MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи є «Євразійська спілка молоді» харківською організацією?

21.03.2007   
Юрій Чумак
Київський районний суд Харкова визнав незаконною відмову в реєстрації Євразійської спілки молоді (ЄСМ) Харківським обласним управлінням юстиції.

Київський районний суд Харкова визнав незаконною відмову в реєстрації Євразійської спілки молоді (ЄСМ) Харківським обласним управлінням юстиції.

Про це 20 березня в прес-центрі інформагентства «STATUS QUO» повідомив координатор Євразійської спілки молоді в Харківській області Ігор Черкащенко. За його словами, 4 грудня минулого року він та ще дві особи заснували зазначену спілку та звернулися до Харківського обласного управління юстиції із заявою про легалізацію цього об’єднання шляхом повідомлення. У відповідь 11 грудня надійшов лист, у якому начальник управління юстиції повернула заяву «для приведення у відповідність з чинним законодавством», пославшись на невідповідність заяви організації вимогам ч. 2 ст. 12-1 Закону України «Про об’єднання громадян». Щоправда, при цьому не конкретизувалося, в чому саме така невідповідність полягає.

Наведу зміст цієї частини статті 12-1 «Назва об’єднань громадян» повністю:

«Назва об’єднання громадян повинна складатися з двох частин – загальної та індивідуальної. Загальна назва (партія, рух, конгрес, союз, спілка, об’єднання, фонд, фундація, асоціація, товариство тощо) може бути однаковою у різних об’єднань громадян. Індивідуальна назва об’єднання громадян є обов’язковою і повинна бути суттєво відмінною від індивідуальних назв зареєстрованих в установленому порядку об’єднань громадян з такою ж загальною назвою.»

Ігор Черкащенко розцінив такі дії Облуправління юстиції як незаконну відмову в легалізації та звернувся до Київького райсуду м. Харкова з адміністративним позовом. Суд прийшов до висновку, що «загальна назва «спілка» міститься у самому найменуванні об’єднання громадян», тому «відмова у реєстрації на підставі такої невідповідності, або повернення заяви для приведення у відповідність до вимого законодавства з таких підстав законом не передбачені». Також, що вельми цікаво, Київький райсуд чомусь вважає, що «відмова у легалізації законом не передбачена».

На цих підставах, 19 лютого 2007 р. суд постановив адміністративний позов Черкащенко І.В. задовольнити, визнати неправомірними дії начальника Харківського обласного управління юстиції, які полягали в поверненні заяви про легалізацію Євразійської спілки молоді для приведення її у відповідність до вимог чинного законодавства, та зобов’язати Харківське обласне управління юстиції легалізувати Євразійську спілку молоді шляхом повідомлення про заснування, на підставі заяви про легалізацію від 04.12. 2006 р.

На вищезгаданій прес-конференції Ігор Черкащенко заявив, що, Харківське облуправління юстиції не оскаржило в апеляційному порядку рішення суду у встановлений законодавством 30-денний строк, отже постанова суду вже набрала чинності, і тепер облуправління юстиції зобов’язане легалізувати ЄСМ.

За словами голови Харківської Конфедерації праці України, депутата Харківської облради від ПСПУ Володимира Цимбалюка, це рішення суду буде передано у виконавчу службу для виконання.

Після того, як відбудеться легалізація, ЄСМ, за словами І.Черкащенка, «продовжить проводити антифашистські акції як у Харкові, так і в інших містах України.» А В.Цимбалюк відзначив, що однією з таких акцій стане боротьба за ліквідацію у Харкові пам’ятного знаку на честь вояків УПА. За підтримкою ЄСМ він збирається підняти питання в Харківській міськраді про скасування рішення виконкому, прийнятого у 1992 р., про встановлення пам’ятного знака УПА в Молодіжному парку.

Залишаючи поза увагою так звану «антифашистську діяльність» Євразійської спілки молоді, хотів би зупинитися на правовому аспекті в питанні легалізації цієї організації.

Як свідчать довідкові видання, «Євразійська спілка молоді» була створена навесні 2005 року в Росії й має філії в Україні, Молдавії, Наддністрянщині, Білорусії, Великобританії, Туреччині та Польщі.

Отже, ми маємо справу з міжнародною організацією, бо, згідно зі ст. 9 Закону України «Про об’єднання громадян», «громадська організація є міжнародною, якщо її діяльність поширюється на територію України і хоча б однієї іншої держави». А відповідно до ч. 2 «Положення про порядок легалізації об’єднань громадян», «легалізація всеукраїнських об’єднань громадян і міжнародних громадських організацій здійснюється Мінюстом, їх місцевих осередків та місцевих об’єднань громадян – ...обласними, Київським та Севастопольським міськими, районними, районними в містах Києві та Севастополі управліннями юстиції...»

Таким чином, коли пан Черкащенко сотовариши подали заяву про легалізацію шляхом повідомлення «Євразійської спілки молоді», з огляду на вказану назву виходило, що вони вимагають від Харківського обласного управлінні юстиції легалізації міжнародної організації, що є компетенцією Мін’юста, а не його місцевих осередків.

Крім того, як зазначив сам Черкащенко, в Україні вже існує Євразійська спілка молоді, що діє на теренах Автономної Республіки Крим. А згідно з ч. 10 «Положення про порядок легалізації об’єднань громадян», «легалізація об’єднань громадян, що мають одну і ту ж назву, не допускається».

Виходить, що достатньо було у відповідній заяві про легалізацію дописати слвосполучення «Харківська обласна організація» до назви організації, щоб запобігти всіляких непорозумінь. Проте, організатори вирішили, що звернення до суду буде мати більший резонанс...

 

І на останок – декілька характерних матеріалів про ЄСМ, які яскраво ілюструють спрямованість діяльності цієї організації:

В якості довідки – стисла інформація про ЄСМ з Інтернет-енциклопедії «OpenWіkі»:

«Євразійська спілка молоді – молодіжне крило «Міжнародного євразійського Руху», створеного теоретиком євразійства, філософом Олександром Дугіним.

Вся діяльність Євразійської спілки молоді носить екстремістський характер і спрямована на відверту підтримку російського імперіалізму й запобігання повторення в Росії помаранчевої революції. Одним з основних моментів іделогії цього Руху є шалений антиамериканізм.

З огляду на тотальний контроль Кремля за всіма видами політичної активності в Росії, можна з усією впевненістю заявити, що діяльність Євразійської спілки молоді протікає за згодою й, у кінцевому результаті, під керівництвом адміністрації Путіна.

Євразійська спілка молоді незаконно втручається у внутрішні справи України, намагаючись нав’язати її громадянам свої маячні ідеї відновлення Великої Росії в ході різних провокаційних виступів і маршів. На жаль, СБУ не демонструє достатньої рішучості з припинення незаконної політичної діяльності цих хуліганствующих іноземців на території України.»

«Українська правда» писала минулого року:

«Один з лідерів Євразійської спілки молоді Павло Зарифуллін заявив, що 16 липня українськими громадянами, що входять до Євразійської спілки молоді, розпочато збір підписів за проведення референдуму про розмежування. Ідея референдуму полягає в тім, щоб розділити Україну на дві самостійних держави в кордонах до 1939 року, по лінії ріки Збруч, по т.зв. «лінії Сталіна». «Нас обвинувачують у замаху на територіальну цілісність України, а ми їх обвинуватимо в тому, що влада в Україні не легітимна», – підсумував Зарифуллін.»

Як повідомляє «Медіапорт»,

«Міліція дотепер шукає тих, хто зніс пам’ятний знак Української повстанської армії в Молодіжному парку в Харкові. Камінь зник наприкінці минулого року: ранком 20 грудня його не виявилося на місці. Пізніше з’ясувалося, що невідомі просто зарили його неподалік. Кримінальну справу завели в Київському райвідділі міліції. Тоді правоохоронці говорили: підозрювані є, але версію потрібно перевірити. Відповідальність за акт вандалізму взяла на себе Євразійська спілка молоді. Офіційна мета організації – відродження єдиної євразійської імперії в межах Радянського Союзу. Опоненти називають ЄСМ російським варіантом фашизму.»

От такі «антифашисти»...

 

 Поділитися