MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На шляху від творчої спілки до профспілки

05.11.2012   
Юрій Чумак

2 листопада 2012 р. пройшла зустріч представників харківських ЗМІ з головою Національної спілки журналістів України Олегом Наливайко.

На початку заходу О. Наливайко повідомив, що 1 листопада в Ізюмі, на фасаді редакції міськрайонної газети «Обрії Ізюмщини» відбулося відкриття меморіальної дошки відомому громадському діячеві, Заслуженому журналісту України Ігорю Лубченку, який очолював НСЖУ з 1997 р. до 13 травня 2012 р. – коли перестало битися його серце. Саме з Харківщини починав свій шлях у професійну журналістику І. Лубченко.

Далі Олег Наливайко зупинився на сьогоденні журналістської Спілки та зазначив, що наразі обговорюються шляхи її подальшої роботи. Є думки й з приводу того, щоб переформатувати діяльність організації з творчої спілки на справжню дієву профспілку, яка б активно захищала права своїх членів.

На переконання О. Наливайка, тиск на ЗМІ під час виборчої кампанії солідаризував журналістів і об’єднав медійні громадські організації. «Всі разом ми створили ефективний щит захисту нашої професії: боротьба за «ТВі», «Лівий берег», виступи проти горезвісного закону про наклеп, історія з мелітопольською друкарнею і багато інших прикладів. Разом ми перемогли, тому зараз важливо зберегти цей дух журналістського братерства і надалі захищати наших колег», – заявив голова НСЖУ.

Окрім цього, Олег Наливайко повідомив, що на сайті Спілки створено розділ «Безпека журналістів», де буде розміщено необхідну правову інформацію для представників ЗМІ. Також НСЖУ планує активно допомагатиме в організації студентських практик, у пошуку грантів і, в цілому, в організації журналістської освіти.

Підняв О. Наливайко й проблему появи фальшивих «журналістів», адже останнім часом в Україні почастішали випадки, коли представники різних професій і організацій підробляють журналістські посвідчення. За його словами, це стало особливо помітно на парламентських виборах, адже на виборчих дільницях по всій країні з’являлися невідомі новоспечені «журналісти спортивної статури».

В якості «ліків» від цієї «хвороби» він запропонував ввести єдину прес-карту. На зауваження щодо можливих намагань монополізувати цей процес, О. Наливайко зауважив, що видавати прес-карту наразі домовились чотири організації: «Асоціація видавців України», «Асоціація регіональних мовників», «Національна спілка журналістів України» та «Незалежна медіапрофспілка».

Крім того, за його словами, необхідно йти в ногу з часом і до лав журналістів зараховувати активних блогерів, оскільки ті регулярно висвітлюють події, відстежують і «сертифікують» інформацію, яку подають і обговорюють. «Такі люди можуть сміливо претендувати на членство в Національній спілці журналістів України. Вже незабаром перші блогери отримають посвідчення і членські квитки НСЖУ. Якщо ми говоримо про якісну журналістику, про професійні стандарти, то ми повинні залучати блогерів до себе і вчити їх нашим стандартам», – підкреслив О. Наливайко.

До речі, поділився О. Наливайко й гарними відомостями щодо сьогодення друкованих видань: в Україні за останній рік збільшилися наклади вітчизняних газет. Щоправда, одночасно зменшилися обсяги тиражів іноземних друкованих ЗМІ, у першу чергу – російських.

Взагалі, як упевнений Олег Наливайко, смерть газет, яку пророкували, не відбудеться в осяжній перспективі. Але газетярам необхідно активніше працювати, освоювати нові ділянки ринку інформаційних послуг, створювати Інтернет-сторінки тощо.

Торкнувся у своєму виступі Олег Наливайко й проблеми роздержавлення ЗМІ. Він виступає за те, щоб цей процес відбувався еволюційним шляхом, поступово, тому що всі державні та комунальні ЗМІ не зможуть миттєво перейти до самостійної роботи. Тому НСЖУ пропонує здійснювати пілотні проекти, коли до роздержавлення будуть залучатися 2-5 засобів масової інформації у кожній області. Як запевнив О. Наливайко, відповідні домовленості щодо подібного пілоту вдалося досягти між Спілкою та керівництвом Харківської області.

А голова Харківської обласної організації НСЖУ Олександр Голуб поділився з колегами інформацією про діяльність обласного осередку, повідомив про створення на Харківщині Комісії з журналістської етики, яку очолив відомий газетяр Євген Маслов.

Та пообіцяв, що ХОО НСЖУ буде працювати в інтересах усіх журналістських кіл Харківщини, захищаючи право на свободу слова.


Довідка: Національна спілка журналістів України (НСЖУ) є незалежною, громадською, позапартійною організацією, національною всеукраїнською творчою спілкою що об’єднує професійних творчих працівників – журналістів та інших працівників засобів масової інформації, які професійно займаються журналістикою, публіцистичною діяльністю.

 Поділитися