекречені генеральні плани міст і кому це вигідно?» - із такою темою у містах Суми (21-го березня 2011 року) та Харків (22-го березня 2011 року) відбудуться презентації-громадські обговорення проблеми засекречення генеральних планів населених пунктів. Заходи проводить Східнодноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) у співпраці із Сумським міським об’єднанням «Громадське бюро «Правозахист» та  Харківською правозахисною групою.

Участь у заходах візьмуть: Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив, керівник проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», Олександра Матвійчук, експерт проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції» та Оксана Нестеренко, експерт Харківської правозахисної групи з питань доступу до інформації.

На заходах будуть презентовані результати моніторингу доступності для громадян генеральних планів 196 міст, серед яких: обласні центри, міста-мільйонники, курортні міста України. Окремо буде представлено результати моніторингу доступність генеральних планів міст та селищ Сумської області (міст Суми, Глухів, Конотоп, Лебедин, Охтирка, Ромни, Шостка) та Харківської області (міст Харків, Балаклея, Ізюм, Куп’янськ, Лозова, Первомайський, Чугуїв та смт. Печеніги).

Також громадські активісти розкажуть про позицію щодо забезпечення вільного доступу громадян до містобудівної документації 147 міських, районних, міжрайонних та обласних прокуратур, 26 управлінь СБУ, 18 проектувальних інститутів, профільних міністерств та судів. Вся зазначена інформація була зібрана та узагальнена СЦГІ в ході моніторингового дослідження проведеного у 2009-2011 роках в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції».

Окрім інформації про позицію органів державної влади та місцевого самоврядування, яку СЦГІ отримав шляхом офіційного листування із понад 400 організаціями та установами, громадські експерти представлять тематичний аналіз українського законодавства. Зокрема експерти розкажуть як новий закон «Про регулювання містобудівної діяльності» зберігає втаємничення генпланів та пов’язані із цим корупційні ризики.

Зацікавлені учасники заходів отримають моніторинговий звіт «Доступ громадськості до генеральних планів міських населених пунктів України: збірник матеріалів за результатами проекту».

Місце та час проведення обговорень:

м. Суми, Червона площа, 13, зала Сумського прес-клубу, 21 березня 2011 року, о 14:00.

м. Харків, вул.Чернишевського, 4/6, Незалежний культурний центр «Indie», 22 березня 2011 року, о 10:00.

Заходи відбудуться у рамках проекту «Через доступ до генеральних планів –до містобудування без корупції», що реалізується Східноукраїнських центром громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

Мета проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції»: стимулювати центральні органи державної влади та органи місцевого самоврядування розробити та впровадити у життя процедуру зняття обмежувальних грифів з генпланів українських міст за активної участі громадськості в цьому процесі та із врахуванням громадських інтересів.


Прес-центр Східноукраїнського центру громадських ініціатив,

30-й квартал, буд. 2, кв. 14, м. Луганськ, 91005, тел. (0642) 491374, 067 6409440
e-mail: [email protected] ,   веб-сторінка: www.totalaction.org.ua


Харківська правозахисна група

м. Харків, 61002, вул. Іванова 27, кв.4
тел.. (057) 7006771, e-mail: [email protected], веб-сторінка: http://khpg.org


Сумське міське об’єднання «Громадське бюро «Правозахист»:

м. Суми, вул. Кірова, 25, оф. 210; тел. (0542) 610900; e-mail: [email protected];  веб-сторінка:
www.
volya-gromady.org.ua

 Поділитися