MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Про вбивство жителя Авдіївки Володимира ЄрьомінаВосьмеро цивільних загинули на Донбасі за три місяці – Моніторингова місія ООНООН оприлюднила доповідь про порушення людських прав у КримуКрим: За відмову служити в російському війську до кримінальної відповідальності притягнуто 59 людейКрим: у липні п’ятьох хлопців засуджено за відмову служити у збройних силах РФКрим: Протягом місяця ухвалено 7 вироків за відмову служити у війську РФКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомоги1 вбитий та 15 поранених цивільних на Донбасі у березні, – Моніторингова Місія ООНЗахист цивільних осіб повинен стати абсолютним пріоритетом для всіх сторін конфлікту

За 6 років збройного конфлікту на Донбасі Україна втратила понад 13 тисяч людей

26.02.2020   
ХПГ-інформ
Серед них більше ніж 3 тисяч цивільних та 146 дітей. Ці та інші цифри озвучила Уповноважена ВР з прав людини Л. Денісова під час міжнародної конференції.

За шість років війни на Донбасі Україна втратила понад 13 тис. осіб, більше 3 тисяч цивільних та 146 дітей. 5 тисяч українців є зниклими безвісти, кількість поранених перевищує 7 тис. осіб. Такі цифри озвучила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на міжнародній конференції «Захист мирного населення у збройних конфліктах», ініційованій українським Омбудсманом та Посольством Азербайджанської Республіки в Україні. Про це повідомлено на сайті Уповноваженої.

Л. Денісова повідомила також, що майже 1,5 млн. українських громадян стали внутрішньо переміщеними особами.

«Особливим болем є те, що від збройних конфліктів в першу чергу страждають діти. Майже 7 тисяч дітей втратили своїх батьків, а ще близько півмільйона – проживають в сірій зоні. У них відсутній доступ до нормального життя, вони обмежені в елементарних правах та потребують щоденного захисту», – сказала, зокрема, Уповноважена.

Посол Азербайджану в Україні Азер Худієв нагадав, що саме в ніч з 25 на 26 лютого 1992 року відбулась найкривавіша подія Карабаського конфлікту – Ходжалинська трагедія. Тоді менше, ніж за добу було вбито 613 людей.

«Це складна тема, але вона повинна обговорюватись, бо сьогодні наші держави зіштовхнулись з проблемою втрати своєї територіальної цілісності, проблемою сепаратизму, біженців та гуманітарних катастроф», – зазначив А. Худієв.

Захист цивільного населення та чітке дотримання міжнародного гуманітарного права повинні залишатися ключовими пріоритетами для всіх сторін, що беруть участь у бойових діях, мовиться на фейсбук-сторінці Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

«Незважаючи на прогресуюче зменшення кількості жертв серед цивільного населення, яка досягла найнижчого рівня в 2019 році, необхідно робити більше для його захисту», – наголосив заступник голови Місії ООН Бенджамін Моро під час конференції.

 Поділитися